Független vizsgálattal tisztázná a WADA a kínai úszók doppingügyét

Minich Réka

Frissítve 27/04/2024 - 18:05 GMT+2

Továbbra is áll a bál a kínai úszók doppingügyével kapcsolatban, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) most egy független vizsgálattal tisztázná a helyzetet. A hírek szerint a tokiói olimpia előtt 23 sportoló bukott meg a doppingteszten, de a WADA szerint csak véletlenül került a szervezetükbe a dopping, így engedte őket indulni az olimpián.

A WADA újabb vizsgálatot indítana a kínai doppingoló úszók ügyében, de a versenytársaik szerint ez édeskevés.

Fotó: Getty Images

A WADA újabb vizsgálatot indítana a kínai doppingoló úszók ügyében, de a versenytársaik szerint ez édeskevés.
Nemrég a német és az amerikai sajtóban jelentek meg azok az oknyomozó cikkek, amik beszámoltak arról, hogy a kínai úszók közül 23-an is fennakadtak a doppingvizsgálatokon a tokiói olimpia előtt.
A sportolók szervezetében a trimetazidint mutatták ki, amit szívgyógyszerként is használnak, mivel növeli a vérellátás hatékonyságát, viszont emiatt teljesítménynövelő hatása is van. A felmentő ítéletet végül arra alapozták, hogy a mintákban csak nagyon enyhén volt emelkedett a tiltott anyag szintje, ráadásul napokon belül több negatív tesztet is produkáltak az úszók. Ezek alapján logikusnak tűnhet a magyarázat, ami szerint valamilyen táplálékkiegészítő szennyezett volt, amivel véletlenül jutott a sportolók szervezetébe.
Amióta napvilágra került az ügy, azóta rengeteg ország sportvezetője adott hangot az elégedetlenségének. Most ennek köszönhetően a WADA is lépett és egy svájci ügyészt kért fel arra, hogy utazzon Kínába és ott egy független vizsgálatot folytasson le. A WADA elnöke, Witold Banka egy sajtótájékoztatón számolt be a legfrissebb fejleményekről:
„A svájci Vaud kanton korábbi legfőbb ügyészét, Eric Cottiert kértük fel arra, hogy vezesse a vizsgálatunkat. A WADA hírneve és integritása veszélybe került, miután alaptalan vádakkal támadtak minket. Továbbra is tagadjuk, hogy félrekezeltük volna a helyzetet, ezért is örülünk neki, hogy egy független vizsgálattal ezt alá is fogjuk tudni támasztani. Cottier számára minden dokumentumunk hozzáférhető lesz, bármikor konzultálhat független szakértőkkel is.”
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Cottier számára 2 hónap áll rendelkezésre, hiszen mindenképpen még a párizsi olimpia előtt szeretnék tisztázni a helyzetet. Nemcsak ennek a konkrét ügynek a kezelését fogják megvizsgálni, de a kínai antidopping csoport (Chinada) általános állapotát is fel akarják mérni. Ebben több antidopping szakértő is részt fog venni. A WADA igazgatója, Olivier Niggli erről így nyilatkozott:
„Semmilyen bizonyíték nem szól amellett, hogy rosszul kezeltük volna a kínaiak ügyét, de ennek ellenére szeretnénk a lehető leggyorsabban kivizsgálni azt, hogy valóban így volt-e. Most az a legfontosabb, hogy végső döntés születhessen még a párizsi olimpia előtt.”
A WADA elismerte, hogy néhány ország részéről érkezett hivatalos megkeresés ezzel kapcsolatban. Az USADA korábban a WADA átfogó reformját követelte, szerintük fontos lenne, hogy biztosítsák, hogy ilyen eltussolás többet ne fordulhasson elő. Szerintük a független vizsgálat szerepe is csak annyi, hogy megnyugtassa a kedélyeket, de eredményt nem igazán várnak tőle.
Az általuk kiadott közlemény szerint minden sportoló megérdemelné, hogy ténylegesen független, jelenlegi és korábbi sportolók által támogatott vizsgálat tisztázza az ügyet. Szerintük Cottier személye is problémás, hiszen korábban ő még sosem dolgozott hasonló ügyben. Az USADA továbbá azt is problémásnak érzi, hogy a kínai állami nyomás miatt szinte esélytelen, hogy jogi immunitás nélkül bárki is terhelő vallomást tegyen a helyi sportvezetőkre. Fontosnak tartanák azt is, hogy minden dokumentum, ami a vizsgálat alatt keletkezik, nyilvánosságra kerüljön.
A kínai vezetés egyelőre röviden és tömören letudta a vádakat, a külügyminisztérium szóvivője szerint az egész sztori fake-news, amit semmi sem támaszt alá, ráadásul a WADA korábbi döntése is az ő igazukat támasztja alá.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés