Guardiola is imádja az olimpiát, elárulta melyikek a kedvenc sportágai

Szabó Bence

Frissítve 17/04/2024 - 14:32 GMT+2

Pep Guardiola napjainkban a Manchester City edzője, de játékos pályafutása során maga is volt olimpiai bajnok az 1992-es barcelonai játékokon. A párizsi olimpia előtt 100 nappal nem csak visszaemlékezett a győzelemre, de elmesélte azt is, miért szereti igazán az olimpiát és melyik sportágakat szokta nyomon követni a játékokon.

Érzelmek, érzelmek és érzelmek...erről is szól az olimpia

Az edzőt lenyűgözi, hogy az olimpiai sportolók néhány pillanatért készülnek éveket.
Pep Guardiola napjainkban a világ talán legjobb futballedzője. A Manchester Cityvel tavaly triplázó tréner nevét a többség ismeri, pályafutását pedig az edző karrierjével azonosítja. A focit követők számára ismert tény az is, hogy Guardiola korábban játékos is volt, 1990 és 2001 között több mint 250 meccsen középpályásként szerepelt a Barcelona színeiben. Az viszont, hogy aktív évei alatt olimpikon, sőt olimpiai bajnok is volt, karrierje jóval elfeledettebb részei közé tartozik.
Maga Guardiola viszont büszke a tényre, hogy 1992-ben, vagyis a spanyoloknak hazai rendezésű barcelonai olimpián aranyérmet tudott szerezni a válogatottal. A történetet még különlegesebbé teszi, hogy a válogatottban egyébként abban az évben bemutatkozó 21 éves játékos kapitánya is volt az olimpiai csapatnak, a döntőt ráadásul klubjának stadionjában, a Camp Nouban játszhatták 95000 néző előtt.
Guardiola a párizsi olimpia előtt 100 nappal a TNT Sportsnak mesélt arról, mit jelentenek számára az olimpiai játékok.
„Nagyon szeretem az olimpiát. Ott van a kedvenc sporteseményeim között, mint a Ryder Kupa. Különösen szeretem az százméteres síkfutást. Mindent sportot kedvelek, de az úszást és a tornát is különösen. Sok olyan sport van, amit általában egy év során amúgy nem látsz. Itt felfedezed, hogy milyen elképesztő tehetségek vannak minden sportágban. Ezért is lenyűgöző az olimpia.”
Guardiolát, aki ahhoz szokott, hogy a szezon legfontosabb címei egy egész éves versenyfutás eredményeként dőlnek el, de legfeljebb egy 90+ perces döntőben, lenyűgözi, hogy az olimpikonok nagyobb részének ennek az időnek a töredéke alatt dől el, hogy sikeres lesz-e a teljes négyéves felkészülése.
„Minden sportban hihetetlen látni a tehetségeket, és azt, hogyan küzdenek négy évet, nyolc évet, vagy akár többet egyetlen pillanatért. Hosszú órákat edzenek egy két perces eseményért. Hihetetlen az a nyomás, ami rajtuk lehet. Ezért szeretem az összes sportot.”
picture

Pep Guardiola

Fotó: Getty Images

Ami a saját olimpiai emlékeit illeti, a lengyelek ellen 3-2-re megnyert döntőre nyilván különösen szépen emlékszik vissza. Sajnálta viszont, hogy mivel a labdarúgó torna mérkőzéseit nem kizárólag Barcelonában, hanem több helyszínen játszották, ő és csapattársai nem lehettek részei az olimpia közösségi élményének a több sportolóval az olimpiai faluban.
„Nem lehettünk ott a faluban a többi sportolóval. Szerettem volna ott lenni és osztozni az olimpiai eszmén a többiekkel, de mi a falun kívül, Spanyolország más részén voltunk. Végül persze hihetetlen volt, szerencsére az aranyért játszhattunk, ezek az emlékek pedig örökké velünk maradnak. A nyitó- és a záróünnepség is lenyűgöző volt, ott lenni a többi sportolóval.”
Az, amit Guardiola és a spanyolok 1992-ben elértek, egyáltalán nem gyakori az olimpiák történetében. Korábban csak két alkalommal volt példa arra, hogy a házigazda megnyerje a labdarúgó tornát, utoljára pedig ez előtt 72 évvel a belgáknak sikerült. Azóta 2016-ban a brazilok érték el ugyanezt.
Idén persze hasonlóra készül a francia válogatott is, Emanuel Macron elnök nem véletlenül győzködi Kylian Mbappét és az egyébként a nyári Európa-bajnokságon is esélyes válogatott többi sztárját, hogy vállalják a szereplést az olimpián.
De sztárfocisták ide vagy oda, Guardiola követni fogja az eseményeket.
Egyértelmű. Közeleg a párizsi olimpia, mi pedig nézni fogjuk.
Forrás: TNT Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés