Intim villantás az atlétikapályán – megérkezett a Nike válasza a botrányos ruhára

Minich Réka

Frissítve 18/04/2024 - 14:37 GMT+2

Óriási vihart kavart a Nike, amikor bemutatta az amerikai atléták számára készített olimpiai mezeket. A nők számára készített alsó igen szűkösre sikerült, amin több sportolónő is kiakadt. Az elmúlt években sokan azért küzdöttek, hogy inkább többet takarjanak az alsók és a nőknek ne kelljen a kilógó testrészeik miatt aggódni, a Nike szerint viszont mindenkinek van lehetősége mást választani.

Érzelmek, érzelmek és érzelmek...erről is szól az olimpia

Hatalmas felháborodás követte a Nike bemutatóját, sokak szerint ilyen apró alsóban képtelenség a sportteljesítményre koncentrálni.
A Nike nemrég bemutatta az amerikai atléták számára készített olimpiai mezeit; a két próbababán egy férfi és egy női szettet láthattak az érdeklődők. A lányok számára készített összeállításon rögtön megakadt mindenki szeme, hiszen az alsó rendkívül keskeny szabást kapott.
Az elmúlt évek pont arról szóltak, hogy a női sportolók szerették volna elérni, hogy többet takaró mezekben léphessenek pályára, elsősorban a strandröplabdások és a tornászok kifogásolták, hogy nem csak a sportteljesítményükre kell koncentrálniuk a legfontosabb pillanatokban.
A tokiói olimpián a német tornászok hosszúszárú alsóban, egyberuhában mutatták be a gyakorlataikat, a példájukat pedig több helyen is követték. Új-Zélandon már az utánpótlásban is engedélyezték a leggingsek és a rövidnadrágok viselését.
Most ezzel a trenddel élesen szembement a Nike, ami több női sportoló nyilvános haragját is kiváltotta. Az akadályfutó Colleen Quigley egészen egyértelműen fogalmazott:
„Ezek a mezek egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsuk benne.”
Katelyn Hutchison kicsit részletesebben kitért a problémákra.
„Nem hinném, hogy ott lett volna egy nő a teremben, amikor kiválasztották ezt a formát, ami lássuk be, nem sok mindent takar az intim testrészek környékén. Egészen úgy tűnik, hogy a sportolók igénye nem volt elsődleges szempont.”
A kétszeres amerikai bajnok hosszútávfutója, Lauren Freshman az Instagramon szállt bele a Nike-ba.
„A női mezeknek ugyanúgy a legjobb teljesítményt kéne szolgálni. Ha ez tényleg javítaná a fizikai teljesítményünket, akkor a férfiak is ilyet hordanának. Ezt elit sportolók nem viselhetik, csak a férfiak kiszolgálására találták ki, semmi keresnivalója nincs már manapság a női sportolókon.”
A Nike már korábban elmondta, hogy a próbababákon látható darabok mellett rengeteg másféle lehetőséget is kínálnak a sportolóiknak, többek között egyberuhákat, valamint rövidnadrágokat is. Most ezt részletezte az USA atlétikai szövetsége is:
„A teljes folyamat során figyelembe vettük a sportolóink véleményét, hogy a mezek a lehető legkényelmesebbek és leginkább passzolóak legyenek az olimpiára. A két bemutatott darab csak a sorozat egyik része, összesen több, mint 50 féle verzióból lehet választani.”
A párizsi bemutatón a 100 méteres sprintszám világbajnoka, Sha'Carri Richardson vett részt, aki rövidnadrágban pózolt, ezzel is bizonyítva, hogy senki sem kényszeríti villantásra a sportolónőket.
részben: Reuters
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés