Kipchoge „elvárja” magától, hogy zsinórban harmadik aranyát nyerje Párizsban

Szabó Bence

Frissítve 17/04/2024 - 13:00 GMT+2

Eliud Kipchoge 2016-ban és 2021-ben is aranyat szerzett az olimpián maratoni futásban, de a 39 éves sportoló zsinórban harmadszor is győzni szeretne Párizsban. A tokiói maratonon ugyan több honfitársa is megelőzte őt, de nem aggódik az ottani teljesítménye miatt, ahogy egyelőre a visszavonuláson sem gondolkodik. Az atléták pénzdíjnak viszont örül, de nem önmag miatt.

A legnagyobb maratoni futó, aki valaha élt - Eliud Kipchoge

Az olimpiai maratoni futás történetében eddig mindössze három ember védte meg a címét.
Az etióp Abebe Bikila 1964-ben, Tokióban, a keletnémet Waldemar Cierpinski 1980-ban, Moszkvában hajtotta végre ezt a bravúrt, míg három évvel ezelőtt napjaink legismertebb versenyzője, Eliud Kipchoge szintén a japán fővárosban szerezte meg zsinórban második aranyát. Ő azonban nem állna meg itt.
Kipchoge ugyan idén már 39 éves, és három éve, Tokióban arról beszélt, hogy az újabb győzelemmel „beteljesítette” az örökségét, most már egyértelmű célja az ismételt aranyérem.
A nagy elvárásom igazából a harmadik olimpiai arany megszerzése.
- mondta a futó a kenyai csapat mezbemutatóján Párizsban.
A kétszeres olimpiai bajnoknak nem lesz könnyű dolga, ha tényleg el akarja érni ezt a célt. Kipchoge nemrég bekerült a kenyai szűkített keretbe, ahol rajta kívül Benson Kipruto,Timothy Kiplagat, Vincent Kipkemoi Ngetich és Alexander Mutiso kapott helyet a honfitársai közül.
Ebből a névsorból Kipruto, Kiplagat és Ngetich adták az idei tokiói maraton teljes dobogóját – előbbi nyert, 2:02:16-os idővel – míg Kipchoge csak a tizedik helyen, a győztestől négy és fél perccel lemaradva ért célba. Ő viszont nem aggódik a márciusi eredmény miatt.
„Szerintem csak elfáradtam. Nem tudom, pontosan mi történt, de ilyen az élet, ilyen a sport. Valahol ez a szépsége.”
picture

Eliud Kipchoge in Tokio

Fotó: Getty Images

A kenyai futó most annyira erre az egy feladatra koncentrál, hogy semmilyen távlati terv nincs a fejében. Így a visszavonuláson sem gondolkozott még, annak ellenére, hogy novemberben már a 40-et tölti majd.
„Kenyában van egy mondás, hogy nem üldözhetsz egyszerre két nyulat, mert egyiket sem fogod elkapni. Egyszerre egy után mész. Szóval az én nyulam most az olimpia. Utána visszaülök majd a tervezőasztalhoz, meglátom mi van a bakancslistámon és elkezdem azt üldözni.”
Kipchoge persze sosem elsősorban az öncélú teljesítményeket üldözte, hanem sikereivel mindig inspirálni próbált. Ez máig nem változott.
„Ha meggyőznek arról, hogy abban a pillanatban, hogy áthaladok a célvonalon, az egész világ elkezd futni, akkor visszavonulok.”
Ha futó győz nyáron Párizsban, idén először pénzjutalmat is kap majd a sikeréért. Az atlétika ugyanis Sebastian Coe múlt heti bejelentése alapján, elsőként az újkori olimpiák történetében 50 ezer dolláros pénzdíjat kínál az aranyérmeseknek. A hír eléggé megosztott a sportvilágot, de Kipchoge szerint a döntés egyértelműen pozitív hatást vált majd ki.
„Én nem a pénz miatt futok, hanem mert teljesíteni szeretnék. Seb Coe és az Atlétikai Szövetség jó döntést hozott. A fiatal generáció fejlődésének jót tesz majd, érdekesebbé teszi a sportot.”
Forrás: BBC
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés