"Sorsfordító pillanat" - Bár nem lehet beárazni az olimpiai aranyat, az atlétáknál már Párizsban változtatnak ezen

Eurosport Magyarország

Frissítve 10/04/2024 - 18:03 GMT+2

A World Athletics, azaz az atlétikai világszövetség bejelentette, hogy első nemzetközi szövetségként pénzdíjat osztanak majd az olimpián az aranyérmeseknek. Sebastian Coe elnök azt mondta, hogy ezúttal csak az aranyérmesek kapnak pénzt, de a tervek szerint a 2028-as Los Angeles-i olimpián még tovább bővítik a díjazottak körét.

Olasz sprinter lett a 100 méter új királya

A WA szerdán közölte, hogy 2,4 millió dollárt különített el erre a célra. A párizsi játékok atlétikai versenyein 48 számban osztanak érmeket, a szövetség pedig most azt közölte, hogy minden aranyért 50 ezer dollár jár (ez azt jelenti, hogy a váltók aranyérmesei osztoznak a pénzdíjon, ami mai árfolyamon valamivel több mint 18 millió forint).
Sebastian Coe "sorsfordító pillanatnak" nevezte a döntést, ami ezúttal még csak az aranyérmeseket érinti, de a terveik szerint 2028-ban, Los Angelesben már az összes atlétikai érmes pénzdíjban részesül majd.
"Bár lehetetlen pénzben meghatározni az olimpiai érem értékét, vagy akár csak azt a munkát, elhivatottságot, áldozatot így kifejezni, ami az olimpiai szereplés eléréséhez kell, mégis fontos, hogy ezt az első lépést megtesszük most. A versenyzők által generált bevételek egy részét visszajuttattjuk azoknak, akik az olimpiát világszínvonalú eseménnyé teszik" - nyilatkozta Coe, majd azt is hozzátette, hogy a pénzdíjak kifizetése attól is függ majd, hogy a sportolók "átesnek-e a szokásos doppingellenes eljárásokon, és azokon megfelelnek-e".
A WA emellett azt is közölte, hogy a jutalmat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) a világszervezetnek járó összegből biztosítja.
Mivel az olimpia eredetileg amatőr sportesemény, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem ítél oda pénzdíjat az érmeseknek, hanem a nemzetközi szövetségeken és a nemzeti olimpiai bizottságokon keresztül osztja szét a támogatásokat - a WA is ebből az összegből biztosítja majd a személyre szóló jutalmakat. Ezen felül egyébként az egyes nemzeti olimpiai bizottságok is dönthetnek úgy, hogy anyagilag is elismerik az olimpikonok eredményeit, de ez sem általános gyakorlat.
A NOB egyébként még nem kommentálta az atlétikai szövetség bejelentését.
Forrás: BBC, MTI
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés