Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Manchester City Pep Guardiola körül forog, aki szobrászművészként zseniális művet farag csapatából

Takács Márton

Frissítve 09/04/2024 - 16:04 GMT+2

A Manchester City múltját, jelenét és jövőjét is megismerhetjük Vályi Bence a Man City – A holnap csapata című kiváló könyvéből. A kötet főleg a Pep Guardiola által fémjelzett korszakot elemzi, de olvashatunk az angol klub dicső múltjának nagy alakjairól, a jelenlegi csapat taktikai fejlődéséről és a tulajdonosok pénzügyi machinációiról is.

Guardiola Grealish bulijával viccel

Vályi Bence remek könyvet írt Pep Guardiola Manchester Cityjéről.
Komoly könyv, mert kemény a borítója
Ezt Szabó Peet, a Premier Leak podcast egyik tagja mondta a kettővel mellette ülő kollégája, Vályi Bence Man City – A holnap csapata című könyvéről.
Peet ironikus megjegyzése teljesen megállja a helyét. A Spíler TV és a Teljes terjedelem podcast szerkesztője 239 oldalon át magas színvonalon szállította mindazt, amit a Manchester Cityről tudni érdemes. A City múltját, jelenét és jövőjét a G-ADAM Kiadó gondozásában, több mint száz exkluzív képpel illusztrált igényes könyvben kapjuk meg, melynek ötletét a csapat tavalyi triplázása adta a szerzőnek.
Ahogy Bence a Premier Leak szezonbeli 15. adásában elárulta, négy és fél hónap alatt, 370 000 karakterben írta meg a kötetet, amelynek nagy része a Pep Guardiola-korszakról szól. Külön erénye, hogy nem időrendben vázolja fel a 2016 óta tartó időszak eseményeit, inkább sztori alapú a cucc. Külön fejezet szól a klub viselt pénzügyi dolgairól, vagy a Pep-taktika fejlődéséről (az Aranycsapat megemlítésével), ahogy a klub nagy alakjairól is olvashatunk.
Sikeresen cáfolja azt a közkeletű tévedést is a mű, hogy a már 1937-ben és 1968-ban is angol bajnoki címet, a '60-as évek végéig négy FA-kupát, 1970-ben KEK-et nyerő Manchester City egy tradíció és múlt nélküli gyökértelen klub lenne minimális beágyazottsággal. Ráadásul ezt a legkisebb erőlködés nélkül teszi Vályi Bence.
A könyv borítója és hátlapja © sportkonyvek.hu
Nincs benne a könyvben, de Bence egyik kedvenc (manchesteri) zenekara, az egykori Oasis agya, a most 56 esztendős Noel Gallagher például a saját bevallása szerint 1971 óta, tehát 53 (!) éve City-szurkoló.
In medias res a 2023-as BL-győzelem pazar összefoglalójával rajtolunk (tök jó, hogy a Real Madriddal vívott BL-elődöntővel ér véget a könyv), amelynek előzményeiről is képet kapunk, és az egész megtett út kontextusba van ágyazva. Mini portrékban mutatja be közben Vályi Erling Haalandot, Kevin De Bruyne-t, Jack Grealish-t, de még az erőnléti edzőt, Lorenzo Buenaventurát és a tavalyig az edzői stáb tagjaként dolgozó Rodolfo Borrellt is.
Nagy örömünkre minden idők egyik legkiválóbb vízilabdázója, az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes spanyol Manuel Estiarte is kap méltatást, aki barátja, Guardiola technikai stábjának tagja volt a Barcelonánál, a Bayern Müchennél, és az most a Manchester Citynél is (a játékosok támogatásáért és a protokollért felelős vezetőként).
"Ha Guardiola arra kíváncsi, milyen a hangulat az öltözőben, mi foglalkoztatja a játékosait, mi zavarja őket, milyen problémákkal küzdenek, megkérdezi Estiartét. Ha kétségei vannak, nincsenek-e túlterhelve, nem fenyeget-e a kiégés veszélye, kellően motiváltak-e, Estiartéhoz fordul. Ő Guardiola 'lelke', egyszersmind meghosszabbított keze. A hatodik érzék, amelynek segítségével futballistái lelkivilága nyitott könyvvé válik előtte."
picture

Manuel Estiarte és Pep Guardiola

Fotó: AFP

A hangsúlyt a tulajdonosváltás (az abu-dhabi királyi család tagja, a kőgazdag Manszúr bin Zajed al-Najan sejk a főnök), tehát a 2008 utáni City kapja, de közben a régi idők nagy alakjai közül is megismerhetünk jó néhányat, ahogy Roberto Mancini 2012-es bajnokcsapatának sztoriját is megtaláljuk egy külön fejezetben.
Az elmúlt 15 esztendő legendás játékosai közül több hosszabb leírásban részesül (Vincent Kompany, David Silva, Yaya Touré, Fernandinho, Sergio Agüero). A Guardiola-éra külön fejezet érdemelt, amelynek kezdeteiről azt írja a szerző, hogy "a győzelmek legitimálták a taktikai utasításait és az új játékstílust".
A mély és rétegzett szakmai tudással rendelkező Vályi Bence olyan természetességgel és precizitással jellemzi a Cityt, mint akinek a 2016 óta tartó Pep-korszak összes meccsének felvétele, kulcspillanatai ott lennének a fejében. Egymás után jönnek a szezon-összefoglalók, a csúcspontok és a mélypontok (a BL-kudarcok) közlése számokkal, adatokkal, a tanulságok leszűrésével.
A lebilincselő stílusban megírt és Galambos Dániel által kitűnően szerkesztett kötetben egy elütés, helyesírási hiba sem jött szembe, mindössze egy tárgyi tévedésen akadt csak meg a szemünk. A 2012-es bajnok City hátvédje, Pablo Zabaleta nemzetisége a 87. oldalon még spanyol, lapozva egyet már argentin (ez a helyes), de ennyi.
picture

Két világklasszis a sokból: Erling Haaland és Kevin De Bruyne

Fotó: AFP

Erős idézetek a könyvből

"A Manchester City keretépítése a 2022-2023-as idényre odáig jutott, hogy egyetlenegy olyan tagja sem akadt, aki technikailag ne a legmagasabb polcról került volna ki, aki erő, gyorsaság és/vagy párharcerősség tekintetében ne a sportág elitjébe tartozna, illetve aki ne tudná Guardiola taktikai utasításait az utolsó apró részletekig megvalósítani."
"Guardiola olyan, mint egy szobrászművész: drága, minőségi, nemes nyersanyagot munkál meg, de a legtöbb esetben csupán egy formátlan tömböt kap, amelyből aztán zseniális művet farag.”
"A City a világ legtökéletesebben működtetett futballklubja.”
"Az új ösvény pedig egy nap talán a Manchester City kispadjáig vezetheti. Kevesen illenének oda annyira, mint Vincent Kompany.”
picture

Pep

Fotó: AFP

Az egyik legjobb szegmens, amiben arról olvashatunk, hogyan született meg 2020 őszén a Manchester City 2.0. João Cancelo balhátvédból indulva tudta pótolni a zseniális spanyol középpályást, David Silvát, Rúbén Dias egy Ferrari gyorsaságával vált a védelem oszlopává, Rodri pedig az első évi beilleszkedés után posztja legjobbjává a világon.
Közben pedig a támadójátékban megejtett finomhangolások talán még többet számítottak. Agüero sérülése, a született 9-esek hiányában mindenkiből azt csinált Guardiola (Raheem Sterling, Rijad Mahrez, Ferran Torres, De Bruyne, Phil Foden).
Az elöl hiányzó minőséget ekkor mennyiséggel pótolták rengeteg, a második hullámban érkező és befutó emberekkel, például İlkay Gündoğannal.
Az örökmozgó Cityben a Chelsea-vel vívott BL-finálén a német játszott 6-osként, nem Rodri vagy Fernandinho, ez lett Pep és az angol csapat veszte – ezt is megmagyarázza Bence. Több, a katalán edzőt érintő hasonló, de bővebben megfogalmazott kritikát szívesen olvastunk volna még.
picture

Guardiola és Haaland

Fotó: AFP

Külön fejezetet kapnak a City angol dominanciáját elősegítő pénzügyi trükközések. A FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino még az UEFA főtitkáraként segített elsikálni az FFP-eljárás alatt álló klub ügyét. A 20 millió eurós büntetés potom összeg a krőzus tulajnak a 200 millió eurós költségvetési hiány szabálytalan lerendezéséhez képest.
A sportwashing persze folytatódott, 2020-ban a CAS felmentette a Cityt a hasonló vádak alól: hamis szponzori megállapodások révén hazudott a pénzügyeiről. Az angol egyesület jogi győzelmet aratott csak, miközben csalt.
A 214. oldalon szembesülünk a kötet egyik tételmondatával:
"Guardiola munkáját az angol klubnál úgy lehetne összefoglalni, mint az egyensúly hajszolását."
Ennek megfelelően a szerző azt mutatja be, mikor és hogyan sikerült, vagy nem sikerült ez elérni. A nemzetközi porondon jellemzően az egyensúly hiánya okozta a City vesztét. Kivéve 2023-ban, a bajnokságot, FA-kupát, BL-nyerő Manchester City Pep Guardiola legkomplexebb csapata Vályi Bence szerint.
picture

Pep Guardiola és a csapata

Fotó: AFP


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés