Belgium katonákat küld a párizsi olimpia biztosítására

Eurosport Magyarország

Publikálva 02/04/2024 - 17:37 GMT+2

A belga hadsereg részt vesz a párizsi olimpiai játékok védelmének biztosításában, a támogatás robbanóanyagok felkutatása területén valósulna meg - jelentette be Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter kedden.

Lehullt a lepel: bemutatták a 2024-es párizsi olimpia érmeit - videó

Belgium katonákat küld Franciaországba a játékok biztosítására
A francia szervezők és a belügyminisztérium 46 országtól kérte rendőrök és katonák segítségét a párizsi olimpia biztosítására. Gérald Darmanin francia belügyminiszter korábban jelezte, hogy a radikális iszlám és a különböző szélsőséges csoportok, továbbá a kibertámadás lehetősége kockázatokat jelentenek a nyári játékok biztonsága szempontjából.
A belga honvédelmi minisztérium egyelőre nem pontosította, hány fős csapatot küldenének Párizsba, de a miniszter kiemelte, hogy Belgium különleges szakértelemmel rendelkezik az aknamentesítés területén, ezért rendszeresen felkérik nemzetközi beavatkozásokhoz.
Gérald Darmanin szerint a biztonsági erőfeszítések és a figyelem egyik fő fókuszában továbbra is a Szajnán sorra kerülő megnyitó áll. A fenyegetések kockázatának minimalizálása érdekében folyamatosan csökkentették a rendezvényen résztvevők számát.
Az olimpiák történetében először a nyitóünnepség stadionon kívül, szabadtéri helyszínen, a Szajnán tartják, ahol csaknem hat kilométeres szakaszt kell majd ellenőrizni. A folyóparton mintegy háromszázezer néző gyűlhet össze, szemben a kezdetben kalkulált hatszázezres-félmilliós tömeggel.
"A világ sporteseményei alkalmával normális, hogy a hatóságok erősítést kérnek. Az erősítések nagysága azonban most példátlan" - jelentette ki Pierre-Henry Druesne, az olimpiai játékok biztonsági koordinátorának helyettese.
A párizsi olimpia hivatalosan július 26-án kezdődik - de már az előtte lévő két napon is lesznek versenyek - és augusztus 11-ig tart, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig következik a paralimpia.
(MTI)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés