Kizárták az orosz és a fehérorosz sportolókat a párizsi olimpia megnyitójáról

Eurosport Magyarország

Frissítve 19/03/2024 - 19:35 GMT+1

Az orosz és a fehérorosz sportolók nem vehetnek részt a hagyományos megnyitóünnepségen az idén nyáron megrendezésre kerülő párizsi olimpián. Így döntött kedden a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az eseményre július 26-án kerül sor, melynek keretében több ezer sportoló utazik majd hajóval a Szajnán az Eiffel-torony irányába.

Olympics Bach

Fotó: SNTV

A hagyományoktól eltérően nem az olimpiai stadionban rendezik a párizsi játékok megnyitóünnepségét.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése értelmében az orosz és fehérorosz sportolók nem vehetnek részt a párizsi olimpia megnyitóján, adta hírül az Associated Press. A semleges színekben induló versenyzők csak távolról, vélhetően a Szajna partjáról követhetik nyomon az eseményt.
A NOB arról is döntött, hogy ezeknek a sportolóknak át kell esniük egy átvilágítási procedúrán, csak ezt követően kapják meg a semleges státuszt. Alapvető elvárás velük szemben, hogy nyilvánosan nem támogathatják az oroszok Ukrajna ellen indított háborúját, és nem állhatnak kapcsolatban semmilyen katonai vagy állami biztonsági szervezettel.
A NOB arra számít, hogy 36 semleges színekben versenyző orosz, és 22 fehérorosz sportoló vehet majd részt a párizsi játékokon.
Arról, hogy az érintett sportolók részt vehetnek-e az augusztus 11-én megrendezésre kerülő záróünnepségen, a NOB később dönt majd.
via AP
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés