Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Japán tarolás, amerikai villanások vagy nagy meglepetések? Jön a második műkori-vb az oroszok nélkül

Eurosport Magyarország

Publikálva 20/03/2023 - 17:24 GMT+1

Március 20. és 26. között rendezik meg Japánban, Szaitamában a felnőtt Műkorcsolya és Jégtánc világbajnokságot. Az orosz műkorcsolyázók továbbra sem versenyezhetnek a nemzetközi szövetség által rendezett eseményeken, így a vb-n is japán-amerikai párharcokra számíthatunk leginkább.

Valieva tragédiája is kellett hozzá, de végül bronzérmes lett a japánok sztárja

Megérkezett a tavasz, a műkorcsolyázók hamarosan elvonulnak egy kis pihenésre, majd a kőkemény felkészülésre a következő szezonjukra. Egyetlen nagy dobás van még hátra, ez pedig nem más, mint a világbajnokság. A világ legjobb korcsolyázói készülnek bemutatni a tudásukat, olyan egykori és regnáló világbajnokok és olimpiai érmesek állnak rajthoz, mint Shoma Uno és Kaori Sakamoto a hazaiak képviseletében, vagy Alexa Knierim/Brandon Frazier és Madison Chock/Evan Bates az Egyesült Államok színeiben.
A bajnokságra összesen 181 korcsolyázó és páros nevezett, akik 39, a nemzetközi szövetség alá tartozó országot képviselnek: 34 férfi és 35 női, 23 páros és 33 jégtánc kettős léphet jégre Szaitamában. Az oroszok a 2022-es vb-hez hasonlóan idén sem versenyezhetnek az ukrajnai háború miatt eltiltás alapján, de azért feltehetően ezúttal sem fogunk unatkozni.

Kik indulnak a világbajnoki címért?

A férfiaknál a regnáló világbajnok Shoma Uno hazai jégen, hazai közönség előtt teheti fel a pontot az i-re a remek 2022-23-as szezonjának végén. A kétszeres egyéni olimpiai érmes, 25 éves japán srác tűnik a favoritnak, különösen annak fényében, milyen pokoli erős év van a háta mögött (a Grand Prix-döntőt bődületes szezoncsúccsal, 304,46 ponttal nyerte meg).
Közte, és a szezon egyik üdvöskéje, a „kvadraisten” Ilia Malinin között hatalmas csata várható a világbajnoki címért, az Egyesült Államok fiatal sztárja történelmet írt az idényben, amikor elsőként négyfordulatos Axelt ugrott egy versenyen, és azonnal a topfavoritok közé repítette magát. Hogy mit tud villantani a – most már – 18 éves Malinin, jó kérdés; a szezon végén többször is elrontotta a kvadra Axeljét, és 280,37 pontos idei legjobbja is kevés lehet Uno ellen, de ha valaki, ő megnehezítheti Uno címvédését.
picture

Videón a történelmi négyfordulatos ugrás, amit egy hihetetlen győzelemre váltott az amerikai srác

Ó, és ha már a történelmi négyfordulatosoknál tartunk, Malinin mellett Unónak is van egy rekordja: 2016-ban ő volt az első, akinek a kvadra flip összejött versenyen.
Nem csak a vb-címért, a dobogós helyekért is komoly verseny alakulhat ki, a Grand Prix-döntő ezüstérmese, Sota Yamamoto élete első világbajnokságára készül, és miért ne épp hazai pályán akarna bizonyítani? Az ő 274,35 pontos szezoncsúcsa is egészen biztatónak (és megdönthetőnek) tűnik, ahogy a friss Európa-bajnok francia, Adam Siao Him Fa 268,98-as idei legjobbja is.
picture

Francia bajnokot avattak a férfiaknál a műkorcsolya Európa-bajnokságon

Ha dobogós odaérésről van szó, a szezon végén visszavonuló 31 éves kanadai Keegan Messing még egyszer utoljára megmutathatja egy világversenyen, hogy mennyire egyedi és szerethető karakter, az idei legjobb pontjai (275,54) pedig akár még egy éremre is jók lehetnek. Micsoda búcsú lehetne!
A vb-résztvevők között ott van a 2022-es Négy Kontines-bajnok Junwhan Cha Dél-Koreából, a kétszeres vb-bronzérmes kínai Boyang Jin, a 2023-as Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Matteo Rizzo, és honfitársa, a 2022-es Eb-második Daniel Grassl is, de a művészi előadásáról híres amerikai, Jason Brown is visszatér a jégre.
picture

Keegan Messing nem aprózza el, hátraszaltóval borzolja a kedélyeket

A nőknél a regnáló világbajnok Kaori Sakamoto is a címvédést nézte ki magának az idei világbajnokságon, de neki sem lesz könnyű dolga, mert a kihívók elég jó eredményekkel, és kiváló formában érkeznek Szaitamába. A kétszeres olimpiai érmes Sakamoto ugyan a GP-döntőben lemaradt a dobogóról, de a februári Challenge Cupon ismét remek formában volt. A japán lány 217,61 pontos szezoncsúccsal érkezik a hazai rajongók elé.
picture

Japans Kaori Sakamoto performs in the women's short program competition at the ISU Grand Prix of Figure Skating 2022 NHK Trophy in Sapporo on November 18, 2022. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP) (Photo by YUICHI YAMAZAKI/AFP via Getty Images)

Fotó: Eurosport

A Grand Prix döntőjének bajnoka szintén egy japán lány lett, Mai Mihara pedig 2017 után ismét visszatér a világbajnokságra, ahol akkor, 5 éve épp egy ötödik hely jutott neki. Ő kijelentette, hogy ezúttal a dobogó a cél a számára, szezonbeli legjobbjával, a 217,43 pontjával pedig akár össze is jöhet ez neki. A 2022-es világbajnoki ezüstérmes belga Loena Hendrickx lehet az, aki a japán csajok dolgát megnehezítheti, a 216,34 pontos szezoncsúcsát bőven megjavíthatja, különösen azután, mennyire maga alatt volt, hogy az Európa-bajnokságról – toronymagas esélyesként – csupán egy ezüstéremmel térhetett haza.
picture

Mai Mihara ezzel a kűrrel nyerte meg a 2022-es Grand Prix-döntőt

És ha már az Eb-nél tartunk, a friss (meglepetés)bajnok grúz Anastasia Gubanova biztosan ott lesz még a kihívók között, ahogy a GP-döntő ezüstérmese (és 2022 junior világbajnoka), az amerikai Isabeau Levito is. Akikre még érdemes lesz figyelni, az a japán Rinka Watanabe és a Négy Kontinens-bajnok koreai Haein Lee, vagy épp az ezüstérmes Yelim Kim.
A párosoknál is ott lesz a regnáló világbajnok kettős, az amerikai Alexa Knierim és Brandon Frazier ismét összecsaphat az ezüstérmes japán párossal, Riku Miurával és Ryuichi Kiharával. Fej-fej mellett állnak, biztosan izgalmas verseny alakul ki a szakágukban, a japán páros a GP-döntőben éppen, hogy legyőzte az amerikai kettőst, majd a Négy Kontinensen történelmet írtak. A szezoncsúcsuk 216,16 pont, Knierimék azonban nem indultak a Négy Kontinesnen, az amerikai bajnokságon mutatott remek formájuk, és a szezonbeli legjobbjuk (213,28) az, ami irányadó lehet. Az amerikai kettős vállán azonban egy súlyos teher is van: edzőjük, az egykori műkorcsolyázó, Todd Sand szívrohamot kapott a junior világbajnokság ideje alatt, az állapotáról pedig azóta sem lehet tudni túl sokat, de biztos, hogy lelkileg megviselték a tanítványait a történtek.
picture

Alexa Knierim & Brandon Frazier rövid programja ami az első helyre juttatta őket:

A dobogós helyekért itt is nagyobb lehet a verseny, a 2023-as Európa-bajnokok, Sara Conti és Niccolo Macii azt remélik, hogy ők lesznek az első olasz páros műkorcsolyázók, akik világbajnoki érmet szereznek. A 2023-as Négy Kontinens bronzérmesei, az idén szinte ragyogó kanadai páros, Deanna Stellato-Dudek és Maxime Deschamps betegségből felépülve, de nagy tervekkel érkeznek a vb-re, ugyanúgy, ahogy az ezüstérmesek, az amerikai Emily Chan-Akira Spencer kettőse is.
picture

ara Conti and Niccolo Macii of Italy compete in the Pairs Short Program during the ISU European Figure Skating Championships at Espoo Metro Areena

Fotó: Getty Images

A jégtáncosoknál egyértelműen a kanadaiak, Piper Gilles és Paul Poirier kettőse, és az amerikaiak, Madison Chock és Evan Bates lehetnek azok, akik között eldőlhet a vb-cím. A favorit persze a kanadai kettős lenne (különösen a szezon első felében mutatott eredményeik alapján), de Gilles nemrég vakbélműtéten esett át, így némi kihagyás után kell bizonyítaniuk ismét.
A Chock/Bates kettős viszont kissé lassan kezdte az olimpia utáni szezont, de aztán elég jó lendületbe jöttek azzal, hogy a múlt hónapban zsinórban harmadszor nyerték meg a Négy Kontenst, decemberben pedig ezüstérmet szereztek a Grand Prix-döntőn. Szóval a verseny közöttük mindenképpen kiélezett lehet, de a jégtáncosoknál is többen szemet vetettek a dobogóra Szaitamában.
A regnáló Európa-bajnok olasz Charlène Guignard és Marco Fabbri kettőse eddig erősnek tűnt a szezonban, 213,74 pontos szezoncsúcsuk mindenképp jól hangzik, de a Négy Kontinens ezüstérmesei, a kanadai Laurence Fournier Beaudry és Nikolaj Soerensen (szezoncsúcsuk 214,08) is szintén készen állnak arra, hogy megküzdjenek az éremért.
A versenyen indul még a 2023-as Európa-bajnoki ezüstérmes Lilah Fear/Lewis Gibson (Nagy-Britannia), a 2023-as Négy Kontinens bronzérmesei, Marjorie Lajoie/Zachary Lagha (Kanada) és a 2023-as Európa-bajnoki bronzérmes Juulia Turkkila/Matthias Versluis (Finnország) kettős is.
picture

Piper Gilles and Paul Poirier

Fotó: Getty Images

Ami a magyarokat illeti

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség tájékoztatása szerint a nőknél Láng Júlia, párosban Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei, jégtáncban pedig Ignateva Mariia és Szemko Danijil képviseli Magyarországot. A világbajnokságra készülő Szemko Danijil hétfőn sérülést szenvedett, de jégtáncosunk jól van, rögtön orvosi ellátást kapott és elmondta: nem érzi, hogy sérülése akadályozná az edzésmunkáját, így kedden már folytatta is a felkészülést a vb-re.
„Szombaton indulunk Japánba, Szaitamába, a felnőtt műkorcsolya világbajnokságra. Ez lesz az ágazat utolsó előtti világbajnoksága, hiszen a hónap végén szinkronkorcsolyázóinkra még vár egy hasonló megmérettetés” – kezdte a felvezetést Dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.
„A jövő héten kezdődő versenyen minden kategóriában érdekeltek lettünk volna, hiszen megszereztük a kvótákat, de sajnos Vlasenko Aleksandr egészségügyi probléma miatt nem lehet ott velünk Japánban. Mivel sajnálatos módon ő az egyetlen versenyzőnk, aki megszerezte a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, az ISU által meghatározott minimum technikai pontszámot, nem áll módunkban mást indítani helyette. Egyéniben Láng Júlia, párosban Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei, jégtáncban pedig Ignateva Mariia és Szemko Danilij képviseli majd hazánkat az egyhetes világversenyen.
Úgy gondolom, hogy valamennyi versenyzőnknek nagy esélye van bekerülni a döntőbe. Ezenfelül hiszem azt, hogy a párosunk abszolút képes arra, hogy a legjobb 10-ben zárjon, jégtáncospárosunknak a reális cél a legjobb 15-be kerülés, míg Láng Julcsinak egy tiszta rövidprogrammal egyértelműen ott van a helye a döntőben. A jég csúszik, de mindenkinek nagyon sok sikert kívánok “– zárta gondolatait a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.
picture

Láng Júlia életében először mutathatta be a kűrjét az Európa-bajnokságon – videó

MENETREND

Műkorcsolya és Jégtánc Világbajnokság – Szaitama, 2023. március 20-26.
A világbajnokságot teljes egészében, élőben és reklámmentesen lehet követni az eurosport.hu-n és az Eurosport okoseszközökre letölthető applikációjában, valamint az Eurosport műsorán is az alábbiak szerint (az időpontok a magyar idő szerinti kezdést mutatják).
2023. március 22., szerda
  • 02:51-06:51 – Páros rövidprogramok (eurosport.hu, összefoglaló a versenyről 13:00 órától az Eurosport 1-en)
  • 06:51-7:41 – Megnyitó ünnepség (eurosport.hu)
  • 07:41-13:00 – Női rövidprogramok (eurosport.hu és Eurosport 1)
2023. március 23., csütörtök
  • 02:51-7:41 – Páros kűrök (eurosport.hu, összefoglal a versenyről 13:00 órától az Eurosport 1-en)
  • 07:41-12:55 – Férfi rövidprogramok (eurosport.hu és Eurosport 1)
2023. március 24., péntek
  • 02:51-08:14 – Jégtánc, ritmustánc (eurosport.hu és 6:45-től Eurosport 1)
  • 09:20-13:40 – Női kűrök (eurosport.hu és Eurosport 1)
2023. március 25., szombat
  • 04:21-08:21 – Jégtánc kűrök (eurosport.hu és 6:00 órától Eurosport 1)
  • 09:20-13:40 – Férfi kűrök (eurosport.hu és Eurosport 1)
2023. március 26., vasárnap
  • 8:00-11:00 Gála (eurosport.hu)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés