Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy aprócska, mosolygós, 15 éves lány lehet az Egyesült Államok új csodafegyvere a műkorcsolyázásban

Gecsei Dina

Frissítve 23/10/2022 - 18:02 GMT+2

Műkorcsolya: A Skate America női versenyében a kűrök előtt a regnáló világbajnok, a japán Kaori Sakamoto vezet, a nyomában viszont az amerikaiak nagy reménysége, a mindössze 15 éves Isabeau Levito következik, aki junior világbajnokként ezen a versenyen köszönt be a felnőtt mezőnybe. Méghozzá nem is akárhogy!

Isabeau Levito

Fotó: AFP

A regnáló világbajnok Kaori Sakamoto áll az első helyen a Skate America női versenyének rövidprogramjai után. A japán lány már az elejétől kezdve rendkívül jó hangulatban korcsolyázott, hihetetlen szimpatikus, energikus és eredeti előadással készült. A magyar idő szerint vasárnap este kezdődő kűrök előtt 71,72 ponttal áll, mögötte szorosan két amerikai lány, Isabeau Levito és Amber Glenn következik, mindössze 0,42 illetve 3,3 ponttal lemaradva.
picture

Varázsolt a jégen a junior világbajnok, az első felnőtt versenyén belopta magát a közönség szívébe

A hazaiak nagy reménysége, és az egyik leginkább várt versenyzője, a mindössze 15 éves Levito a 71,30 pontjával még bőven odaérhet az első helyre is, amivel Ilia Malinin után ő lenne a másik junior világbajnok, akinek összejön a győzelem a szezon első Grand Prix-versenyén. A norwoodi Tenley E. Albright Performance Center minden bizonnyal kifordul a sarkaiból, ha ez bekövetkezik.
Mivel a világbajnoki bronzérmes Alysa Liu 16 évesen visszavonult a versenyszerű korcsolyázástól, a junior világbajnok, Isabeau Levito vállára került át a (hatttttalmas) nyomás, hogy ismét felvirágoztassa az amerikai női műkorcsolyázást.
Levito lett ugyanis az első amerikai női műkorcsolyázó, akinek 2008 (és Rachael Flatt) óta sikerült megnyernie a junior világbajnoki címet, ezzel egyúttal véget vetett az Egyesült Államok hosszú és ínséges aranyéremtelenségének a junior vébék történetében. Így talán nem csoda, hogy komoly reményeket ébresztett az utóbbi években az orosz dominancia miatt elcsigázott amerikai műkorcsolya-rajongókban. (Ekkor egyébként a junior ranglistán a hatodik helyen állt, előtte csak orosz versenyzők szerepeltek.)
picture

Karen Chen, Mariah Bell, Isabeau Levito és Gabriella Izzo

Fotó: AFP

2022 januárjában az amerikai bajnokságon Mariah Bell és Karen Chen mögött alig lemaradva bronzérmet szerzett. Az olimpián ugyan a fiatal kora miatt nem indulhatott, de látva Valieva esetét (a doppingbotránytól természetesen ezúttal eltekintve), talán jobb is, hogy Levitónak van ideje „belenőni” a felnőtt mezőnybe.
"Nagyon jó volt itt lenni" – mondta Levito a Skate Americán a rövidprogramban elért második helyezése után.
Éreztem a közönség energiáját, ők adtak energiát nekem, nagyon élveztem ezt.
Az persze természetes, hogy a hazai közönség megőrül a versenyzőiért, akik között ezen a versenyen több korábbi nemzeti bajnok is jégre lépett. Gracie Gold és Amber Glenn is itt van a mezőnyben, de Bradie Tennell javuló formájáról és visszatéréséről is több helyen lehet olvasni. Hogy kiket látunk majd a szezon többi részében versenyezni az amerikaiaknál, azt még nem lehet tudni, de valószínűsíthető, hogy ha Levito ezt a szintet tudja tartani, akkor hamar bebetonozhatja magát a csapatba.
picture

Isabeau Levito

Fotó: AFP

A különleges keresztnevű Isabeau Levito 2007 márciusában született az Egyesült Államokban, ahova édesanyja, Chiara Garbieri (aki egyébként klinikai embriológus) Olaszországból vándorolt be 1997-ben.
A lánya a nevét Michelle Pfeiffer karakteréről, Isabeau d'Anjou-ról kapta, aki a Sólyomasszony (Ladyhawke) című 1985-ös filmben szerepelt.
Levito 2010-ben, még nem volt hároméves (!), amikor elkezdett korcsolyázni tanulni a New Jersey állambeli Mount Laurelben. Édesanyja rajongott a műkorcsolyáért, de kezdetben azért járatta korcsolyázni a lányát, hogy javítson az egyensúlyán.
"Anyukám mindig is imádta a műkorcsolyát. Nézte a tévében, én pedig kisgyerekként mindent lemásoltam, amit a korcsolyázó csinált" mondta Levito egy korábbi interjújában. „Anyukámnak innen jött az az ötlete, hogy elvisz egy jégpályára. Ekkor kezdődött minden."
Ezek után gyorsan következtek a magánórák a jelenlegi edzőjétől, Yulia Kuznetsovától, aki korábban párosban korcsolyázott, és akinek a férje Slava Kuznetsov a Philadelphia Flyers hokicsapat egyik edzője. Azóta egyébként az edzői között találjuk Evgeni Platovot, aki 1994-ben és 1998-ban Oroszország színeiben a jégtánc olimpiai bajnoka volt Oksana Grishuk partnereként, illetve Zhanna Palagina balettedzőt is, akivel egy sokkal komolyabb, művészi stíluson dolgoznak az utóbbi időben.
"Amikor kicsi volt, gyorsan elkezdtünk dolgozni az alapokon" – mondta Kuznetsova.
"Aztán egyszercsak beleszeretett a sportágba. Elvittem őt a nagyobb lányok óráira, látni akartam, mit szól ahhoz, ahogy az idősebb lányok dolgoznak. Rendkívül jól kezelte a helyzetet. Egyre keményebben dolgozott, és elkezdett a nagyobb lányokkal versenyezni” – folytatta.
Levito rögtön az első amerikai műkorcsolya-bajnokságán megszerezte az aranyat a legfiatalabbak között, majd folyamatosan lépegetve a korosztályokon felfelé, 2020-ban junior ezüstérmet, 2021-ben pedig junior országos bajnoki címet szerzett. Ezután jött a már említett felnőtt amerikai bajnokságban szerzett bronzérem, és a junior világbajnoki cím.
picture

Isabeau Levito

Fotó: AFP

Levito imádja az orosz műkorcsolyázókat, Evgenia Medvedevára, Aliona Kostornaiára, Elizaveta Tuktamyshevára néz fel leginkább, de - némileg meglepő módon - még a jégkorongozók között is vannak kedvencei.
"Az egyik életcélom, hogy megölelhessem Evgeniát. Hihetetlenül imádom őt, úgy nőttem fel, hogy őt néztem, senki mást nem követtem annyira, mint őt, mindig csodáltam és szerettem" - mondta.
Azt pedig külön kiemelte egy interjúban, hogy Kaori Sakamoto, akivel az első felnőtt versenyén máris nagy versenyzésbe kezdett, az egyik legszimpatikusabb versenytársa.
„Kaori Sakamoto pedig olyan számomra, mint egy gladiátor. Határozott, vad, erős. Imádom az arcát, mielőtt a kűrjénél kimegy a jégre, különösen a világbajnokságokon. Látni az arcán, hogy csak győzni szeretne. Hogy tökéletesen fog korcsolyázni, és az övé lesz a verseny.”
picture

Egy hajszállal vezet csak a regnáló világbajnok a rövidprogramok után a Skate Americán

Bár az edzője szerint Levito édesanyja azt szeretné, hogy lánya három olimpián is ott lehessen, a 15 éves Isabeau-nak határozott elképzelései vannak arról, meddig menne el a karrierjében:
Addig akarok korcsolyázni, amíg élvezem, amit csinálok, amíg szeretem, amit csinálok, és amíg fejlődök is.
Most, hogy Levito bemutatkozott a felnőttek között, nincs megállás, sőt, már most a 2026-os olimpiára készül, ami azért is különleges lesz számára, mert édesanyja az olimpia helyszínétől, Milánótól nem messze nőtt fel.
picture

Varázsolt a jégen a junior világbajnok, az első felnőtt versenyén belopta magát a közönség szívébe


Aki lemaradt Ilia Malinin győztes kűrjéről és a négyfordulatos Axeljéről a Skate Americán, nem kell tovább keresnie:
picture

Videón a történelmi négyfordulatos ugrás, amit egy hihetetlen győzelemre váltott az amerikai srác

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés