Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

22 évvel az első versenye után érmet nyert a műkorcsolyázó, aki 17 évesen egyszer már visszavonult

Gecsei Dina

Publikálva 25/10/2022 - 14:29 GMT+2

Megszerezte első felnőtt érmét a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatában a 39 éves kanadai Deanna Stellato-Dudek, aki 17 évesen sérülések miatt visszavonult az egyéni korcsolyázástól, majd 2016-ban újrakezdte párosban a versenyzést. Az idei GP szezonnyitón, a Skate Americán lettek ezüstérmesek partnerével, Maxime Deschamp-mal.

Elképesztő: a tinédzserek között 39 évesen tör a csúcsra az egyszer már visszavonult műkorcsolyázó

Nem csak a húszéveseké a világ...
Hétről-hétre felbukkan egy műkorcsolyázó, aki még éppen csak belépett a serdülőkorba, és máris kikiáltották hazája nagy reménységének. Épp ezért kapjuk fel a fejünket, amikor egy rangos nemzetközi versenyen olyan nevet látunk a dobogósok között, aki már akkor profi volt, amikor a jelenkor nagy sztárjai, akik most sorra nyerik a versenyeket, még meg sem születtek.
Deanna Stellato épp ilyen: 39 éves, 1983-ban született, ötévesen elkezdett korizni, 2000-ben bemutatkozott a Grand Prix-sorozatban (a Skate Canadán), megnyerte a junior GP-döntőt és ezüstérmes lett a junior világbajnokságon. Ezután a sérülései miatt, mindössze 17 évesen úgy döntött, abbahagyja a korcsolyázást. Négy különböző csípősérülés kínozta, volt egy szalagszakadása a jobb bokájában, a balt pedig egyszer el is törte, négy év alatt összesen körülbelül 24 hónapnyi korcsolyázás szerepel csupán az "önéletrajzában".
Időközben férjhez ment (2003-ban, azóta Stellato-Dudek néven szerepel az adatbázisokban), majd 16 évvel a visszavonulása után úgy döntöttek a korábbi edzőjével, hogy kipróbálja magát párosban, Nathan Bartholomay oldalán. Heti öt nap, napi három edzés, és újra visszatért a profik közé Stellato.
Kvalifikálták magukat a 2017-es amerikai bajnokságra, ahol a negyedik helyen végeztek, majd a 2018-as amerikai bajnokságon egy harmadik, a 2018-as Négy Kontinens Bajnokságon egy ötödik helyet értek el. Kisebb versenyeken értek el sikereket, de a Grand Prix-sorozatban nem tudtak egyszer sem dobogóra állni. 2019 áprilisában fejezték be a közös munkát.
Még abban az évben Maxime Deschamps lett Stellato új partnere, engedélyezték neki, hogy országot váltson, így azóta kanadai színekben versenyezhet.
Deanna Stellato-Dudek és Maxime Deschamp
Az új páros partnerével a 2022-es kanadai bajnokságon bronzérmet szereztek, negyedikek lett a Négy Kontinens Bajnokságon, végül most, szeptemberben megnyerték a Nebelhorn Trophyt. Innen már csak egy lépés volt a nagy Grand Prix-visszatérés, ami be is következett: a Skate Americán végre felállhatott a dobogóra Stellato, az ezüstérmet akasztották a nyakukba, csak a világbajnok Alexa Knierim/Brandon Frazier kettős volt jobb náluk.
De ne szaporítsuk tovább a szót, mutatjuk a Cleopatra című számra (Trevis Jones) bemutatott kűrjüket, amivel Stellato-Dudek 22 évvel az első Grand Prix-szereplése után végre felállhatott a dobogóra.
picture

Elképesztő: a tinédzserek között 39 évesen tör a csúcsra az egyszer már visszavonult műkorcsolyázó

A Grand Prix-sorozat következő állomását, a Skate Canadát október 28-30. között rendezik, az eurosport.hu-n és az Eurosport okoseszközökre letölthető applikációin élőben és visszanézhetően is követhető az esemény.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés