Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Csúcsra röpíti Malinint a kvadra Axel? Világbajnokokkal és világsztárokkal jön a Grand Prix-sorozat döntője

Gecsei Dina

Frissítve 05/12/2022 - 12:46 GMT+1

A 2022-23-as műkorcsolya Grand Prix-döntőt december 8-11. között rendezik meg a torinói Palavela pályán, Olaszországban. A négyfordulatos Axeljéről egycsapásra ismertté vált Ilia Malinin és a regnáló világbajnokok, Kaori Sakamoto és Shoma Uno a három legnagyobb név a december 8-11. között Torinóban megrendezésre kerülő versenyen, de nem csak ők azok, akik miatt érdemes lesz nézni a döntőt.

Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin

Az esemény a felnőtt és a junior Grand Prix-sorozat záróeseménye, ahol érmeket osztanak férfi egyes, női egyes, páros korcsolya és jégtánc szakágakban. 2019-ben az előző GP-döntőt is Torinóban rendezték meg, míg a 2020-as és a 2021-es Finals a koronavírus miatt elmaradt. Összegyűjtöttük, kik kvalifikálták magukat a 2022-es Grand Prix-sorozat döntőjébe, és miért lesz érdemes nézni az év egyik legjobban várt versenyét!

Kik a legnagyobb esélyesek?

Múlt szombaton, november 26-án derült ki, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik részt vehetnek az év végi döntőn, abban a pillanatban, amikor az espoo-i Grand Prix-verseny véget ért, biztossá vált, hogy Ilia Malinin, aki gyakorlatilag az egész szezonban a legnagyobb show-t szolgáltatta azzal, hogy a történelemben először megugrotta a négyfordulatos Axelt profi versenyen, még egyszer a szezonban villanthat egy hatalmasat.
Malinin, aki legutóbb épp Finnországban is megugrotta a lassan már-már védjegyévé váló kvadra Axelt, és a regnáló világbajnok Shoma Uno tudott ebben a szezonban megnyerni két Grand Prix-versenyt is a férfiaknál, míg a nőknél az egyetlen kétszeres győztes Mai Mihara lett ebben az idényben, bár japán honfitársa, a világbajnok Kaori Sakamoto annak ellenére is a legnagyobb esélyesnek számít, hogy az NHK Trophy-n Kim Ye-lim le tudta győzni.
A világbajnoki ezüstérmes Loena Hendrickx nem érezte jól magát a múlt heti versenyen, Finnországban második lett Mihara mögött, de Torinóba komoly esélyesként érkezik majd.
picture

Kaori Sakamoto nyerte a műkorcsolyázók szezonnyitó Grand Prix-versenyét, a Skate Americát.

Fotó: Getty Images

Kiket láthatunk versenyezni a férfiaknál?

Shoma Uno (JPN)
A regnáló világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok megnyerte idén a Skate Canadát, majd az NHK Trophy-n is győzött, és ezzel pályafutása nyolcadik Grand Prix-győzelménél tart. Ahhoz képest, hogy nemrég még a visszavonuláson gondolkodott a fiatal japán, hihetetlen évet tudhat maga mögött.
Ilia Malinin (USA)
Malinin, aki csak a Grand Prix-döntő előtt pár nappal tölti be a 18. életévét, az első profi felnőtt évében a Skate America bajnoka lett, és az espoo-i Grand Prix-t is meg tudta nyerni annak ellenére, hogy a rövidprogramjában ezúttal nem villantott akkorát, sőt, a híres négyfordulatos Axelje sem nem lett tökéletes.
A Skate Americán elért 280,37-es összpontszáma a legmagasabb lett az idei szezonban, de épp csak megelőzve Uno 279,76-os eredményét az NHK Trophy-n.
picture

Ilia Malinin győztes kűrje a finn Grand Prix-ről - videó

Kao Miura (JPN)
A 17 éves versenyző a Grand Prix-szezon első két versenyén nagy meglepetést okozott, a két egymás utáni hétvégén is bezsebelt egy-egy második helyezést a Skate Americán és a Skate Canadán.
Sota Yamamoto (JPN)
A 22 éves versenyző is két második hellyel kvalifikált, a francia GP-n elért második helyezését két héttel később az NHK Trophy-n egy újabb ezüsttel toldotta meg, bitang erős rövidprogramot lerakva a jégre, egy nem akármilyen zeneválasztással. Yamamoto neve onnan lehet ismerős, hogy ő lett a 2016-os lillehammeri ifjúsági olimpia aranyérmese.
picture

Beatles-programmal szerzett vezetést Yamamoto a francia GP-n

Daniel Grassl (ITA)
Miután negyedik lett a Skate Americán, a 20 éves versenyző az MK John Wilson Trophy-n megszerezte első győzelmét a Grand Prix-sorozatban. Grassl a magyar rajongók szívébe a pekingi olimpián lopta be magát, amikor a csíkszeredai edzőjével, Kosz Zsolttal viccelődött, méghozzá magyarul.
Shun Sato (JPN)
A junior Grand Prix-döntő bajnoka (a 2019-20-as évben rendezett legutóbbi döntőn győzött) gyönyörűen megállja a helyét a felnőttek között is, második lett a finn Grand Prix-n, és ezzel ő lett az, aki megszerezte az utolsó döntős helyet a francia GP győztese, Adam Siao Him Fa előtt.
A mezőnyben így négy japán indulhat az amerikai Malinin és az olasz Grassl mellett, a tartalékosok Adam Siao Him Fa (francia), Cha Jun-hwan (dél-koreai) és Kazuki Tomono (japán).

Kiket láthatunk versenyezni a nőknél?

Mai Mihara (JPN)
Az idei szezon egyetlen kétszeres győztese, Mihara 217,43-as egyéni legjobbjával elhozta az MK John Wilson Trophy-t, mielőtt Loena Hendrickx-et megelőzte volna a finn Nagydíjon.
Kaori Sakamoto (JPN)
A regnáló világbajnok a szezon legjobb eredményét - 217.61 – tudhatja magáénak, ezzel meg is nyerte a Skate Americát, míg az NHK Trophy-n csak második lett Kim Ye-lim mögött.
picture

Varázslatos kűrrel nyerte meg a világbajnok a műkorcsolyázók szezonnyitó Grand Prix-versenyét

Kim Ye-lim (KOR)
A 19 éves koreai második lett Franciaországban, mielőtt mindenkit – különösen Sakamotót – meglepve megnyerte az NHK Trophy-t Szapporóban.
Loena Hendrickx (BEL)
A belga világbajnoki ezüstérmes a sorozat legjobb rövidprogram pontszámát produkálta a finn Grand Prix-n, ami végül csak a második helyre volt elég neki.
Hendrickx Franciaországban elért 216,34-es győztes pontszáma alig több mint egy ponttal maradt el Sakamoto szezoncsúcsától. Nálunk különösen sokan figyelik a belga lányt, hiszen magyar koreográfussal, Sólya Ádámmal készül, az utóbbi időben pedig látványos fejlődésen ment keresztül.
picture

Loena Hendrickx

Fotó: AFP

Isabeau Levito (USA)
A regnáló junior világbajnok Levito remekül kezdte élete első évét a felnőttek között, a Skate Americán második lett. Róla – és arról, hogy ő lehet az amerikai női műkorcsolya jövője – ebben a cikkben írtunk részletesebben.
picture

Varázsolt a jégen a junior világbajnok, az első felnőtt versenyén belopta magát a közönség szívébe

A 15 éves versenyző ezt követően 215,74-es új egyéni legjobbjával megismételte ezt a helyezést az MK John Wilson Trophy-n is.
Rinka Watanabe (JPN)
A Skate Canadán aratott meglepetésgyőzelme után Watanabe az NHK Trophy-n elért ötödik helyezésével jutott be a GP-döntőbe. A 20 éves tokiói versenyzőnek a szeptemberi Challenger Series Lombardia Trophy-n elért 213,14-es karriercsúcsát kell megközelítenie ahhoz, hogy ezen a hétvégén dobogós helyezést érjen el.
picture

A hatodik helyről nyerte meg élete első Grand-Prix-versenyét a japán lány

A nőknél is japán túlerőt láthatunk, három biztos, és egy tartalékos (Rion Sumiyoshi) versenyzőjük van a mezőnyben az egy-egy belga, amerikai és dél-koreai mellett. A két további tartalékos helyet két dél-koreai lány szerezte meg, You Young és Lee Hae-in kerülhet be a hat versenyző közé, ha kiesik valaki.

Kiket láthatunk versenyezni a jégtáncosoknál?

A kanadai Piper Gilles és Paul Poirier a Skate Canada után a finn nagydíjon megszerezték idei második GP-győzelmüket, méghozzá pokoli magas pontokkal. A 219,49-es győztes összpontszámuk a sorozat legjobbja volt.
Az olasz Charlene Guignard és Marco Fabbri szintén két győzelmet aratott ebben a szezonban: megnyerték a Grand Prix de France-t és az MK John Wilson Trophy-t, ahol 213,74-es új karriercsúcsot állítottak fel.
Madison Chock és Evan Bates hazai közönség előtt aratott győzelmet a Skate Americán, de aztán az NHK Trophy-n az edzőpartnereik, Laurence Fournier Beaudry és Nikolaj Soerensen legyőzték őket.
A kanadaiak idén egyébként rendkívül erős szezont tudhatnak magukénak jégtáncban, nem véletlen, hogy két kettős is bejutott a döntőbe.
A döntőben a brit olimpikonok, Lilah Fear és Lewis Gibson, valamint az amerikai Kaitlin Hawayek és Jean-Luc Baker kvalifikálták magukat még, a tartalékosok között még egy kanadai kettős, Marjorie Lajoie/Zachary Lagha, az amerikai Caroline Green és Michael Parsons, valamint a francia Evgeniia Lopareva és Geoffrey Brissaud neve szerepel.
picture

Beatles-feldolgozásra futott kűrjük is betalált, címet védtek hazájukban a vb-bronzérmesek

Kiket láthatunk versenyezni a párosoknál?

A világbajnok Alexa Knierim és Brandon Frazier vezeti a párosok mezőnyét, ők a Skate America és az MK John Wilson Trophy győzelmeikkel vita nélkül kerültek be a hatos mezőnybe.
Ezúttal azonban kemény ellenféllel néznek szembe, a világbajnoki ezüstérmes japán Riku Miura és Ryuichi Kihara kettős meggyőző szezont produkált, olyannyira, hogy az NHK Trophy-n elért 216,16-os karriercsúcsuk a sorozat legmagasabb eredménye volt, ráadásul a Skate Canadát is ők nyerték meg.
A kanadai Deanna Stellato-Dudek és Maxime Deschamps a Skate Americán második lett Knierim/Frazier mögött, mielőtt megszerezték első nagydíjgyőzelmüket Franciaországban, ahol Stellato-Dudek 39 évesen a legidősebb GP-győztes lett. És ebben a sztoriban még csak nem is ez a legkülönösebb rész.
picture

Elképesztő: a tinédzserek között 39 évesen tör a csúcsra az egyszer már visszavonult műkorcsolyázó

Emily Chan és Spencer Akira Howe az Egyesült Államokból az első Grand Prix-döntőjükön szerepelnek, miután a Skate Canada és az NHK Trophy második helyezettjei lettek.
Az olasz Rebecca Ghilardi és Filippo Ambrosini kettős megnyerte az utolsó Grand Prix-fordulót a finneknél, és ezzel biztosították helyüket a döntőben, nekik korábbról egy franciaországi 4. helyük volt. Honfitársaik, Sara Conti és Niccolo Macii mutathatják meg még alanyi jogon, hogy mit tudnak, míg a tartalékosok között Camille Kovalev és Pavel Kovalev párosa, valamint a Brooke McIntosh/Benjamin Mimar kanadai, és az Anastasiia Metelkina/Daniil Parkman kettős várakozik.
picture

Alexa Knierim & Brandon Frazier rövid programja ami az első helyre juttatta őket:

A Grand Prix-döntő menetrendje:

Csütörtök, december 8.
  • Junior férfiak – rövidprogram
  • Junior párosok – rövidprogram
  • Junior nők – rövidprogram
  • Megnyitó ünnepség
  • Párosok – rövidprogram
  • Férfiak – rövidprogram
Péntek, december 9.
  • Junior jégtáncosok – ritmustánc
  • Junior nők – rövidprogram
  • Párosok – kűr
  • Jégtánc – ritmustánc
  • Nők – rövidprogram
Szombat, december 10.
  • Férfiak – kűr
  • Junior párosok – kűr
  • Junior férfiak – kűr
  • Junior jégtáncosok – kűr
  • Jégtáncosok – kűr
  • Nők – kűr
Vasárnap, december 11.
  • 14:00 gála
A Grand Prix-döntőt az eurosport.hu-n és az Eurosport okoseszközökre letölthető alkalmazásaiban elejétől a végéig, reklámmentesen megmutatjuk, de a tv-ben is érdemes az Eurosportra kapcsolni annak, aki a hétvégén műkorcsolyát nézne.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés