Ilia Malinin, a 17 éves amerikai műkorcsolyázó nagyjából azonnal belopta magát a sportág szerelmeseinek szívébe, annyira könnyedén tudja kivitelezni a legbonyolultabb ugráskombinációkat is, hogy utána az ember csak az állát keresgéli.
Év elején, az Egyesült Államok bajnokságát követően ebben a cikkben írtunk is róla, akkor még talán kicsit erősnek tűnhetett, hogy a legendás Evgeni Plushenkóhoz hasonlítják a fiatal srácot, most azonban már nem tűnik annyira extrémnek a párhuzam.
Malinin lett az első műkorcsolyázó a történelemben, aki versenyen tökéletesen kivitelezett egy négyfordulatos axelt szerda este egy nemzetközi versenyen, a U.S. International Figure Skating Classic-on, Lake Placidban.
Grand Prix Final
Csúcsra röpíti Malinint a kvadra Axel? Jön a GP-döntő!
05/12/2022 - 11:45
Malinin már korábban is megcsinálta ezt a rendkívül nehéz ugrást, de versenykörülmények között eddig még nem láthatta tőle senki. Ezúttal egy majdnem üres arénában írt történelmet, de az a kevés néző, aki jelen lehetett, azonnal tudta, hogy valami nagy dolog történt a jégen, mert azonnal üdvrivalgásban tört ki a lelátó.
Ezzel az ugrással, és persze a remek kűrrel a rövidprogramjában némileg csalódást keltő hatodik helyezésén javítani tudott, és meg is nyerte a szezonnyitó versenyét.
"Nagyon jó érzés volt. Amikor gyakorlom, elég könnyen összerakom, hogyan kell a megfelelő időpontban megugrani, hogy sikerüljön" - mondta Malinin az ugrásról.
"Versenyen megcsinálni azért már más tészta, mert ott azért idegesség is van, meg persze a nyomás, ami eléggé megnehezítheti a dolgokat. Szóval úgy kell kezelnem, mintha otthon lennék, és ez elég jó érzés... Már egy ideje gondoltam rá, hogy megpróbálom versenyen, márciusban vagy áprilisban kezdtem el igazán dolgozni a technikán és próbáltam javítani is rajta... Yuzuru Hanyu nagyon inspirált, hogy itt próbáljam meg."

A kvadra axel volt az egyik az öt négyfordulatos közül, amit Malinin betervezett a kűrjében, aminek a vége felé egy tripla lutz-tripla axel kombináció is felbukkant. Bár a négyfordulatos lutznál elesett, az összes többi ugrása sikerült. A kűrt 257,28 ponttal az első helyen fejezte be.
Bár Malinin lett az első, aki kvadra axelt mutatott be versenyen, nem ő volt az első műkorcsolyázó, aki megpróbálta ezt. A leghíresebbre talán az olvasóink is emlékeznek, a pekingi olimpián a legendás japán Yuzuru Hanyu próbálkozott meg vele, de megbotlott, miután nem forgott bele megfelelően az ugrásba.
Malinint már most, 17 évesen az amerikai férfi korcsolyázás jövőjének tartják, a fiatal srác pedig szerencsére rendszeresen posztolja a lenyűgözőnél lenyűgözőbb videókat magáról a quadg0d (nem túl szerényen "kvadraisten") nevű Instagram-fiókján. A januári amerikai műkorcsolya-bajnokságon szerzett ezüstérmével egyébként majdnem beverekedte magát az Egyesült Államok olimpiai csapatába is, de végül lemaradt, amikor a csapat vezetői a Nathan Chen, Vincent Zhou és Jason Brown alkotta tapasztalt csapat mellett döntöttek inkább.
Sebaj, ha valaki ráér még a korcsolyázás legendájává válni, akkor az ő.
https://i.eurosport.com/2022/09/15/3453989.jpg
részben Washington Post
Grand Prix Espoo
A négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Malinin bejutott a GP-döntőbe
28/11/2022 - 19:09
Grand Prix Espoo
Egy négyfordulatos Axel, amit még kilassítva is nehéz követni - Ilia Malinin
28/11/2022 - 18:35