Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nem mondom, hogy ő lesz a következő Plushenko, de jegyezzétek meg jól ezt a srácot - Ilia Malinin megérkezett!

Gecsei Dina

Frissítve 10/01/2022 - 12:42 GMT+1

Nathan Chen zsinórban a hatodik amerikai bajnoki címét szerezte meg, de az ezüstérmes volt az, aki az igazi meglepetést okozta. 15 percen belül láthattuk a múltat, a jelent és a jövőt az amerikai bajnokságon. De hogy ki képviseli az Egyesült Államokat a pekingi téli olimpián? Cikkünkből kiderül!

Ilia Malinin

Fotó: AFP

Még a múlt héten is arról írtunk, hogy ugyan hátra van az Egyesült Államok bajnoksága, ahol véglegesítik a pekingi téli olimpiára utazó műkorcsolyázók névsorát, szinte már levették a formaruhákhoz a méreteket arról a három srácról, akik toronymagasan a legjobb szezont tudhatják maguk mögött, és kétségtelenül a világ elitjébe tartoznak. Nathan Chen, Vincent Zhou és Jason Brown mellett a felnőtt mezőnyben nemigen volt képben olyan amerikai versenyző, aki miatt - talán Chent leszámítva - aggódniuk kellett volna. A kulcs viszont ez: a felnőtt mezőnyben.
Nashville-ben megrendezték a hétvégén az országos bajnokságot, ami után nem sokkal be is jelentették, hogy kik lesznek azok, akik az Egyesült Államokat képviselhetik majd Pekingben. A háromszoros (és regnáló) világbajnok, Chen 70 év után lett az első, aki hatszor egymás után el tudta hódítani a bajnoki címet, ezzel most már csak egy hiányzik ahhoz, hogy a kétszeres olimpiai bajnok, Dick Button rekordját is beállítsa (Button 1946-52 között zsinórban hét győzelmet aratott). Na, de vissza Nashville-be: Vincent Zhou a harmadik, Jason Brown pedig negyedik lett a versenyen; papírforma, ha nem szúrja ki valaki, hogy az ezüstérmes hiányzik a felsorolásból.
Nathan Chen összesítésben 328.01 pontot szerzett, ezzel 26 pontot vert a második helyezettre, az élete első felnőtt versenyén induló, és pokoli nagy meglepetést okozó Ilia Malininre. Ez a srác úgy robbant be az amerikai bajnokságra, ahogy berobbant a nashville-i stadion, amikor befejezte a kűrjét: egy emberként ugrott talpra a közönség, hiszen olyat láttak, amire valószínűleg csak kevesen számítottak.

Kevesebb mint 15 perc alatt mindenki, aki a férfi rövidprogramot nézte az amerikai műkorcsolya-bajnokságon, az elmúlt évtized összefoglalóját láthatta a férfi egyéni korcsolyázásban.

A 17 éves Malinin, akinek az Instagramon a felhasználóneve csak egyszerűen quadg0d (~kvadraisten) valami egészen hihetetlen programot mutatott be, és bizonyította, hogy nem csak az arca nagy, hogy szerénytelenül a négyfordulatosok istenének nevezi magát a közösségi médiában, hanem tényleg ő (és amit képvisel, az) a jövő.
Utána következett a 27 éves Jason Brown, aki 11 évvel ezelőtt indult az első felnőtt válogatóján, aki a klasszikus korcsolyázók egyik utolsó élő példánya, nem a technikára épít elsősorban, hanem a művészi előadásmódra; olyan hajlékony, mint a fűzfa ágai, amik lágyan ráhajolnak a víztükörre; és olyan lélekkel korcsolyázik, hogy amikor a kűr végén lerogy a jégre zokogva, kicsit a néző lelke is összeszorul. Aki ha kisiklik a jégre, megáll az ember kezében a krumplihámozó, miközben készíti a vasárnapi ebédet, mert nem tudja levenni a szemét a mozdulatairól. Egyre kevesebb ilyet látni, és talán kijelenthető, hogy Brownnak ez az utolsó olimpiai ciklusa, ő a múlt.
És akkor ott van Nathan Chen, aki a világ egyik legjobbja, a zsenialitása vitán felül áll; illetve Vincent Zhou, aki szintén a csúcson van. Mindketten élvezik, amit csinálnak, tartják a lépést azokkal a (kimondatlan/íratlan) követelményekkel, amiket például a japán tinédzsereknél láthatunk, sőt, az első férfi, aki hat(!) kvadraugrást bemutattot az olimpián, épp Chen volt, Pjongcshangban.
Persze a magas pontszámot érő elemek mellett olyat tudnak bulizni a jégen, hogy eszébe se jut a nézőnek, hogy már a profi sportolói karrier utáni életükön törhetik a fejüket. Ha Chen el is esik (ahogy vasárnap elesett), akkor is folytatja, nem zuhan meg, nem adja fel, hanem mosolyogva beleszövi a mozdulatot a programjába. Él a jégen, és azt érezzük, ha nézzük, hogy oda tartozik. Ők a jelen.
Furcsa hármas, még furcsább, hogy épp elcsíptük az idősíknak azt az egy, rövidke pillanatát, amikor egyszerre figyelhetjük őket.
picture

Ilia Malinin

Fotó: AFP

Malinin egy éve egy lábsérülés miatt nem tudott részt venni az országos bajnokságon, aztán a csak észak-amerikai versenyzőkkel elrajtoló, így nem is teljes értékű 2020-as Skate Americán már megmutatta, hogy képes négyfordulatos ugrásokra (amiket a pandémia alatti lezárásokkor tanult), de azóta a junior mezőnyben versenyzett, így kicsit elkorizott a radarunk alatt. Mostanáig.
A bajnokságra már azzal a céllal érkezett, hogy beverekedje magát az olimpiai csapatba.
"Tudom, hogy ha azt csinálom, amit szoktam, akkor akár el is csiphetem azt az olimpiai helyet" - mondta Malinin a rendkívül jól sikerült rövidprogramja után. "Meglepő volt látni ezt a pontszámot. Álmodoztam arról, hogy 100 pont fölé jutok, de nem gondoltam volna, hogy tényleg képes vagyok rá."
Malinin Amerikában született 2004-ben, a szülei is műkorcsolyázók voltak, Tatiana Malinina és Roman Skorniakov, talán vannak, akik emlékeznek rájuk. Nem csoda hát, hogy fiatalon elkezdett korcsolyázni, és az sem, hogy ilyen szintre jutott: a szülei az edzői is egyben, amellett a Rafael Arutyunyan mellett, akinek annyi tehetséges fiatal volt már a tanítványa.
Malinin a rövidprogramjában két négyfordulatost, a kűrjében négyet (NÉGYET!) ugrott, szinte hibátlannak tűnt az összes, de ami igazán félelmetes benne, hogy olyan egyszerűnek tűnnek nála ezek a hihetetlenül nehéz elemek, hogy azt hisszük, bárki képes erre. Pedig nem.
picture

Ilia Malinin, Nathan Chen, Vincent Zhou és Jason Brown

Fotó: AFP

Ugyan Chen 26 ponttal megverte Malinint, de a 17 éves srác így is átlépte a 300 pontos álomhatárt.
"Nem számítottam arra, hogy ilyen jól korcsolyázom, és hogy második leszek. Meglepett a mai nap. Annak ellenére, hogy erre a pillanatra készültem, egy kicsit meglepett, hogy milyen könnyen ment minden, és hogy minden összejött" - mondta Malinin a verseny után.
Az eredménye meg is lett az ezüstéremnek, a díjátadó ceremónia után több helyen is felbukkant a sajtóban (és persze a kommentelők körében), hogy akár ki is szoríthatja Brownt az olimpiai csapatból, ahova három férfi versenyzőt nevezhet az Egyesült Államok. Eltelt néhány óra, szerencsére nem hagytak minket sokáig kétségek között, és még vasárnap este kihirdették az olimpiai csapatot.
A férfi egyéni csapat tagjai: Jason Brown, Nathan Chen és Vincent Zhou (abc-sorrendben).
A beugrósok: Ilia Malinin (első tartalék), Camden Pulkinen és Jimmy Ma.
Szóval ha csodát nem is tett Malinin az első, ám igazán emlékezetesre sikeredett versenyén, azért feltette magát a térképre, és ha így folytatja, biztos, hogy nem ez volt az utolsó világverseny, ahol azért izgulhatott, hogy az ő neve kerül-e az első kalapba.
Ó, és ha valaki kiszúrná, hogy néhány mozdulata hasonlít sokak nagy kedvence, Evgeni Plushenko valamelyik mozdulatára, az nem csupán azért van, mert Malinin egyik példaképének tekinti az orosz legendát, hanem mert... Nos, beszéljenek helyettünk a látottak:
(2:46:20 körül)

"Ez egy hihetetlen verseny volt" - mondta Zhou.
Nemcsak az Egyesült Államok történetében, hanem a szövetség összes nemzetközi versenyének viszonylatában is. Egyértelműen egy őrült, magas színvonalú, hihetetlen verseny volt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés