Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az egyik cél: megverni a legendát. A másik cél: csak kicsit kikapni az oroszoktól

Gecsei Dina

Publikálva 03/01/2022 - 19:03 GMT+1

Az Egyesült Államok műkorcsolyázói január 6-9. között csapnak össze Nashville-ben, hogy a hét végére megtudjuk, kik utazhatnak a pekingi téli olimpiára. A férfiaknál már szinte nem maradtak nyitott kérdések, Nathan Chen vezetésével készülnek elcsenni a japán Yuzuru Hanyu elől a harmadik aranyát, a nőknek viszont sokkal nehezebb lesz a dolguk, ha villantani akarnak.

Az amerikai csapat 2018-ban, Phjongcshangban

Fotó: AFP

Egy hónap van hátra a téli olimpiáig, lassan már tudni lehet, hogy kiket küldenek csatába az aranyérmekért.

Az Egyesült Államokban sincs ez másképp, ezen a héten Nashville-ben rendezik az országos bajnokságot a nőknél, a férfiaknál, a párosoknál és a jégtáncosoknál egyaránt. Ha fogadni lehetne, hogy kik kerülnek be az olimpiai csapatba, valószínűleg a legalacsonyabb oddsokat az amerikaiaik szupersztárja, Nathan Chen kapná, aki amellett, hogy bitang erős, valószínűleg ő lehet az egyetlen, aki megszoríthatja a japánokat, különösen a címvédőt, Yuzuru Hanyut.
Az elmúlt négy évben az ország elsőszámú műkorcsolyázója és a rajongók egyértelmű favoritja a háromszoros világbajnok Nathan Chen volt. Összehozott egy lenyűgöző sorozatot, gyakorlatilag ahol elindult, ott senki sem tudta megverni, sorozatban 14 győzelmet számlált. A hihetetlen sikerszériának végül pont egy honfitársa, Vincent Zhou vetett véget, akit szintén ki kell emelni, hiszen ő is ezerrel készül Pekingre, és az elmúlt évben mutatott formája, illetve eredményei alapján még akár meglepetést is okozhat.
Chen 22, Zhou 21 éves, van már olimpiai tapasztalatuk, sőt, a csapatversenyben Chennek egy bronzérme is. Mindkettejük nevéhez fűződik egy nagy "olimpiai első", Chen négyfordulatos flipet, Zhou négyfordulatos lutzot ugrott elsőként az olimpián, 2018-ban. Pjongcsangból azonban nem vittek haza egyéniben érmet. Chen rendkívül ideges volt, a rövidprogramja szörnyen gyengére sikeredett, a 17. helyre volt elég. A kűrjében viszont szépített, ott is történelmet írt, elsőként próbált 6 (hat!) négyfordulatost beletenni a programjába, amiből ötöt tisztán meg is ugrott, rekordmagas pontokat kapott, és az első helyen zárt. Ez viszont nem volt elég a győzelemhez, összesítésben bár 12 pozíciót javított, csak az ötödik helyre volt elég, Zhou ugyanitt egy hatodik hellyel kellett, hogy megelégedjen.
Mindketten belengették, hogy ez lehet az utolsó szezonjuk, és szünetet szeretnének tartani, hogy a tanulmányaikra koncentráljanak. Míg Chen a Yale-en tanul statisztikát, Zhou a Brown Egyetemen szeretne végre lediplomázni, úgyhogy akármi is lesz Pekingben, előfordulhat, hogy nem sokszor látjuk már őket a jégen.
picture

A kűrben is Zhou volt a legjobb, nagy fölénnyel nyerte a Skate Americát

Az amerikai srácoknál a harmadik hely valószínűleg Jason Browné lesz, aki 2018-ban kimaradt az olimpiai csapatból, de 2014-ben a csapatbronz az ő nyakába is felkerült. Ő már rutinosabb versenyző, 2015-ben volt amerikai bajnok, és bár nehezen érintette a koronavírus-járvány okozta bezártság, azóta szinte szárnyal, itt az Eurosporton is többször láthattuk, hogy mennyire erős programot rakott össze, leginkább az előadásmódja miatt mondhatjuk nagy kedvencnek, de idén pár komolyabb technikai elemmel is készült.
A nőknél sokkal bonyolultabb a helyzet, a legtehetségesebb amerikai lánynak a 16 éves Alysa Liut tartják, ő már kétszer megnyerte hazája bajnokságát, de az érmekről más versenyeken legtöbbször lecsúszott, így nem tudni, hogy fog tudni majd teljesíteni nyomás alatt. Márpedig nyomás az lesz, az orosz lányok maximális fokozatra kapcsoltak, és mivel történelmet készülnek írni, nem valószínű, hogy szemernyi esélyt is szeretnének hagyni az amerikaiaknak. Ha minden az ő terveik szerint alakul, az is előfordulhat, hogy csak orosz lány fér majd oda a dobogóra.
Liu 2019-ben, 13 évesen lett a legfiatalabb amerikai bajnok, de azóta nem volt egyszerű menet a karrerje: edzőváltásokon van túl, elkezdett serdülni, szinte újra kellett tanulnia az ugrásokat, és még egy pár sérülést is összeszedett. Az elmúlt évben azonban talán a helyére kerültek a dolgok, akár még az aranyra is esélyes lehetne, ha nem lennének olyan rettenetesen erősek az oroszok. Ha tartani akarja velük a lépést, egy tripla axelt és/vagy egy négyfordulatos ugrást kell villantania Pekingben, méghozzá tisztán, de versenyen 2020 óta nem láttunk tőle ilyet (ötször próbálkozott tripla axellel, egy kivételével mindegyik kevésre sikerült). Az amerikai bajnokságon ilyesmire nem lesz szüksége, eléggé biztosnak tűnik a helye a csapatban, de hogy mire lehet képes az olimpián, az egyelőre rejtély.
A csapatba bekerülhet még a 22 éves Karen Chen, aki hiába korcsolyázik, és hiába Chen, nem Nathan testvére, sőt, legjobb tudomásuk szerint még csak nem is állnak rokonságban. Neki is van már olimpiai tapasztalata, 2018-ban a 11. helyen végzett a nőknél, azóta viszont egy komolyabb kihagyása is volt sérülés miatt, és nem is igazán találta magát azóta sem. Ez utóbbi igaz Amber Glennre és Mariah Bellre is, nehéz lenne olyan versenyt kiemelni az elmúlt évükből, ahol nagyot villantottak volna. Szóval négy komolyabb jelölt van a három helyre, az egyik biztosnak tűnő lány, a 2018-ban egy olimpiai 9. hellyel büszkélkedhető Bradie Tennell ugyanis már a válogató előtt kidőlt.
Tennell december 31-én a közösségi médiában jelentette be, hogy visszalép az országos bajnokságtól egy régebb óta tartó lábsérülésre hivatkozva. A regnáló amerikai bajnok bár teljes gőzzel az olimpiára készült, kénytelen volt letenni az álmairól.
"Ma reggel meghoztam életem legnehezebb döntését" - írta. "Nem igazán tudom szavakba önteni, hogy mit érzek most. Általában igyekszem könnyedén venni a dolgokat, de ez most nagyon fáj. Nem szeretem feladni, amikor nehézzé válnak a dolgok, de most nem nekem dolgozott az idő, és már ki is futottam belőle."
A sérülését még júliusban szerezte, és bár megpróbáltak szinte mindent - kezeléseket szerte az országban, korcsolyacserét, pihenést - nem sikerült érdemben javítani a helyzeten.
"Ahogy a nyárból ősz lett, majd az őszből tél, nem akartam feladni. Úgy gondoltam, ha csinálom és küzdök, akkor képes leszek legyőzni a fájdalmat, és képes leszek edzeni. Mindent megtettem azért, hogy megpróbáljak felkészülni az amerikai bajnokságra, de most már el kell fogadnom, amit a testem üzen, bele kell törődnöm, hogy nem fogok tudni most versenyezni."
Az Instagram-posztjához fűzött kommentben Tennel megköszönte édesanyjának, a koreográfusának és az edzőjének is a támogatást, és hozzátette: "Visszatérek. Még nem végeztem a harccal."
Az Egyesült Államok összesen 16 műkorcsolyázót küldhet Pekingbe, három férfit, három nőt, két párost és három jégtánc csapatot kell megnevezniuk, erre várhatóan január 8-9.-én kerül sor.
Bradie Tennell
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés