Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Majd' százéves bravúrt ismételhet meg a japán legenda, már csőre van töltve a csodafegyvere is

Gecsei Dina

Frissítve 27/12/2021 - 17:15 GMT+1

Most már hivatalos: Yuzuru Hanyu visszatér a téli olimpiára, és ott lesz Pekingben, hogy megszerezze sorozatban a harmadik aranyát műkorcsolyában. A japánok legendája készen áll, hogy történelmet írjon, hiszen majdnem egy évszázada nem sikerült egy férfinak sem zsinórban három aranyat hazavinni.

Yuzuru Hanyu

Fotó: Eurosport

Az olimpia számomra Phjongcshangig egy álom volt. Ott, és Szocsiban is aranyat nyertem, ez volt az álmom gyerekkoromban, ez volt az életcélom.
- nyilatkozta Yuzuru Hanyu, miután hazájában megnyerte a bajnokságot, és megnyugtatta az érte aggódó rajongókat, hogy márpedig ott lesz Pekingben is. „Én vagyok az egyetlen, aki zsinórban harmadszor is aranyérmes lehet műkorcsolyában, senki más. Egy sokkal erősebb énemet szeretném most megmutatni, amelyik egész más, mint a legutóbbi és az azelőtti.”
Legutóbb 1928-ban sikerült férfi műkorcsolyázónak egymást követő három olimpián aranyat nyernie, akkor a svéd Gillis Grafstörm vitte véghez a történelmi tettet, de még a duplázás is ritkaságszámba megy, Hanyu 2018-as címvédése előtt legutóbb az amerikai Dick Button nyakába került kétszer egymás után az arany, de az is jó régen, 1948 után 1952-ben történt.
Yuzuru Hanyu
De nem csupán a duplázás, és a triplázás lehetősége óriási bravúr a 27 éves japántól, miután lecsapott a koronavírus, ott kellett hagynia az edzőbázisát és az edzőjét is, Brian Orsert, akinek rendkívül sokat köszönhetett. Eljött Torontóból, és több ezer kilométerre a megszokott körülményektől, az edzői és a koreográfusok videóhívásaival készült tovább, de úgy tűnt, nem okozott nagy törést a változás, sőt, meglepően szokatlan módszereket vetett be a felkészülése során.
Egyetemi diplomát szerzett humán informatikatudományból, a kutatásaiban pedig a sportág fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, egy olyan program létrehozásában vett részt, amely kiszámolja, mi a maximum elérhető pontszám korcsolyában, azáltal, hogy betáplálja az elemeket, és hozzáilleszti az emberi teljesítőképességet. 3D-s digitális mozgásrögzítő eljárással elemezték a jégen történő mozdulatokat, többek között saját ugrásait is, ráadásul ezt a technikai módszert már saját korcsolyaprogramjai során is alkalmazza. Erről ebben a korábbi cikkünkben részletesebben is írtunk.
A mostani, olimpiai szezon kezdetén azonban újabb nehézségbe ütközött: november elején, még az NHK Throphy előtt megsérült egy ugrás közben, így a forgatókönyv nagyon hasonló lett ahhoz, ami 2017-ben, Phjongcshang előtt is nehezítette a felkészülését.
"Nagyon csalódott vagyok, hogy egy esésbe belesérültem. Mindent el fogok követni azért, hogy lerövidítsem a rehabilitációt és minél hamarabb visszatérhessek" - fogalmazott Hanyu novemberben.
Úgy tűnik, sikerült, alig másfél hónap alatt ismét top formában van, megszerezte Japánban a hatodik bajnoki címét. A bajnokságon, Szaitamában 26 ponttal többet szerzett összesítésben, mint a japánok másik nagy reménysége, az olimpiai ezüstérmes, és pokoli jó szezont maga mögött tudó (sőt, egyéni csúccsal záró) Shoma Uno, valamint az ifjúsági olimpiai bajnok, a szintén ígéretes szezont futó Yuma Kagiyama.
A történelem újraírásának szándéka pedig láthatóan az országos bajnokságon is terítéken volt: Hanyu megpróbálkozott egy négyfordulatos axellel is, amit még soha, senki nem ugrott meg hivatalos versenyen. Az ugrás végül kissé rövidre sikerült, az utolsó forgást már a jégen teljesítette, így a technikai bírók visszaminősítették háromfordulatosnak. Az olimpiáig viszont egy hónap még hátra van, azon a néhány, hiányzó centin bőven lehet még faragni, és mivel a programjában a három másik ugrástípus négyfordulatosa is szerepel, ha ez összejön, valószínűleg senki nem tudja elvenni tőle az aranyat.
Talán még Nathan Chen sem. Az amerikai lehet ugyanis az egyik nagy kihívója Hanyunak, miközben Uno és Kagiyama, sőt, a másik amerikai kedvenc, Vincent Zhou is a dobogó valamelyik fokát nézte ki magának. Bár az amerikai csapat hivatalosan még nincs kijelölve, ha nem történik semmi váratlan, Chen és Zhou valószínűleg ott lesz Pekingben. A bitang erős japán különítmény a csapatversenyben is éremesélyes, Hanyu pontjaira itt is nagyon számítanak. Óriási versenyre lehet számítani, már ha nem jön közbe semmi addig, sem a koronavírus sokadik mutációja, sem valamilyen sérülés.
picture

Yuzuru Hanyu, Shoma Uno és Yuma Kagiyama

Fotó: AFP

Az viszont már most látszik, hogy akárhogy is szerepel majd Hanyu, az ő legenda-státusza már megingathatatlan. Két olimpiai arany, két világbajnoki cím, hat országos bajnoki titulus, négy Grand Prix-döntős győzelem és nyolc (8!) másik GP-siker áll az önéletrajzában, ráadásul olyan szurkolói bázist épített ki maga köré, aminek még Japánban se nagyon van párja, ráadásul a világ egyik legismertebb műkorcsolyázójává vált.
Hanyu bevallotta, hogy nem ezt az olimpiát nézte ki magának, kicsit úgy is tűnt, hogy nem igazán akart újra harcba szállni az ötkarikás játékokon, de a hihetetlen szurkolói, és a láthatóan továbbra is élő esélyei meggyőzték, hogy készüljön Pekingbe.
„Rengeteg erőfeszítésem került eljutni idáig, de amiatt a rengeteg támogatás miatt, amit kaptam az idáig vezető úton, és amit kapok most is, úgy döntöttem, versenyezni fogok az olimpián.”
És amíg csinálom, mindent meg is fogok tenni azért, hogy meg is nyerjem, A négyfordulatos axel lesz a fegyverem.
Az olympics.com cikke azzal zárul, hogy épp ez a hozzáállás az, ami miatt Hanyu nem csupán egy lenyűgöző sportember, hanem az eredményektől függetlenül már most egy élő legenda is. Az öröksége már most kész, de ő nem hagyja abba, továbbra is versenyez: önmagával, a versenytársaival, és a történelemmel is.
picture

Robbie Williams slágereire varázsolt a jégen a kétszeres olimpiai bajnok a világbajnokságon

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés