Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Épp a legrosszabbkor hagyták cserben Pirlót a covidszabályokat megsértő Juve-játékosok

Németh Dániel

Publikálva 03/04/2021 - 12:16 GMT+2

Hárman, név szerint Weston McKennie, Paulo Dybala és Arthur megszegték a kijárási korlátozásokat. Klubjuk felfüggesztette őket, ami rosszkor jött a hétvégi torinói derbi előtt.

Dybala, Andrea Pirlo - Genoa-Juventus - Serie A 2020/2021 - Getty Images

Fotó: Getty Images

Nehéz helyzetbe került Andrea Pirlo azt követően, hogy három játékosa a kijárási tilalomra fittyet hányva rendezett bulit. Mindhárman kihagyják a Torino elleni derbit.

Este fél tizenegykor egy kutyát sétáltató férfi arra lett figyelmes, hogy feltűnően sok autó parkol Weston McKennie háza előtt. A kapuban emberek egy csoportja álldogált - maszk nélkül - majd további vendégek érkeztek az összejövetelre. "Megérkezett pár taxi, fiatal nőket szállítva" - mondta McKennie szomszédja a Corriere della Serának. "Mivel a baráti vacsora nem engedélyezett, a kijárási tilalom pedig életbe lépett, úgy döntöttem, értesítem a hatóságokat."
A gyorsan kiérkező rendőrök intézkedtek: miután beengedték őket az épületbe, mindenkit megbírságoltak a jelenlévők közül. McKennie mellett két másik Juventus-játékos is ott volt az összejövetelen: Paulo Dybala és Arthur. "Juventus-szurkoló vagyok" - jegyezte meg a szomszéd. "Ezért sajnálom a csapatot. Ugyanakkor pedig, ha a játékosaink egy kicsit jobban koncentrálnának a pályára, és nem bulikba járkálnának, talán most jobban állnánk."
Kétségtelen, hogy az önmagában is kínos események súlyos károkat okoztak - legyen szó magukról a játékosokról, a klubról, vagy épp az edzőjükről. Dybala közleményben látott neki a tűzoltásnak. "Tudom, hogy a világ nehéz helyzetben van a Covid miatt, így jobb lett volna, ha nem követjük el ezt a hibát" - írta az Instagramon. "Rosszul döntöttem, amikor elmentem a vacsorára. Habár nem buli volt, mindenképpen helytelen volt, emiatt elnézést kérek."
picture

Weston Mckennie, Paulo Dybala, Juventus, Getty Images

Fotó: Getty Images

A megítélésén aligha javítanak sokat a megbánást tanúsító szavak, elvégre Olaszországban milliókat érintenek a vírus visszaszorítása érdekében meghozott lezárások. Dybala viselkedését még azok a szurkolók is védhetetlennek tartják, akik egyébként kampányt kezdtek annak érdekében, hogy a nyáron ne adja el a klub az argentin futballistát. Hasonóan viszonyul a helyzethez a Juventus vezetősége is, amire jó okuk van.

A válogatott szünet alatt Leonardo Bonucci és Merih Demiral egyaránt elkapta a vírust, így ha valami most nagyon nem hiányzott a Juventusnak, az pont ez a magatartás.

Andrea Pirlót is borzasztóan nehéz helyzetbe hozták. Őt és a stábját korábban többször érték olyan vádak, miszerint képtelenek fegyelmet tartani (Ronaldo például nem kapott büntetést, miután megszegte az utazásra vonatkozó előírásokat), így most egyetlen lehetőségük volt: mindhárom futballistát felfüggeszteni a torinói derbi előtt. "Ilyesmi mindig is történt" - kommentálta Pirlo. "Az eseményeket figyelembe véve most rosszkor tették ezt meg."
Az edző szempontjából ez különösen rosszkor jött, elvégre Pirlo abban bízott, hogy a három hónap után visszatérő Dybala új lendületet adhat a torinóiak támadósorának. A több poszton bevethető McKennie szinte biztosan ott lett volna a kezdőben, Arthur játéka ugyanakkor kérdéses volt egy térdsérülés miatt. A torinói derbin a hiányzók ellenére a Juventus lesz az esélyes, ám a vártnál nehezebb feladatuk lehet a kiesés ellen menekülő, emiatt különösen motivált Torino ellen.
Legutóbb épp egy hasonló erősségű csapat, a Benevento viccelte meg Pirlóékat, amely 1-0-ra győzött a címvédő otthonában. A kínos eredményt követően az olasz sajtó hosszasan foglalkozott a Juventus problémáival, a Gazzetta dello Sport például 16 klubhoz kötődő közszereplőt szólaltatott meg, arra a kérdésre keresve a választ: kit tartanak felelősnek a kialakult helyzetért. Valakit ugyanis mindig lehet hibáztatni, ezt az olaszok is jól tudják.
Habár voltak olyanok, akik úgy értékelték, egyelőre túl nagy az a kabát Pirlóra, Marco Borriello megvédte egykori csapattársát. Szerinte egy hibát követett el: igent mondott a klub ajánlatára, amikor bölcsebb lett volna az U23-as csapat edzőjeként kezdenie. "Az is igaz" - fűzte hozzá - "hogy az Öreg Hölgy hívására nehéz nemet mondani." Sokan épp ezért inkább úgy gondolják, a klub felelős a kialakult helyzetért, és nem az újonc edző.
picture

Marco Borriello - Spal 2017

Fotó: LaPresse

Az AC Milan legendás edzője, a 75. születésnapját a napokban ünneplő Arrigo Sacchi például kijelentette, akkor lehetne Pirlón számonkérni az eredményeket, ha a keret összeállításáért is ő felelt volna. Ez azonban nem az ő asztala, az igazolásokért Fabio Paratici felel, aki azóta, hogy átvette a gyeplőt Beppe Marottától, kevés döntésére lehet úgy igazán büszke. A kritikákat ettől függetlenül Pirlo sem kerülhette el természetesen.
Számos dolgot fel lehet hozni az edző mentségére: a sérüléseket, a járványhelyzet okozta szokatlan állapotokat, ezzel párhuzamosan viszont voltak tipikusan újonc edzőkre jellemző hibái. Gyakorta játszatott játékosokat a szerepkörükön kívül, például azt a Dejan Kulusevskit, akinek szép fokozatosan elpárolgott valamennyi önbizalma a számára idegen középcsatár poszton. Az sem segített, hogy a csapat formációját is gyakran váltogatta - részben persze ezt is kényszerből.

Az idény során összesen hat különböző formációt próbált ki, és egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy egymást követően ugyanazt a kezdőcsapatot pályára küldte volna.

Ezekre a hibákra azonban lehetett számítani, elvégre Pirlónak a Juventust megelőzően még csak utánpótlásbajnokságokból sem volt tapasztalara. Vagyis már a kinevezése is egy nagyobb problémára utalt, arra, hogy a vezetőség gyakran átgondolatlan és elhamarkodott döntéseket hoz. Massimiliano Allegri távozásához hozzájárult, hogy az edző pragmatikus futballja egyre kevésbé illeszkedett a klub ambícióihoz - így került a trendi-szexi futballt megtestesítő Maurizio Sarri a csapathoz.
Sarri kiváló ajánlólevéllel érkezett, hiszen előtte az Empolinál és a Napolinál is korszerű, labdabirtoklásra és letámadásra építő, támadó felfogású futballt rakott össze. Torinóból viszont egy év után, dicstelenül kellett távoznia, a bajnokcsapatnál megörökölt keret ugyanis egyáltalán nem illeszkedett az elképzeléseihez, a szerkezeti gondokat pedig képtelen volt megoldani. A sorsát a Lyon elleni BL-búcsú pecsételte meg végleg.
picture

Agnelli, Paratici e Nedved - Juventus

Fotó: Getty Images

A helyzet annyiban érdekes volt, hogy július 20-án Paratici még védelmébe vette a szakembert, egyúttal kijelentette: a következő idényt is vele kezdik meg. Három héttel később a toszkán edzőt kirúgták. Ennek fényében Pirlo sem érezheti biztonságban magát: Sarrinak elsősorban azért kellett mennie, mert nyilvánvaló taktikai összeférhetetlenség volt közte és a keret között, amit ráadásként személyes konfliktusok is terheltek.
Pirlo tehát könnyedén hasonló helyzetben találhatja magát, amennyiben a következő hetekben nem javul jelentős mértékben a Juventus játéka. Ez még úgy is elengedhetetlen, hogy a Juventus Pirlo kinevezésével egy hosszabb závú projektbe kezdett bele, elvégre azt mégsem lehetett reálisan elvárni, hogy a nullkilométeres edző már az első évében megoldja azt, amit nála jóval rutinosabb és bizonyítottan jobb szakemberek képtelenek voltak.
Ezzel együtt viszont azt sem teheti meg a Juventus, hogy beáldozzon egy újabb évet a csodára várva. Amint arra a Gazzetta is kíméletlenül rávilágított, a Benevento elleni vereség során "karakter nélküli és ötlettelen" Juventus lépett pályára. Ahelyett tehát, hogy a torinóiak előbbre léptek volna, legalább azzal, hogy Pirlo elképzeléseit elsajátítják, inkább csak távolabb kerültek ettől a céltól. Az sem festett túl jól, ahogyan 12 nappal korábban a Porto kiejtette a Juvét a BL-ből.
Az olasz sajtó hajlamos eltúlozni a helyzet súlyosságát, és már akkor ultimátumokat emlegetni, amikor a valóságban még nem gondolkoznak a klubok az edzőváltáson. A hétvégi meccsre hangolódva ugyanakkor a Tuttosport azt írta: Pirlónak és a kiesés ellen menekülő Torinónak egyaránt győznie kell, hogy megmentse magát. Akár igaz, akár nem, azt kár volna tagadni, hogy a felkészülés nehezen lehetett volna rosszabb. Dybaláék, ahelyett, hogy megoldották volna Pirlo gondjait, inkább tetézték azokat.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés