Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hihetetlen sztorik, elképesztő teljesítmények, hatalmas meglepetések, megismételhetetlen "leg"-ek: a foci-vb-k "röviden"

Eurosport Magyarország

Frissítve 16/11/2022 - 14:12 GMT+1

Egy "kis" foci-vb történelem: Az MTI összeállításával visszatekintünk a labdarúgó-világbajnokságokra, a magyar válogatott szerepléseire, a legmeglepőbb történetekre és helyszínekre, a nagy győztesekre és a nagy vesztesekre. Vigyázat, rengeteg információ egy helyen!

Hihetetlen sztorik, elképesztő teljesítmények, hatalmas meglepetések, megismételhetetlen "leg"-ek: a foci-vb-k "röviden"

Fotó: AFP

2018

A futballtörténelemben először a 2018-as világbajnokságra a nemzetközi szövetség valamennyi tagállama nevezett, így a rendezőként biztos résztvevő Oroszországon kívül 208 ország képviseltette magát a selejtezőkön.
A magyar válogatott folytatta 1986 óta tartó rossz sorozatát, azaz nem jutott ki a 32 csapatos mezőnybe: a selejtezők során négy győzelem és öt vereség mellett egy döntetlent ért el, így Portugália és Svájc mögött, de Feröer-szigetek, Lettország és a sereghajtó Andorra előtt a harmadik helyet szerezte meg a csoportjában.
Noha a címvédő Németország 1938 óta először már az első körben búcsúzott és 1982 óta először egyetlen afrikai csapat sem élte túl a csoportkört, a torna igazi szenzációját a videobíró bevezetése jelentette, amelynek nagy szerepe volt abban, hogy rekordszámú büntetőt ítéltek a játékvezetők.
Az egyenes kieséses szakaszban a horvátok történetük legjobb szerepléseként úgy meneteltek a fináléig, hogy a csoportkör utáni mindhárom meccsükön túlórára kényszerültek: a nyolcaddöntőben Dániát és a negyeddöntőben Oroszországot 11-esekkel, míg a legjobb négy között Angliát hosszabbításban múlták felül. A trófeát aztán Franciaország játékosai emelhették magasba, így sorozatban negyedszer európai diadal született, amelyre korábban még nem volt példa.
XXI. világbajnokság, Oroszország (2018.06.14.-07.15.):
DÖNTŐ (2018.07.15.):
Franciaország-Horvátország 4-2 (2-1)
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző, vezette: Pitana (argentin)
gólszerzők: Mandzukic (18., öngól), Griezmann (38., 11-esből), Pogba (59.), Mbappé (65.), illetve Perisic (28.), Mandzukic (69.)
Franciaország: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kante (Nzonzi, 55.) - Mbappé, Griezmann, Mazuidi (Tolisso, 73.) - Giroud (Fekir, 81.)
Horvátország: Subasic - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca, 81.) - Rakitic, Brozovic - Rebic (Kramaric, 71.), Modric, Perisic - Mandzukic

Érdekességek:

- Gólkirály: Harry Kane (Anglia) 6 találattal.
- Rafael Marquez ötödik világbajnokságán szerepelt, ezzel beállította a német Lothar Matthäus, az olasz Gianluigi Buffon és a hozzá hasonlóan mexikói Antonio Carbajal csúcsát.
- Esszam el-Hadarj lett minden idők legidősebb pályára lépett játékosa a vb-k történetében: az egyiptomi kapus 45 évesen és 161 naposan a csoportkör utolsó fordulójában kapott lehetőséget a már biztos búcsúzó együttesben.
- Sporttörténelmi eset volt, hogy a csoportkörben a fair play döntött a továbbjutásról, ugyanis Japán azzal előzte meg Szenegált, hogy kevesebb sárga lapot kapott.
- Összesen 11 városban rendezték a mérkőzéseket: Moszkva, Szentpétervár, Szocsi, Volgográd, Rosztov, Nyizsnyij Novgorod, Kazany, Szamara, Szaranszk, Kalinyingrád és Jekatyerinburg volt házigazda, a fővárosban két stadion volt helyszín.
- A 64 mérkőzésen 169 gól született, ez 2,64-es mérkőzésenkénti gólátlagot jelent.

2014

A magyar válogatott folytatva 1986 óta tartó rossz sorozatát ezúttal sem jutott a 32-es elitmezőnybe: a selejtezők során öt győzelem és három vereség mellett két döntetlent ért el, így Hollandia és Románia mögött, de Törökország, Észtország és a sereghajtó Andorra előtt a harmadik helyet szerezte meg csoportjában.
A csoportkör komoly meglepetéseket tartogatott, ugyanis három korábbi világbajnok esett ki az első szakaszban: Olaszország és Anglia mellett a címvédő Spanyolország is búcsúzott. Előbbi kettőt az a Costa Rica "tréfálta meg", amely a torna pozitív meglepetéseként a negyeddöntőig menetelt, s ott is csak 11-esekkel maradt alul a későbbi bronzérmes hollandokkal szemben.
A torna legnagyobb szenzációja viszont az elődöntőben történt, ugyanis a németek leiskolázták a házigazda brazilokat. Joachim Löw együttese 7-1-es, kiütéses diadalt aratott a hazai csapat felett úgy, hogy már a szünetben öt góllal vezetett. A brazilok a bronzmeccsen sem tudtak javítani, a helyosztón 3-0-ra kaptak ki a hollandoktól. A németek a fináléban Mario Götze hosszabbításban lőtt góljával nyertek, így negyedszer emelhették magasba a győztesnek járó trófeát.
XX. világbajnokság, Brazília (2014.06.12.-07.13.):
DÖNTŐ (2014.07.13.):
Németország-Argentína 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Rio de Janeiro, Maracana Stadion, 74 738 néző, vezette: Rizzoli (olasz)
gólszerző: Götze (113.)
Németország: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Kramer (Schürrle, 31.), Schweinsteiger - Müller, Kroos, Özil (Mertesacker, 120.) - Klose (Götze, 88.)
Argentína: Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Pérez (Gago, 86.), Mascherano, Biglia, Lavezzi (Agüero, a szünetben) - Messi, Higuain (Palacio, 78.)

Érdekességek:

- Gólkirály: James Rodriguez (Kolumbia) 6 találattal.
- A német Klose a Brazília ellen 7-1-re megnyert elődöntőben 16. gólját szerezte a világbajnokságokon, így a brazil Ronaldót megelőzve minden idők legeredményesebb játékosa lett a vb-ken.
- Sorozatban harmadszor nem dőlt el rendes játékidőben a finálé: 2006-ban 11-esekel nyertek az olaszok, 2010-ben és 2014-ben pedig a spanyolok és a németek hosszabbításban harcolták ki az aranyérmet.
- A német válogatott negyedik egymást követő vb-n zárt dobogón: a 2002-es ezüst-, valamint a 2006-os és 2010-es bronzérem után ért a csúcsra. Nyolcadik fináléjával szintén rekordot állított fel.
- Faryd Mondragón lett minden idők legidősebb pályára lépett játékosa a vb-k történetében. A kolumbiai kapust 43 évesen és 3 naposan a csoportkör utolsó fordulójának 85. percében cserélték be, amikor már csapata biztos továbbjutó volt.
- A 12 stadionban átlagosan 52 918 néző látta a meccseket, ez a második legmagasabb szám az 1994-es vb után. A helyszínek: Rio de Janeiro, Brazíliaváros, Sao Paulo, Fortaleza, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Recife, Cuiabá, Manaus, Natal, Curitiba.
- A 64 mérkőzésen 171 gól született, ez éppen úgy 2,67-es gólátlagot jelent, mint az 1998-as tornán.

2010

A 2010-es volt az első, afrikai országban rendezett labdarúgó-világbajnokság, amelyre a sportág történetében először több mint 200 ország, szám szerint 205 nevezett.
A magyar válogatott folytatva 1986 óta tartó rossz sorozatát ezúttal sem jutott a 32-es elitmezőnybe: a selejtezők során öt győzelem és négy vereség mellett egy döntetlent ért el, így Dánia, Portugália és Svédország mögött, de Albánia és a sereghajtó Málta előtt a negyedik helyet szerezte meg csoportjában.
A torna egyik különlegessége a vuvuzela volt, ami egy dél-afrikai kürt, ennek hangjától volt hangos a torna összes mérkőzése. A csoportkör két nagy meglepetését az előző, 2006-os vb döntősei szolgáltatták, ugyanis a címvédő olaszok és a második franciák is már az első szakaszban búcsúztak.
Az egyenes kieséses folytatásban két nagy bírói tévedés váltott ki hatalmas visszhangot. A német-angol (4-1) nyolcaddöntőben Frank Lampard lövése 2-0-s német vezetésnél hiába pattant a keresztlécről a gólvonal mögé, a játékvezető nem adta meg a találatot, míg az argentin-mexikói (3-1) párharc első gólja méteres lesről született. Ezt követően újra napirendre vette a nemzetközi szövetség (FIFA) a videobíró, vagy éppen a gólbíró-technológia alkalmazását, utóbbit a 2014-es, előbbit a 2018-as vb-n vezették be.
A döntőben az Európa-bajnok spanyol válogatott hosszabbításban 1-0-ra múlta felül Hollandiát, ezzel a vb-k történetének nyolcadik győztese lett.
XIX. világbajnokság, Dél-afrikai Köztársaság (2010.06.11.-07.11.):
DÖNTŐ (2010.07.11.):
Spanyolország-Hollandia 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Johannesburg, Futballváros, 84 490 néző, vezette: Webb (angol)
gólszerző: Iniesta (116.)
piros lap: Heitinga (109.)
Spanyolország: Casillas - Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Xabi Alonso (Fabregas, 87.), Xavi, Iniesta, Busquets - Pedro (Jesus Navas, 60.), Villa (Torres, 106.)
Hollandia: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (Braafheid, 105.) - Kuyt (Elia, 71.), van Bommel, Sneijder, de Jong (van der Vaart, 99.), Robben - van Persie

Érdekességek:

- A vb-k történetében harmadszor, 1994 óta pedig először fordult elő, hogy holtverseny alakult ki a góllövőlista élén: Diego Forlán (Uruguay), Thomas Müller (Németország), Wesley Sneijder (Hollandia) és David Villa (Spanyolország) egyaránt ötször volt eredményes.
- A kilenc város - Johannesburg, Fokváros, Durban, Pretoria, Port Elizabeth, Rustenburg, Polokwane, Nelspruit, Bloemfontein - tíz stadionjában rendezett 64 mérkőzésen 145 gól született, ez 2,27-es átlagot jelent, ami a második legalacsonyabb a vb-k történetében.
- Először fordult elő, hogy a házigazda már a vb első szakaszában búcsúzott.
- Hollandia negatív rekordot állított fel azzal, hogy eddigi mindhárom vb-döntőjét elvesztette.

2006

A 2006-os világbajnokságra 198 csapat próbált kijutni, s először a címvédőnek, azaz Brazíliának is részt kellett vennie a selejtezőkön, így egyedül a házigazda németek nem kényszerültek kvalifikációra.
A magyar együttes - folytatva 1986 óta tartó rossz szériáját - ezúttal sem jutott a 32-es elitmezőnybe: a selejtezők során négy-négy győzelmet és vereséget ért el, kétszer pedig döntetlent játszott, így Horvátország, Svédország és Bulgária mögött, valamint Izland és a sereghajtó Málta előtt csak a negyedik helyet szerezte meg csoportjában.
Az elmúlt két világbajnokság tapasztalatai alapján megszüntették az aranygólt, így a hosszabbítás 2x15 perces játékideje ismét végigment. A négy közé csupa esélyes gárda jutott: az Eb-ezüstérmes Portugália, a címvédő brazilokat a negyeddöntőben búcsúztató Franciaország, a házigazda Németország és a végül győztes Olaszország. Utóbbi kiváló szereplése annyiban meglepetés volt, hogy sokan a Serie A bundabotránya miatt nem hitték, hogy Marcello Lippi együttese képes lesz ilyen kiemelkedő teljesítményre, ugyanis a vb előtti edzőtáborból számos játékos járt a rendőrségre különböző kihallgatásokra. Ennek ellenére az olaszok nemcsak a tőlük megszokott elsőrangú védekezésben - a hét meccsen mindössze egy öngól és egy büntető után rezdült meg Gianluigi Buffon hálója -, hanem attraktív támadójátékban is jeleskedtek.
A 11-esekkel eldőlt finálé elsősorban nem az izgalmas, de kevésbé látványos csatáról maradt emlékezetes, hanem Zinedine Zidane-ról. A torna legjobbjának választott játékmester pályafutásának utolsó meccse volt a döntő, amelyen ő szerezte büntetőből a franciák vezető gólját, azonban a hosszabbításban összeszólalkozott az egyenlítő találatot fejelő Marco Materazzival, akit nagy erővel mellkason fejelt, ezért kiállították.
Olaszország negyedik vb-diadalát aratta, ezzel a legeredményesebb európai gárda lett.
XVIII. világbajnokság, Németország (2006.06.09.-07.09.):
DÖNTŐ (2006.07.09.):
Olaszország-Franciaország 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 5-3
Berlin, Olimpiai Stadion, 69 000 néző, vezette: Elizondo (argentin)
gólszerzők: Materazzi (19.), illetve Zidane (7., 11-esből)
piros lap: Zidane (110.)
a 11-eseket értékesítette: Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero, Grosso, illetve Wiltord, Abidal, Sagnol
a 11-est kihagyta: Trezeguet
Olaszország: Buffon - Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso - Perrotta (Iaquinta, 61.), Pirlo, Gattuso, Camoranesi (Del Piero, 86.) - Totti (De Rossi, 61.) - Toni
Franciaország: Barthez - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Vieira (Diarra, 56.), Makelele - Ribery (Trezeguet, 100.), Zidane, Malouda - Henry (Wiltord, 107.)

Érdekességek:

- Gólkirály: Miroslav Klose (Németország) 5 találattal.
- A brazil Ronaldo a Ghána ellen 3-0-ra megnyert nyolcaddöntőben megszerezte 15. gólját a világbajnokságokon, így a nyugatnémet Gerd Müllert megelőzve minden idők legeredményesebb játékosa lett a vb-ken.
- Másodszor fordult elő, hogy a vb-döntő 11-esekkel dőlt el: 1994-ben az olaszok így bukták el a finálét, ezúttal viszont megnyerték a párbajt.
- Az olaszok első ízben nyertek 11-esekkel a vb-ken: 1990-ben az argentinok elleni elődöntőben, 1994-ben a brazilok elleni fináléban, 1998-ban a franciák elleni negyeddöntőben maradtak alul 11-esekkel.
- Svájc úgy esett ki a nyolcaddöntőben Ukrajnával szemben, hogy négy vb-mérkőzésén egyetlen gólt sem kapott.
- A vb mérkőzéseit összesen 12 város egy-egy stadionjában rendezték: Stuttgart, Nürnberg, Lipcse, Köln, Frankfurt, München, Gelsenkirchen, Hamburg, Hannover, Dortmund, Kaiserslautern és Berlin volt helyszín.
- A 64 mérkőzésen 147 gól született, ez 2,30-as átlagot jelent, ami a harmadik legalacsonyabb a vb-k történetében.

2002

A 2002-es labdarúgó-világbajnokságot a torna történetében először két ország, a Koreai Köztársaság és Japán közösen rendezte.
A magyar együttes ezúttal sem jutott a 32-es elitmezőnybe, a selejtezők során két-két győzelmet és döntetlent ért el, négyszer viszont kikapott, így Olaszország, Románia és Grúzia mögött, valamint a sereghajtó Litvánia előtt csak a negyedik helyet szerezte meg a csoportjában.
Az ázsiai torna bővelkedett szenzációkban, sztárokban és tragikus hősökben, de a többségnek elsősorban a téves bírói ítéletek sorozata maradt meg az emlékezetében. Már a nyitómérkőzés bombameglepetést hozott: a címvédő franciák 1-0-ra kikaptak Szenegáltól, majd szégyenszemre szerzett gól nélkül búcsúztak. Rajtuk kívül olyan csapatok estek ki a csoportkörben, mint Argentína, Horvátország és Portugália. A társrendező dél-koreaiak váratlanul egészen az elődöntőig meneteltek, bár a nyolcaddöntőben és a negyeddöntőben is játékvezetői segítség kellett a sikerükhöz az olaszok és a spanyolok ellen.
A favoritnak tartott brazilok mind a hét találkozójukat megnyerték, a döntőben a gólkirály Ronaldo két találatával 2-0-ra verték a németeket, ezzel ötödik vb-diadalukat aratták. A finálé tragikus hőse az addig hibátlanul védő kapus, Oliver Kahn volt, aki az első gólnál hibázott.
XVII. világbajnokság, Koreai Köztársaság és Japán (2002.05.31.-06.30.):
DÖNTŐ (2002.06.30.):
Brazília-Németország 2-0 (0-0)
Jokohama, Nemzetközi Stadion, 69 029 ezer néző, vezette: Collina (olasz)
gólszerző: Ronaldo (67., 79.)
Brazília: Marcos - Cafú, Lucio, Edmilson, Roque Junior - Kleberson, Gilberto Silva, Roberto Carlos - Rivaldo - Ronaldinho (Juninho, 85.), Ronaldo (Denilson, 90.)
Németország: Kahn - Frings, Linke, Ramelow, Metzelder - Schneider, Hamann, Jeremies (Asamoah, 78.), Bode (Ziege, 84.) - Neuville, Klose (Bierhoff, 74.)

Érdekességek:

- Gólkirály: Ronaldo (Brazília) 8 találattal.
- A török Hakan Sükür szerezte a világbajnokságok történetének leggyorsabb gólját: a csatár a Koreai Köztársaság elleni bronzmérkőzés 11. másodpercében talált a hálóba.
- A vb mérkőzéseit összesen 20 stadionban rendezték. A helyszínek: Ibaraki, Jokohama, Kobe, Mijagi, Niigata, Oita, Oszaka, Sidzuoka, Szaitama, Szapporo (Japán), Puszan, Tedzson, Csondzsu, Incshon, Kvangdzsu, Szogvipo, Szöul, Szuvon, Tegu, Ulszan (Koreai Köztársaság).
- A 64 mérkőzésen 161 gól született, ez 2,52-es átlagot jelent.

1998

Az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra a címvédő brazilok és a házigazda franciák mellett 172 ország nevezett, közülük 30 harcolta ki a vb-szereplést.
A magyar együttes az 1986 óta tartó rossz sorozat folytatásaként ezúttal sem jutott az elitmezőnybe, bár Norvégia mögött, Finnország, Svájc és Azerbajdzsán előtt második lett a 3. csoportban. Következett a két pótselejtező: a jugoszlávok ellen a budapesti 1-7 és a belgrádi 0-5 eldöntötte Csank János csapata sorsát.
A világbajnokságok történetében először volt 32-es a mezőny, továbbá ezen a tornán vezették be az aranygólt, illetve először lehetett hármat cserélni.
Számtalan meglepetés született a tornán. A jó szereplésben bizakodó angolok már a legjobb 16 között búcsúztak az argentinokkal szemben, akiket egy körrel később a hollandok győztek le. A németek sem lehettek büszkék arra, hogy a negyeddöntőben 3-0-ás vereséget szenvedtek az újonc horvátoktól, akik később a harmadik helyen zártak.
A toronymagas esélyes brazilok a döntőben 3-0-ra kikaptak a franciáktól, ehhez alaposan hozzájárult a Ronaldót övező hisztéria. A világ akkori legjobb csatára rosszul lett a finálé előtt, először nem is nevezték, majd mégis játszott, de kiábrándítóan futballozott.
XVI. világbajnokság, Franciaország (1998.06.10.-07.12.):
DÖNTŐ (1998.07.12.):
Franciaország-Brazília 3-0 (2-0)
Saint-Denis, Stade de France, 80 000 néző, vezette: Belkola (marokkói)
gólszerzők: Zidane (27., 45+1.), Petit (93.)
piros lap: Desailly (68.)
Franciaország: Barthez - Thuram, Leboeuf, Desailly, Lizarazu - Karembeu (Boghossian, 57.), Deschamps, Zidane, Petit, Djorkaeff (Vieira, 75.) - Guivarch (Dugarry, 66.)
Brazília: Taffarel - Cafú, Aldair, Júnior Baiano, Roberto Carlos - Leonardo (Denilson, a szünetben), César Sampaio (Edmundo, 74.), Dunga, Rivaldo - Ronaldo, Bebeto

Érdekességek:

- Gólkirály: Davor Suker (Horvátország) 6 találattal.
- A vb-k történetének első aranygólját a francia Laurent Blanc szerezte a Paraguay ellen 1-0-ra megnyert nyolcaddöntőben.
- Afrikai játékvezető először dirigált vb-döntőt.
- A brazil válogatott egymás után másodszor volt eredménytelen a vb-döntőben, az 1994-es diadallal ellentétben ezúttal azonban vesztesként hagyta el a pályát.
- A megemelt létszámnak köszönhetően 64 mérkőzésen rekordot jelentő 171 gólt született a tíz város - Saint-Denis, Marseille, Párizs, Lyon, Lens, Nantes, Toulouse, Saint-Étienne, Bordeaux, Montpellier - egy-egy stadionjában, összesen 112 játékos volt eredményes.

1994

Jugoszlávia kizárása miatt viszonylag könnyű selejtezőcsoportból juthatott volna ki az 1994-es labdarúgó-világbajnokságra a magyar válogatott, de csak öt pontot szerzett Oroszország, Görögország, Izland és Luxemburg ellen, így kiesett. A legcsúfosabb eredményt az izlandiaktól elszenvedett 2-1-es és 2-0-ás vereség jelentette.
A tengerentúli torna nagy meglepetését az 1982-től sorozatban háromszor döntős, címvédő németek, valamint a Diego Maradona doppingügye miatt sokat kritizált argentinok korai búcsúja jelentette.
A válogatott távollétében Puhl Sándor játékvezető képviselte a magyar labdarúgást - osztatlan sikerrel. Ezt jelzi, hogy a vb utolsó meccsét, a döntőt az egri sportember dirigálta, méghozzá remekül.
Brazília negyedik világbajnoki címét szerezte meg maga mögött hagyva döntős ellenfelét, Olaszországot, illetve Németországot.
XV. világbajnokság, Egyesült Államok (1994.06.17.-07.17.):
DÖNTŐ (1994.07.17.):
Brazília-Olaszország 0-0 - 11-esekkel: 3-2
Pasadena, Rózsa Bowl, 94 194 néző, vezette: Puhl Sándor
a 11-eseket értékesítette: Romário, Branco, Dunga, illetve Albertini, Evani
a 11-eseket kihagyta: Marcio Santos, illetve Baresi, Massaro, R. Baggio
Brazília: Taffarel - Jorginho (Cafú, 21.), Aldair, Marcio Santos, Branco - Mauro Silva, Dunga, Mazinho, Zinho (Viola, 106.) - Bebeto, Romário
Olaszország: Pagliuca - Mussi (Apolloni, 35.), Baresi, Maldini, Benarrivo - Berti, Albertini, D. Baggio (Evani, 95.), Donadoni - R. Baggio, Massaro

Érdekességek:

- Gólkirályok: Oleg Szalenko (Oroszország) és Hriszto Sztoicskov (Bulgária) 6-6 találattal.
- A vb mérkőzéseit 9 város stadionjában rendezték és átlagosan 68 991 néző látta a helyszínen, utóbbi adat azóta is rekord.
- Az orosz Oleg Szalenko a kameruniak elleni csoportmeccsen öt gólt szerzett, ez vb-csúcs, ugyanezen a meccsen az afrikai csapatból Roger Milla is eredményes volt, ő pedig minden idők legidősebb (42 év és 39 nap) gólszerzője lett a vb-ken.
- Először fordult elő, hogy a hosszabbítás sem döntött a vb-fináléban, így először 11-esekkel dőlt el az aranyérem.
- Magyar játékvezető először dirigált vb-finálét.

1990

A magyar válogatott az 1990-es labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatában mindössze kétszer kapott ki - Írországban 2-0-ra, Spanyolországban 4-0-ra -, de győzni is csak kétszer tudott - mindkétszer Észak-Írország ellen -, Máltával csupán döntetleneket (2-2, 1-1) játszott, így nem jutott ki.
Nagy meglepetésre Franciaország, Dánia és Portugália is elbukott a selejtezőben.
Az olaszországi torna bombameglepetéssel kezdődött, az esélytelennek tartott, de végül negyeddöntőig jutott kameruniak Omam Biyik 67. percben szerzett fejesgóljával 1-0-ra legyőzték a címvédő és később ezüstérmes argentinokat, pedig Kana Biyik és Massing kiállítása miatt kilenc emberrel fejezte be a nyitómérkőzést az afrikai csapat.
Váratlan eredményt jelentett, hogy Costa Rica bejutott a nyolcaddöntőbe.
A németek 1954 és 1974 után megszerezték harmadik vb-címüket, ezzel utolérték a brazilokat és az olaszokat.
XIV. világbajnokság, Olaszország (1990.06.08.-07.08.):
DÖNTŐ (1990.07.08.):
NSZK-Argentína 1-0 (0-0)
Róma, Olimpiai Stadion, 73 603 néző, vezette: Codesal (mexikói)
gólszerző: Brehme (85., 11-esből)
piros lap: Monzón (65.), Dezotti (87.)
NSZK: Illgner - Augenthaler - Buchwald, Kohler - Berthold (Reuter, 73.), Hässler, Matthäus, Littbarski, Brehme - Völler, Klinsmann
Argentína: Goycochea - Serrizuela, Simon, Ruggeri (Monzón, a szünetben) - Basualdo, Burruchaga (Calderón, 54.), Lorenzo, Troglio, Sensini - Maradona, Dezotti

Érdekességek:

- Gólkirály: Salvatore Schillaci (Olaszország) 6 találattal.
- A mérkőzéseket 12 városban rendezték meg: Róma, Milánó, Nápoly, Torino, Bari, Verona, Firenze, Cagliari, Bologna, Udine, Palermo, Genova.
- Az 52 találkozón mindössze 115 gól született, ez pedig a vb-k történetének legalacsonyabb mérkőzésenkénti gólátlagát jelenti: 2,21.
- Az olaszok az elődöntőben kaptak először gólt, azaz Walter Zenga 518 percig őrizte hibátlanul kapuját, ez máig rekord.
- Először fordult elő két kiállítás vb-döntőben, amelyben először volt 1-0-s végeredmény is.
- A németek két elvesztett döntő után szereztek aranyérmet.

1986

A gazdasági nehézségekkel küzdő kolumbiaiak lemondtak az 1986-os labdarúgó-világbajnokság rendezési jogáról, így 1970 után újra Mexikó adott otthont a világ legjobbjait felvonultató tornának.
A lebonyolítás rendjén ismét változtattak, a csoportmérkőzések után a továbbjutó 16 csapat egyenes kieséses rendszerben folytatta a küzdelmeket.
Először vett részt világbajnokságon Dánia, Irak és Kanada válogatottja. Argentína pedig másodjára ért csúcsra, a menetelés során a világ egyik legjobbjának tartott Diego Maradona a futballtörténelem talán leghíresebb gólját szerezte - kézzel. A bíró nem vette észre a szabálytalanságot, így megadta a játékmester találatát az angolok elleni negyeddöntőben.
A mexikói vb-re nagy reményekkel utazott a Mezey György által irányított magyar válogatott, de végül kudarcot vallott. A szovjetektől elszenvedett 6-0-ás vereség okait azóta sem sikerült megfejteni. Ezután a kanadaiak 2-0-ás legyőzése következett, de az erősebb franciáktól az együttes 3-0-ra kikapott, így kiesett. Mostanáig ez volt az utolsó magyar vb-szereplés.
XIII. világbajnokság, Mexikó (1986.05.31.-06.29.):
A magyarok mérkőzései:
C csoport:
1. forduló (1986.06.02., Irapuato):
Szovjetunió-Magyarország 6-0 (3-0)
gólszerzők: Jakovenko (2.), Alejnyikov (4.), Bjelanov (24., 11-esből), Jaremcsuk (66.), Dajka (74., öngól), Rogyionov (80.)
2. forduló (1986.06.06., Irapuato):
Magyarország-Kanada 2-0 (1-0)
gólszerzők: Esterházy (2.), Détári (76.), piros lap: Sweeney (87.)
3. forduló (1986.06.09., León):
Franciaország-Magyarország 3-0 (1-0)
gólszerzők: Stopyra (30.), Tigana (62.), Rocheteau (84.)
DÖNTŐ (1986.06.29.):
Argentína-NSZK 3-2 (1-0)
Mexikóváros, Azték Stadion, 114 600 néző, vezette: Filho (brazil)
gólszerzők: Brown (22.), Valdano (56.), Burruchaga (85.), illetve Rummenigge (74.), Völler (82.)
Argentína: Pumpido - Cuciuffo, Brown, Ruggeri - Giusti, Burruchaga (Trobbiani, 90.), Batista, Enrique, Olarticoechea - Maradona, Valdano
NSZK: Schumacher - Berthold, Eder, Jakobs, K.H. Förster, Briegel - Brehme, Matthäus, Magath (D. Hoeness, 62.) - K. Allofs (Völler, a szünetben), Rummenigge

Érdekességek:

- Gólkirály: Gary Lineker (Anglia) 6 találattal.
- A mérkőzéseket 11 város - Mexikóváros, Guadalajara, Puebla, San Nicolás de los Garza, Querétaro, Monterrey, León, Nezahualcoyotl, Irapuato, Zapopan, Toluca - 12 stadionjában rendezték meg.
- Pat Jennings északír kapus 41. születésnapján világrekordot állított fel, a brazilok ellen 119. alkalommal szerepelt a válogatottban. Jennings a találkozó után bejelentette visszavonulását.
- Egyedülálló csúcsnak számított, hogy az 52 mérkőzést 2 394 031 néző szurkolta végig a lelátókon. A televízió képernyőjén 580 millióan követték az eseményeket.
- Az 52 találkozón 132 találat született, a 2,54-es gólátlag az addigi legalacsonyabb volt.

1982

Az 1982-es labdarúgó-világbajnokságon már 24 csapat kapott lehetőséget a részvételre. A FIFA-döntést az a cél vezérelte, hogy legyen módjuk a fejlődő országok válogatottjainak is a nemzetközi szereplésre.
Így Afrikát két nagyszerű együttes, az NSZK-t legyőző Algéria és a későbbi győztes olaszokkal döntetlent játszó Kamerun képviselte, míg Ázsiából Kuvait, az óceániai zónából pedig Új-Zéland vehetett részt a vb-n.
A magyar csapat 1966 után ismét közel került a továbbjutáshoz, Nyilasi Tiborék ugyanis nagyszerű rajtot vettek: 10-1-re legyőzték a szerény képességű salvadori együttest. Ezután vereség következett, Diego Maradona vezérletével az argentinok 4-1-re nyertek, majd a továbblépést eldöntő találkozón, 14 perccel a lefújás előtt egyenlítettek a belgák (1-1), ez pedig a búcsút jelentette a magyaroknak.
Az olaszok 1934 és 1938 után megszerezték harmadik vb-címüket, ezzel utolérték a brazilokat.
XII. világbajnokság, Spanyolország (1982.06.13.-07.11.):
DÖNTŐ (1982.07.11.):
Olaszország-NSZK 3-1 (0-0)
Madrid, Santiago Bernabeu Stadion, 90 000 néző, vezette: Coelho (brazil)
gólszerzők: Rossi (57.), Tardelli (69.), Altobelli (81.), illetve Breitner (83.)
Olaszország: Zoff - Bergomi, Gentile, Scirea, Collovati, Cabrini - Conti, Oriali, Tardelli - Rossi, Graziani (Altobelli, 8.; Causio, 88.)
NSZK: Schumacher - Kaltz, K.H. Förster, Stielike, B. Förster, Briegel - Dremmler (Hrubesch, 63.), Breitner - Rummenigge (H. Müller, 75.), Fischer, Littbarski

Érdekességek:

- Gólkirály: Paolo Rossi (Olaszország) 6 találattal.
- A mérkőzéseket 14 város - Madrid, Barcelona, Vigo, La Coruna, Gijón, Oviedo, Elche, Alicante, Oviedo, Valladolid, Valencia, Zaragoza, Sevilla, Málaga - 17 stadionjában rendezték meg.
- A nyitómérkőzésen 32 év után először fordult elő, hogy a címvédő vereséget szenvedett az első meccsén. Az argentinokat a belgák győzték le 1-0-ra.
- A magyarok 10-1-es győzelme Salvador ellen rekordhalmozó siker: egy meccsen szerzett tíz gól egyedülálló statisztika, míg a kilencgólos különbség holtversenyben a legjobb az Aranycsapat 1954-ben a dél-koreaiak és a jugoszlávok 1974-ben Zaire felett aratott 9-0-ás sikerével.
- Az olaszok a vb-k történetében először győzelem nélkül jutottak tovább a csoportból.
- Az olasz válogatottba kétéves eltiltás után tért vissza az a Paolo Rossi, aki végül a legeredményesebb játékosnak bizonyult.
- A megemelt létszámból fakadó több mérkőzésnek köszönhetően megdőlt a gólrekord: 52 találkozón 146 találat született, ami 2,8-as gólátlagot jelent.

1978

Az 1978-as labdarúgó-világbajnokságot beárnyékolta az 1976-os argentin katonai államcsíny, emiatt a hazai csapat szereplését, sikereit a junta politikai hangulatkeltésre is felhasználta.
A közönség ennek ellenére hatalmas lelkesedéssel buzdította Cesar Luis Menotti együttesét, még ha nem is az argentinoké volt a legerősebb válogatott a mezőnyben, Mario Kempesék - többször vitatott bírói ítéletekkel - kiharcolták a győzelmet.
A magyar együttes tizenkét év után szerepelt ismét a világ legjobbjai között, de három vereséggel búcsúzott. A hazaiak ellen Csapó Károly a mérkőzés elején vezetést szerzett, az argentinok azonban 2-1-re fordítottak. Baróti Lajos csapatából a két legjobb játékost, Nyilasi Tibort és Törőcsik Andrást kiállították, ennek is szerepe volt abban, hogy a hátralevő csoportmérkőzéseken az olaszoktól, majd a franciáktól is 3-1-re kikapott a válogatott.
XI. világbajnokság, Argentína (1978.06.01-25.):
DÖNTŐ (1978.06.25.):
Argentína-Hollandia 3-1 (1-0, 1-1, 2-1)
Buenos Aires, Monumental Stadion, 71 483 néző, vezette: Gonella (olasz)
gólszerzők: Kempes (39., 105.), Bertoni (115.), illetve Nanninga (84.)
Argentína: Fillol - Olguin, Galvan, Passarella, Tarantini - Ardiles (Larrosa, 65.), Gallego, Kempes - Bertoni, Luque, Ortiz (Houseman, 75.)
Hollandia: Jongbloed - Brandts, Krol, Jansen (Suurbier, 73.), Poortvliet - Neeskens, Haan, W. van de Kerkhof - R. van de Kerkhof, Rep (Nanninga, 59.), Rensenbrink

Érdekességek:

- Gólkirály: Mario Kempes (Argentína) 6 találattal.
- Az afrikai labdarúgás történetében az első vb-győzelmet Tunézia szerezte meg azzal, hogy felülmúlta Mexikót 3-1-re.
- A döntőbe jutásért az argentinoknak legalább négy góllal kellett nyerniük Peru ellen, a hazaiak - azóta is vitatott körülmények között - hat találattal győztek.
- A vb mérkőzéseit összesen 1 545 791 néző szurkolta végig öt város - Buenos Aires, Córdoba, Mar del Plata, Rosario, Mendoza - hat stadionjában, a közönség 38 találkozón 102 gólt látott.

1974

Az 1974-es labdarúgó-világbajnokságra megváltoztatták a lebonyolítási rendet: a 16 közül a nyolcba jutott válogatottak a csoportküzdelmek után újra négyes körmérkőzéseket játszottak a fináléba kerülésért.
Sportágtörténeti érdekességgel szolgáltak a hollandok, akik a "totális futball" elemeivel lepték meg a világot. Johan Cruyff vezérletével egészen az utolsó összecsapásig megállíthatatlannak tűntek, a döntőben azonban a házigazda nyugatnémetek hatalmas küzdelemben hódították el a trófeát.
A magyar csapat a selejtezőben nem szenvedett vereséget, ennek ellenére nem vívta ki a részvételi jogot.
X. világbajnokság, NSZK (1974.06.13-07.07.):
DÖNTŐ (1974.07.07.):
NSZK-Hollandia 2-1 (2-1)
München, Olimpiai Stadion, 77 833 néző, vezette: Taylor (angol)
gólszerzők: Breitner (25., 11-esből), Müller (44.), illetve Neeskens (2., 11-esből)
NSZK: Maier - Beckenbauer - Vogts, Schwarzenbeck, Breitner - U. Hoeness, Bonhof, Overath - Grabowski, Müller, Hölzenbein
Hollandia: Jongbloed - Suurbier, Haan, Rijsbergen (de Jong, 69.), Krol - Jansen - Neeskens, van Hanegem, Rensenbrink (R. van de Kerkhof, a szünetben) - Rep, Cruyff

Érdekességek:

- Gólkirály: Grzegorz Lato (Lengyelország) 7 találattal.
- Kilenc városban rendeztek mérkőzéseket: München, Hamburg, Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hannover, Stuttgart és Nyugat-Berlin volt házigazda.
- A vb-k történetében először találkozott a két német állam csapata: nagy meglepetésre Sparwasser góljával az NDK 1-0-ra legyőzte az NSZK-t.
- A 38 mérkőzésen 97 gól esett, ami 2,55-ös átlagnak felel meg.

1970

Az 1970-es volt az első, közép-amerikai országban rendezett labdarúgó-világbajnokság, a résztvevőknek a legnagyobb nehézséget az jelentette, hogy hozzá kellett szokniuk a magaslati környezethez.
Ugyancsak újdonságot jelentett, hogy ezen a világbajnokságon cserélhettek először a csapatok a mérkőzések közben, valamint bevezették a sárgalapos figyelmeztetést.
A magyarok a csehszlovákokkal szembeni, marseille-i 4-1-es kudarc miatt húsz év után először nem lehettek jelen a futball ünnepén. Az 1930-as, majd az 1950-es vb-re nem nevezett a magyar szövetség, így a mexikói esemény volt az első, amelyről a selejtező balsikere miatt hiányzott a válogatott.
Brazília elsőként hódította el harmadszor a Jules Rimet-kupát, amelyet így végleg megkaparintott.
IX. világbajnokság, Mexikó (1970.05.31.-06.21.):
DÖNTŐ (1970.06.21.):
Brazília-Olaszország 4-1 (1-1)
Mexikóváros, Azték Stadion, 107 412 néző, vezette: Glöckner (NDK-beli)
gólszerzők: Pelé (18.), Gerson (65.), Jairzinho (70.), Carlos Alberto (86.), illetve Boninsegna (37.)
Brazília: Félix - Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo - Gerson, Clodoaldo - Jairzinho, Pelé, Tostao, Rivelino
Olaszország: Albertosi - Burgnich, Cera, Rosato, Facchetti - Bertini (Juliano, 75.) - De Sisti, Mazzola, Domenghini - Boninsegna (Rivera, 84.), Riva

Érdekességek:

- Gólkirály: Gerd Müller (NSZK) 10 találattal.
- A mérkőzéseket öt városban - Guadalajara, León, Mexikóváros, Pebla, Toluca - rendezték meg.
- Először vettek részt világbajnokságon az izraeli futballisták, de bemutatkozásuk gyengén sikerült, mert a 2. csoportban az utolsó helyen végeztek két ponttal.
- A nyugatnémet Uwe Seeler volt az első európai játékos, aki négy világbajnokságon szerepelt.
- Ez volt az utolsó alkalom, amikor közel hármas (2,96) mérkőzésenkénti gólátlaggal zárult a vb.

1966

Az angolok korábban nem jeleskedtek a labdarúgó-világbajnokságokon, de 1966-ban, mint házigazdák az esélyesek közé tartozva győztek.
A címvédő braziloknál a nemzedékváltás nem volt zökkenőmentes, ezért csak kisebb meglepetésnek számított, hogy már a csoportküzdelmeket sem élték túl.
Sokat várt a közvélemény a magyaroktól, mivel a Puskásék utáni generáció ezekben az években ért a csúcsra. A portugáloktól elszenvedett 3-1-es vereség után Alberték remek játékkal győzték le ugyanilyen különbséggel a brazilokat és a bolgárokat. A negyeddöntőben azonban a védelmi hibákat kihasználó szovjetek 2-1-re nyertek, így ők jutottak négy közé.
VIII. világbajnokság, Anglia (1966.07.11-30.):
DÖNTŐ (1966.07.30.):
Anglia-NSZK 4-2 (1-1, 2-2, 3-2)
London, Wembley Stadion, 96 924 néző, vezette: Dienst (svájci)
gólszerzők: Hurst (18., 101., 120.), Peters (78.), illetve Haller (12.), Weber (90.)
Anglia: Banks - Cohen, J. Charlton, Moore, Wilson - Stiles - Ball, B. Charlton, Peters - Hurst, Hunt
NSZK: Tilkowski - Höttges, Schulz, Weber, Schnellinger - Haller, Beckenbauer - Overath, Seeler, Held, Emmerich

Érdekességek:

- Gólkirály: Eusebio (Portugália) 9 találattal.
- A vb helyszínei: Manchester, Birmingham, Middlesbrough, Sunderland, Liverpool, London, Sheffield.
- A magyarok vetettek véget a brazilok máig csúcsot jelentő, 13 mérkőzésen át tartó világbajnoki veretlenségi sorozatának.
- Alf Ramsey, az angolok szövetségi kapitánya nemesi címet kapott a brit uralkodótól a győzelemért.
- Ezen a vb-n épp úgy 32 meccsen 89 gól született, mint négy évvel korábban.

1962

Az 1958-as, svédországi torna után 1962-ben ismét dél-amerikai helyszín következett a labdarúgó-világbajnokságok történetében, Chilében változatlanul 16 csapat szerepelt.
Újítást jelentett, hogy a csoportküzdelmek során egyenlő pontszám esetén a jobb gólkülönbséggel rendelkező csapat jutott tovább, azaz nem újrajátszás döntött, mint például négy évvel korábban a magyar-walesi párharcban. Ezen a vb-n már megfigyelhető volt a védekező felfogású válogatottak eredményessége, ezt bizonyítja, hogy az egész tornán mindössze 89 gól született.
A magyarok a negyedik csoportba kerültek: az angolok 2-1-es és a bolgárok 6-1-es legyőzése után az argentinok ellen a gólnélküli döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz. Alberték a negyeddöntőben estek ki, balszerencsés körülmények között 1-0-ás vereséget szenvedtek a későbbi ezüstérmes csehszlovákoktól.
A braziloknak olyan erős csapatuk volt, hogy még a sérült Pelét nélkülözve is biztosan hódították el a Jules Rimet-kupát.
VII. világbajnokság, Chile (1962.05.30.-06.17.):
DÖNTŐ (1962.06.17.):
Brazília-Csehszlovákia 3-1 (1-1)
Santiago, Nemzeti Stadion, 68 679 néző, vezette: Latisev (szovjet)
gólszerzők: Amarildo (17.), Zito (68.), Vavá (77.), illetve Masopust (15.)
Brazília: Gilmar - D. Santos, Mauro, Zózimo, N. Santos - Zito, Didi - Garrincha, Vavá, Amarildo, Zagallo
Csehszlovákia: Schroif - Tichy, Popluhár, Pluskal, L. Novák - Pospíchal, Kvasnák, Masopust - Jelinek, Scherer, Kadraba

Érdekességek:

- Gólkirályok: Albert Flórián, Garricha (Brazília), Vavá (Brazília), Leonel Sanchez (Chile), Drazen Jerkovic (Jugoszlávia), Valentyin Ivanov (Szovjetunió) 4-4 találattal.
- A mérkőzéseket négy városban - Santiago, Vina del Mar, Rancagua, Arica - rendezték meg.
- A "santiagói csata" néven vonult a labdarúgás történetébe a 2-0-ás hazai győzelemmel végződő Chile-Olaszország csoportmérkőzés. Az indulatok olyannyira elszabadultak, hogy még a rendőrségnek is közbe kellett avatkoznia.
- A magyar-bolgár csoportmérkőzésen (6-1) Albert Flórián mesterhármast ért el.
- Brazília volt az első - és máig egyetlen - dél-amerikai válogatott, amely kétszer egymás után megnyerte a világbajnokságot, Vavá pedig az első olyan játékos, aki két vb-döntőben is gólt szerzett.
- 32 mérkőzésen 89 gól született, ami 2,78 átlagot jelent, ezzel először esett három alá ez a mutató.

1958

Az 1958-as labdarúgó-világbajnokságon valóban a legjobb csapatok vettek részt: Dél-Amerikából indultak a brazilok, az argentinok, a paraguayiak, Európából pedig többek között a címvédő nyugatnémetek, az 1938-ban és 1954-ben ezüstérmes magyarok, továbbá valamennyi gárda Nagy-Britanniából és először a szovjetek is.
A magyaroknak ezúttal nem jött ki a lépés, már a csoportküzdelmek során, a Wales elleni "szétlövés" kudarca után búcsúztak.
A vb legkiemelkedőbb teljesítményét a brazilok nyújtották, akik a 17 éves Pelével veretlenül szerezték meg az aranyérmet.
VI. világbajnokság, Svédország (1958.06.08-29.):
DÖNTŐ (1958.06.29.):
Brazília-Svédország 5-2 (2-1)
Solna, Rasunda Stadion, 49 737 néző, vezette: Guigue (francia)
gólszerzők: Vavá (9., 32.), Pelé (55., 90.), Zagallo (68.), illetve Liedholm (3.), Simonsson (80.)
Brazília: Gilmar - D. Santos, Bellini, N. Santos - Zito, Orlando - Garrincha, Didi, Vavá, Pelé, Zagallo
Svédország: Svensson - Bergmark, Gustavsson, Axbom - Börjesson, Parling - Hamrin, Gren, Simonsson, Liedholm, Skoglund

Érdekességek:

- Gólkirály: Just Fontaine (Franciaország) 13 találattal.
- A vb helyszínei: Solna, Göteborg, Malmö, Norrköping, Boras, Sandviken, Eskilstuna, Örebro, Västeras, Helsingborg, Halmstad és Uddevalla.
- A brazil-svéd mérkőzés volt az első olyan finálé, amelyen két különböző földrész válogatottja mérte össze tudását.
- 35 mérkőzésen 126 gól esett, ez 3,60-as átlagnak felel meg.

1954

Az 1954-es - a magyarok számára szomorú emlékű -, svájci labdarúgó-világbajnokságra már 38 ország jelezte részvételi szándékát, a legjobbak közül csak az argentinok maradtak távol. A selejtezők után 16 csapatos volt a mezőny, a résztvevő válogatottakat négy csoportba osztották.
A magyarok a második csoportba kerültek: előbb a dél-koreaiakat verték 9-0-ra, majd az NSZK-t győzték le fölényesen, 8-3-ra. Mint később kiderült, ez a találkozó megtévesztette a vb egyértelmű esélyesének tartott Aranycsapat tagjait, mivel a nyugatnémetek tartalékos összeállításban szerepeltek.
A negyeddöntőben a magyarok 4-2-re verték a brazilokat, majd a döntőbe jutásért hosszabbításban diadalmaskodtak az uruguayiak ellen ugyanilyen arányban. Ezután következett a berni finálé, ahol Puskásék a nyolcadik percben már 2-0-ra vezettek, mégis 2-3 lett a vége.
V. világbajnokság, Svájc (1954.06.16.-07.04.):
DÖNTŐ (1954.07.04.):
NSZK-Magyarország 3-2 (2-2)
Bern, Wankdorf Stadion, 62 500 néző, vezette: Ling (angol)
gólszerzők: Morlock (10.), Rahn (18., 84.), illetve Puskás (6.), Czibor (8.)
NSZK: Turek - Posipal, Kohlmeyer, Liebrich - Eckel, Mai - Rahn, Morlock, O. Walter, F. Walter, Schäfer
Magyarország: Grosics - Buzánszky, Lóránt, Lantos - Bozsik, Zakariás - Czibor, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Tóth M.

Érdekességek:

- Gólkirály: Kocsis Sándor 11 találattal.
- A mérkőzéseket hat városban - Bázel, Bern, Genf, Lausanne, Lugano, Zürich - rendezték meg.
- Ez volt az első olyan vb, amelyet - a fejlettebb országokban - a televízió is közvetített.
- Magyarország kilencgólos győzelme a dél-koreaiak ellen jelenleg is csúcsnak számít.
- Az Ausztria-Svájc (7-5) negyeddöntőben esett 12 gól máig rekord.
- Az NSZK-Ausztria elődöntőben mindkét Walter fivér, Ottmar és Fritz is duplázott. A mérkőzést 6-1-re nyerték a nyugatnémetek.
- 26 mérkőzésen 140 gól született, ez 5,38-as átlagnak felel meg, amely jelenleg rekord.

1950

A II. világháborút követően 12 éves szünet után Brazíliában megrendezett labdarúgó-világbajnokságra mindössze 13 ország küldte el a válogatottját. A távolmaradók között volt Magyarország is. A csapatokat 1930 óta először osztották csoportokba.
Ebben az évben a négy brit szövetség is csatlakozott a FIFA-hoz, de a vb-n még csak az angolok vettek részt. A szigetországiak bemutatkozása rosszul sikerült: a csoportmérkőzéseken az Egyesült Államoktól és Spanyolországtól is vereséget szenvedtek.
A világbajnoki döntőt a brazilok mai napig nemzeti tragédiaként tartják számon, mivel az uruguayiak hatalmas meglepetésre 2-1-re győztek ellenük a Maracana Stadionban.
IV. világbajnokság, Brazília (1950.06.24.-07.16.):
DÖNTŐ (1950.07.16.):
Uruguay-Brazília 2-1 (0-0)
Rio de Janeiro, Maracana Stadion, 173 850 néző, vezette: Reader (angol)
gólszerzők: Schiaffino (66.), Ghiggia (79.), illetve Friaca (47.)
Uruguay: Maspoli - Matthias, Gonzales, Tejera - Gambetta, Varela, Andrade - Ghiggia, Perez, Miguez, Schiaffino
Brazília: Barbosa - Augusto, Juvenal - Bauer, Danilo, Bigode - Friaca, Zizinho, Ademir, Jair, Chico

Érdekességek:

- Gólkirály: Ademir (Brazília) 9 találattal.
- A mérkőzéseket hat városban - Sao Paulo, Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Recife, Curitiba, Porto Alegre - rendezték meg.
- A döntőt hivatalosan 173 850 néző tekintette meg a Maracana Stadionban, melynek lelátóin valójában nagyjából 200 ezren foglaltak helyet, így mai napig ezt a futballmérkőzést látták legtöbben a helyszínen.
- Összesen 88 gól született a 22 találkozón, ez mérkőzésenként 4 találatot jelent átlagban.

1938

Nagy vita előzte meg az 1938-as labdarúgó-világbajnokság rendezését, mivel a dél-amerikaiak tiltakoztak az ellen, hogy kétszer egymás után Európa, Olaszországot követően Franciaország legyen a házigazda.
Főleg az argentinok háborodtak fel a döntésen, olyannyira, hogy Buenos Airesben elkeseredett szurkolók megrohanták a szövetség székházát.
Ezúttal 25 ország nevezett, a selejtezők után 15 válogatott folytatta egyenes kieséses rendszerben a vb-t. Az első fordulóban Svédország kiemelt volt.
A magyarok jó rajtot vettek, előbb 6-0-ra verték Holland-India együttesét, majd a svájciakat győzték le 2-0-ra. Sárosiék az elődöntőben is megállíthatatlanok voltak, 5-1-re nyertek Svédország ellen, de aztán az aranycsatában már nem bírtak az olaszokkal, akik a norvégok, a franciák és a brazilok legyőzésével lettek döntősök.
Sikerével Olaszország lett az első kétszeres győztes, egyúttal a vb-k történetének első címvédését is elkönyvelhette, illetve először fordult elő, hogy nem a hazai csapat diadalmaskodott.
III. Világbajnokság, Franciaország (1938.06.04-19.):
DÖNTŐ (1938.06.19.):
Olaszország-Magyarország 4-2 (3-1)
Colombes, Olimpiai Stadion, 45 000 néző, vezette: Capdeville (francia)
gólszerzők: Colaussi (5., 35.), Piola (16., 82.), illetve Titkos (7.), Sárosi (70.)
Olaszország: Olivieri - Foni, Rava - Serantoni, Andreolo, Locatelli - Biavati, Meazza, Piola, Ferrari, Colaussi
Magyarország: Szabó - Polgár, Bíró - Szalay, Szűcs, Lázár - Sas, Vincze, Sárosi, Zsengellér, Titkos

Érdekességek:

- Gólkirály: Leonidas da Silva (Brazília) 7 találattal.
- A vb-t tíz helyszínen - Párizs, Colombes, Marseille, Bordeaux, Lille, Antibes, Strasbourg, Le Havre, Reims, Toulouse - rendezték.
- 11 gól esett a Brazília-Lengyelország nyolcaddöntős mérkőzésen, amely hosszabbítás után a dél-amerikai csapat 6-5-ös győzelmével ért véget. A találkozón az első "Fekete Gyöngyszemként" emlegetett Leonidas da Silva mesterhármast ért el, míg a másik oldalon Ernest Wilimowski négyszer talált a hálóba.
- 18 mérkőzésen 84 gólt láthattak az érdeklődők, ez 4,66-os átlagot jelent.

1934

A címvédő uruguayiak nem utaztak el Európába a második labdarúgó-világbajnokság olaszországi döntőjére, amelyet Benito Mussolini fasiszta diktatúrájának árnyékában rendeztek meg. Eredetileg 29 csapat nevezett, de közülük csak 16 jutott ki az eseményre, amelyen egyenes kiesés rendszerben zajlott a küzdelem.
Az itáliai világtalálkozón vett részt először a magyar válogatott, amely a nyolcaddöntőben 4-2-re győzött Egyiptom ellen. A legjobb nyolc között azonban 2-1-re kikapott az örök rivális osztrákoktól.
A küzdelmeknek nyolc város - Róma, Nápoly, Milánó, Torino, Firenze, Bologna, Genova és Trieszt - adott otthont. Ekkor határozták el először, hogy ha a fináléban 90 perc után döntetlen az állás, akkor hosszabbítás következik.
II. világbajnokság, Olaszország (1934.05.27.-06.10.):
DÖNTŐ (1934.06.10.):
Olaszország-Csehszlovákia 2-1 (0-0, 1-1, 2-1)
Róma, Nemzeti Stadion, 55 000 néző, vezette: Eklind (svéd)
gólszerzők: Orsi (81.), Schiavio (95.), illetve Puc (71.)
Olaszország: Combi - Monzeglio, Allemandi - Ferraris IV., Monti, Bertolini - Guaita, Meazza, Schiavio, Ferrari, Orsi
Csehszlovákia: Planicka - Zenisek, Ctyroky - Kostalek, Cambal, Krcil - Junek, Svoboda, Sobotka, Nejedly, Puc

Érdekességek:

- Gólkirály: Oldrich Nejedly (Csehszlovákia) 5 találattal.
- Az olaszországi vb-n indult először afrikai csapat, az egyiptomi válogatott azonban első meccsén kiesett.
- A döntőben mindkét csapat kapitánya kapus volt: az olaszoknál Giampiero Combi, míg a csehszlovákoknál Frantisek Planicka viselte a karszalagot.
- Az olasz együttesben szereplő Luisito Monti az 1930-as, uruguayi vb-n még az argentin válogatottat erősítette.
- Olaszországban 17 mérkőzésen 70 gól esett, ami 4,12-es mérkőzésenkénti átlagot jelent.

1930

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 1928-ban a francia Jules Rimet és Maurice Delaunay ötlete alapján határozta el, hogy a nemzeti válogatottak számára kiírja a már akkor is legnépszerűbb sportág világbajnokságát.
A gondolat két év múlva realizálódott, 1930 júliusában Uruguay, pontosabban fővárosa, Montevideo rendezhette meg az első tornát. Azért a dél-amerikai ország lett a szerencsés kiválasztott, mert csapata 1924-ben és 1928-ban is olimpiai bajnok volt. A nagy távolság miatt csak négy európai - a belga, a francia, a román és a jugoszláv - válogatott utazott el a vb-re. A legnagyobb hiányzók az angolok voltak, a "futball feltalálói" ugyanis egészen 1950-ig nem léptek be az 1904-ben alapított FIFA-ba, így a premierre sem kaptak meghívást.
I. világbajnokság, Uruguay (1930.07.13-30.):
DÖNTŐ (1930.07.30.):
Uruguay-Argentína 4-2 (1-2)
Montevideo, Centenáriumi Stadion, 68 346 néző, vezette: Langenus (belga)
gólszerzők: Dorado (12.), Cea (57.), Iriarte (68.), Castro (89.), illetve Peucelle (20.), Stabile (37.)
Uruguay: Ballestrero - Nasazzi, Mascheroni - Andrade, Fernandez, Gestido - Dorado, Scarone, Castro, Cea, Iriarte
Argentína: Botasso - Della Torre, Paternoster - J. Evaristo, Monti, Suarez - Peucelle, Varallo, Stabile, Ferreira, M. Evaristo
A 3. helyért nem játszottak.

Érdekességek:

- Gólkirály: Guillermo Stabile (Argentína) 8 találattal.
- Az első világbajnoki mérkőzésen Franciaország 4-1-re legyőzte Mexikót, a történelmi első gólt Lucien Laurent szerezte a 19. percben.
- Az első kiállított játékos a perui csapatkapitány, Mario de las Casas volt, akit a mindössze 300 néző előtt lejátszott Románia-Peru (3-1) összecsapáson küldtek az öltözőbe.
- Mesterhármast a vb-történelemben először az argentin Guillermo Stabile ért el: a mexikóiak hálóját vette be háromszor.
- A 18 mérkőzésen 70 gólt értek el a játékosok, ez találkozónként 3,88-as átlagnak felel meg.
MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés