Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Házon belülről érkezhet a Barca új edzője, BL-győztes védő lehet Xavi utódja

Minich Réka

Frissítve 18/04/2024 - 10:34 GMT+2

Az már korábban biztossá vált, hogy Xavi Hernandez nyáron távozik a Barcelona kispadjáról, de arról továbbra is csak találgatások vannak, hogy ki követheti őt. A klub anyagi nehézségei miatt nehéz lenne sztáredzőt Katalóniába csábítani, ezért egyre nagyobb az esélye, hogy házon belül oldják meg a kérdést. A B csapatot irányító Rafa Marquez egyre nagyobb eséllyel pályázhat Xavi helyére.

Rafa Márquez

Fotó: Getty Images

A Barcelona BL-kiesését követően ismét előtérbe került az edzőkérdés, egyre valószínűbb, hogy a B csapattól érkezik Xavi utódja.
Hiába igazi klublegenda Barcelonában Xavi Hernandez, mégis idő előtt kénytelen távozni a kispadról. Xavi még januárban jelentette be, hogy – annak ellenére, hogy a szerződése még 2025 nyaráig érvényes lenne – idén nyáron távozik.
Ahogy az egy ekkora klubnál lenni szokott, azonnal beindultak a találgatások, hogy ki lehet az utód. Szóba kerültek igazi sztáredzők is, de Joan Laporta klubelnök igényeinek nehéz lenne megfelelni. A hozzá közel álló források szerint igazán csak két edző van, akit szívesen látna a kispadon; Jürgen Klopp és Pep Guardiola. Az ő megszerzésükre nagyjából semmi esély sincs, ezért az elmúlt hónapokban többfelé is elkezdtek keresgélni.
A németek közül Thomas Tuchel a Bayern Münchent hagyja el a nyáron, Hansi Flick pedig a kudarcos szövetségi kapitányi időszaka után újra klubcsapathoz szerződne. Mellettük szóba került az Arsenallal komoly fejlődést elérő – szintén Barcelona-nevelés – Mikel Arteta is, de ő a sajtó nyilvánossága előtt utasította el a lehetőséget, mondván, hogy jelenleg a lehető legjobb helyen van. A zuhanyhíradóban felmerült még Roberto de Zerbi és Thiago Motta neve is, de a két fiatal edző számára sem tűnik életbiztosításnak a katalán csapat.
Az, hogy a klub jelenleg 200 millió euróval van a La Liga által engedélyezett költségsapka felett, túl sok jót nem jelent a jövőre nézve. Éppen ezért az új edzőnek semmiféle garanciát nem tudnának arra adni, hogy bármilyen formában képesek lennének erősíteni a kereten. A korábbi túlköltekezések pedig egyben azt is jelenthetik, hogy a vezetőség kénytelen lesz kulcsjátékosok eladását is megfontolni.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Ebben a helyzetben egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az utódlás újra házon belül lesz megoldva, bár korábban a sportigazgató, Deco még azt nyilatkozta, hogy tapasztaltabb edzőt keresnének. A B csapatot jelenleg a 45 éves mexikói Rafael Marquez vezeti, aki korábban Bajnokok Ligáját nyert, többek között Xavi oldalán.
Az idény során az ő neve már felmerült, de csak arra az esetre, ha Xavi nem várná meg az idény végét a távozásával és néhány hétre ideglenes edzőre lenne szükség. Marqueznek ez a második éve a Barca B élén és több olyan játékossal is dolgozhatott együtt, akik közben már az első csapatnál is debütálhattak.
A kinevezését a klub vezetőségében többen elleneznék, de nem csak a tapasztalatlansága miatt. Többeknek nem tetszik, hogy a sajtó előtt már nyilvánosan is beszélt arról, hogy szívesen követné Xavit, valamint kifogásolható az is, hogy munkakapcsolatban áll egy mexikói sportfogadási céggel.
Marquez szerződése az idény végén lejár, de ha az első csapat kispadjára neveznék ki, akkor nehezen elképzelhető, hogy ne fogadná el a hosszabbítási ajánlatot.
Nemrég még arról is lehetett hallani, hogy többen örülnének neki, ha Xavi meggondolná magát és mégis maradna a klubnál, de a Bajnokok Ligája-kiesést követően nehéz elképzelni, hogy még mindig így gondolnák.
A Barcelona második csapata jelenleg a harmadosztályban szerepel, ahol a jó szereplésének köszönhetően a másodosztályba való felkerülésért küzd.
Forrás: ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés