Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A mai Juventust nem érzem a sajátoménak” – súlyos kritika a nyáron elküldött csapatkapitánytól

Németh Dániel

Frissítve 15/09/2023 - 12:33 GMT+2

Leonardo Bonucci karrierje során másodszor is elhagyta a Juventust, miután a klubvezetés közölte vele: nincs már helye a keretben. A futballista nehezen viselte a helyzetet, és méltatlannak érezte a körülményeket, ami miatt jogi útra terelte az ügyet. Noha nem úgy fogja befejezni a karrierjét, ahogyan azt elképzelte, egy napon szívesen visszatérne a klubhoz valamilyen minőségben.

Leonardo Bonucci a Juventusnál szerette volna befejezni, de a nyáron kikerült a keretből - Fotó: Piero Cruciatti

Fotó: AFP

A nyáron új korszak kezdődött a Juventusnál, amelynek Leonardo Bonucci lett az egyik áldozata.
A koronavírus-járvány kirobbanása óta, sok más tradicionális nagyklubhoz hasonlóan, a Juventusnál is hadigazdálkodás folyik, ami ezen a nyáron új szintre lépett. Az időzítés nem véletlen, ugyanis az előző idény során több ügyben is vizsgálták a klubot különböző pénzügyi szabálytalanságok miatt, melynek végén tíz pontot levontak a Juventustól. A torinóiak emiatt lemaradtak a Bajnokok Ligája-indulásról, majd az UEFA-tól is kaptak egy egyéves eltiltást, így a Konferencia-ligában sem indulhattak el.
Ez utóbbi nem olyan nagy tragédia, a BL-ből származó bevételek azonban hiányoznak a Juventus költségvetéséből, vagyis a nyáron szorítani kellett a nadrágszíjon. A takarítást arra a Cristiano Giuntolira bízták, aki 2015 és 2023 között a Napoli sportigazgatójaként dolgozott, és az előző szezonban minden idők egyik legsikeresebb átigazolási ablakát hozta össze Khvicha Kvaratskhelia és Kim Min-jae megszerzésével.
A torinói munkássága értelemszerűen nem azzal a céllal kezdődött, hogy összerakja a 2023/24-es idény új bajnokcsapatát, első körben a költségeket – különösen a bértömeget illetően – kellett lefaragnia. Ez alapvetően sikerült is, ugyanis a 2022/23-as idényben a Juventus a capology.com szerint 166 millió eurót költött a fizetésekre, amit a mostani szezonra sikerült 130 millió alá vinni. Az egyik legnagyobb távozó az olasz válogatott csapatkapitánya, Leonardo Bonucci volt.
Bonucci egykoron fontos játékosnak számított a Juventusban – főleg abban az időszakban, amikor Antonio Conte alatt a 3-5-2-es felállásra építettek – de évről évre egyre kevesebb szerep jutott neki, az előző idényben az 1000 játékpercet sem lépte át. Az olasz védő is érezte, hogy közeleg a búcsú ideje, egy márciusi interjúban bejelentette, hogy a 23/24-es idény végén – miután lejárt a Juventusszal kötött szerződése – befejezi a pályafutását.
picture

Leonardo Bonucci

Fotó: Getty Images

A terv egyik része azonban biztosan nem valósul meg: Bonucci nem a Juventus futballistájaként fogja befejezni a pályafutását, ugyanis a nyáron kikerült a keretből, majd az Union Berlinhez szerződött. A 120-szoros olasz válogatott védőt váratlanul érte a klub döntése, és úgy érzi, méltatlanul bántak vele, emiatt be is perelte korábbi munkaadóit. Bonucci szerint a klub távozásra kényszerítette azzal, hogy a kerettől külön, egyénileg kellett edzenie, és az amerikai turnéra utazó keretből is kihagyta.
„Sok információt olvastam és hallottam, aminek nincs alapja. Kezdve azzal a dátummal, amit a Juventus és a vezetőedző több alkalommal is említettek, azt állítva: ők már tavaly októberben ismertették velem a helyzetet. De ez egyszerűen nem lehet igaz, mivel tavaly októberben még azt a lehetőséget is felajánlották, hogy szerződést hosszabbítsak a klubbal”nyilatkozta a Sport Mediasetnek a 36 éves védő, aki azt is hozzátette: megalázónak érezte a nyáron kialakult helyzetet.
„Egy másik interjúban már mást hallottam az edzőtől, ugyanis azt állította, 2023 februárjában is tájékoztattak a helyzetről, és közölték velem: többé nincs helyem a Juventusnál. Akkoriban egyáltalán nem tárgyaltam a klubbal, de már gyanítottam, hogy valami bűzlik, mivel a lapok arról cikkeztek, nem szerepelek a Juventus terveiben. Manna és Giuntoli július 13-án meglátogatott otthon, ahol megaláztak, ugyanis közölték velem: nem tartozom a Juventushoz, nem tartozom a kerethez.”
Ami azt illeti: felajánlották, hogy maradjak még pár napot otthon, mivel ha ott lennék az öltözőben és a pályán, az akadályozná a Juventus fejlődését.
Bonucci szerint a Juventus jogtalanul járt el, amikor megtagadták tőle a lehetőséget, hogy a csapattal együtt készüljön a következő szezonra, ezért indított pert a korábbi munkaadóival szemben. A futballista azt is hozzátette: nem az anyagiak motiválják, és amennyiben kártérítést ítélnek meg neki, a befolyó összeget jótékony célokra fogja felajánlani. Bonucci azt is elárulta, korábbi csapattársai közül többen, köztük Andrea Pirlo és Giorgio Chiellini is kiálltak mellette.
picture

Leonardo Bonucci és Massimiliano Allegri, Getty Images

Fotó: Getty Images

„Ez a második alkalom, hogy el kellett hagynom a Juventust, mindkét esetben egy egyén álláspontja miatt, aki nem én voltam. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy sosem volt olyan kapcsolatom az edzőmmel, mint amit szerettem volna. Ez nem csak az én hibám, a személyiségemből fakadóan sokszor felléptem a csapatom és a csapattársaim érdekében. Ez olyan helyzetet teremtett, ami miatt nem fejezhetem be úgy a pályafutásomat, ahogyan azt szerettem volna.”
„Pirlo szavai mosolyt csaltak az arcomra, ő azt mondta, ilyesmi még egy hozzá hasonló játékossal is előfordulhat, és menjek egy másik csapathoz, ahol bizonyíthatok azoknak, akik azt gondolták, végem van. Chiellinitől is kaptam pár kedves szót, akivel szinte testvéri a viszonyunk, és Buffon is hallani akarta a történetet az én szempontból, ami eltért attól, amit az újságokban megírtak” – fogalmazott a futballista, aki a történtek ellenére szívesen visszatérne a klubhoz más minőségben.
„Szeretném, ha a jövőben a Juventusnál lehetnék. Világos elképzeléseim vannak arról, milyen utat szeretnék bejárni, amennyiben egyszer edzősködésbe kezdek. Amikor ez bekövetkezik, a Juventus is más lesz, mint amilyen a mai, talán újra köszönthetem a szurkolókat, megértethetem velük, mennyit jelentett nekem ez a klub. A mai Juventust viszont nem érzem a sajátoménak” – hangzott a súlyos kritika az egykori csapatkapitánytól.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés