Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A tulajdonos az öltözőben kritizálta a játékosokat, nagy változás jöhet a Chelsea keretében

Szabó Bence

Frissítve 18/04/2023 - 10:54 GMT+2

A Chelsea a hétvégén újabb vereséget szenvedett a Premier League-ben, a csapat pedig csak a 11. helyen áll a bajnokságban. Todd Boehly tulajdonos és társai a meccs után megjelentek az öltözőben, beszédében pedig az amerikai üzletember kínosnak nevezte a klub szereplését. Nyáron újabb nagy változások jöhetnek a keretben, az átalakítást azonban hosszútávú és lejáró szerződések egyaránt nehezítik.

Todd Boehly, a Chelsea egyik új tulajdonosa

Fotó: Getty Images

Az új menedzsernek rengeteg egy komoly átalakulással kell majd megküzdenie a nyáron.
A Chelsea csapatánál jelenleg teljes a káosz. Az amerikai üzletember Todd Boehly és társai az előző szezon végén vásárolták meg a csapatot, ahonnan néhány hónap után menesztették a vezetőedző Thomas Tuchelt, majd alig hét hónappal később a hosszútávú szerződéssel kinevezett utódját, Graham Pottert is. Emellett nem sajnálták a pénzt a kerete átalakítására sem, hiszen két átigazolási szezon alatt nagyjából 600 millió fontot költöttek új játékosokra.
Az eredmények mégsem jönnek. A klub a legrosszabb szezonját futja az új évezredben, jelenleg mindössze a 11. a Premier League tabelláján, január óta pedig alig négy meccsét tudta megnyerni. Az eredmények Frank Lampard ideiglenes kinevezésével sem javultak, a legutóbbi fordulóban a csapat hazai pályán kapott ki a Brightontól, ez pedig már a tulajdonosoknak is sok volt: a mérkőzés után személyesen jelentek meg az öltözőben, hogy felelősségre vonják a játékosokat.
Hétfő délután az angol klubfutball ügyeiben általában megbízható Matt Law írta meg a Telegraph oldalán, hogy Boehly, illetve két társa, Behdad Eghbali és Hansjorg Wyss ott voltak a csapatnál a szombati vereséget követően. Law szerint Boehly megvárta, amíg Lampard befejezi a maga értékelését, majd tudtára adta a csapatnak, hogy a jelenlegi eredmények messze elmaradnak a várakozásoktól, a tabella alsó felében való szereplés pedig „kínos” a klubra nézve.
Hasonló látogatásoknak van hagyománya a Chelsea öltözőjében. Az előző tulajdonos, Roman Abramovich köztudottan aktívan belefolyt a klub mindennapjaiba, amibe beletartozott az edzők gyakori menesztése és időről-időre az öltözői jelenlét is.
Maga Boehly illetve a játékosok az eset után gyorsan távoztak a helyszínről, és nem is nyilatkoztak azóta a sajtónak, Lampard viszont igen. Szerinte azzal, hogy a tulajdonosok(ok) megjelennek a játékosok környékén, nincs probléma, bár elismerte, hogy mielőtt a Chelsea-hez került, korábban nem tapasztalt ilyesmit.
„Játékos koromból emlékszem, amikor ez először megtörtént. Hozzájuk érhettél, pacsizhattál velük halhattad és érezhetted őket. Ez nem egy rossz dolog egy klub identitása és iránya szempontjából.”
picture

Chelsea's caretaker manager Frank Lampard leads a team training session at Chelsea's Cobham training facility in Stoke D'Abernon,

Fotó: Getty Images

Lampard azt mondta, az eset megmutatta a tulajdonosok szenvedélyét a csapat iránt. Ez a szenvedély az utóbbi hetekben a szurkolókon is érződik, de leginkább harag formájában. Potter kirúgását követően pedig dühük leginkább az új tulajdonosokon csattan. Az edző úgy látja, mivel a klub egy hosszú folyamat elején jár, természetesek a kezdeti nehézségek.
„Az emberek folyton megkérdőjelezik a dolgokat egy folyamat elején. A szenvedély ilyenkor természetes és nem hiszem, hogy baj van vele. Szerintem semmiképpen nem probléma. Mind lehetünk szenvedélyesek és dolgozhatunk közösen azon, hogy oda jussunk, ahova szeretnénk.”
Az ideiglenesen kinevezett edző egyébként a beszédre érdekes módon pozitív gondolatokként hivatkozott. Law szerint Boehly arról beszélt, hogy a játékosoknak a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-visszavágó lesz az utolsó lehetősége a szezonban, hogy megmutassák mire képesek és büszkévé tegyék a szurkolókat. Ezt a meccset a Chelsea az odavágón elszenvedett vereség miatt kétgólos hátrányból várja.
Az amerikai tulajdonos szavai viszont épp úgy értelmezhetőek bíztatásként, mint fenyegetésként. Mindenki tudja, hogy a Chelsea keretében újabb komoly változások jönnek a nyáron, sok játékosnak pedig távoznia kell majd a csapattól. Mint Potter menesztésekor a The Atheltic megírta, az angol edző a téli igazolások érkezése után azzal a lehetetlen helyzettel szembesült, hogy 35-40 fős kerettel kellett dolgoznia.
A sportoldalon pont a napokban jelent meg egy cikk, amiben a csapat lehetőségeit elemzik az előttünk álló nyárra. Ebben az új érkezőkről csak érintőlegesen esik szó, ellenben egy sor érdekes adatvizualizáció segítségével bemutatják, miben gyökereznek a Chelsea jelenlegi keretének gondjai.
picture

Kai Havertz w meczu z Manchesterem City

Fotó: Eurosport

A számok megmutatják, hogy a csapat játékosainak nagy része vagy még nem érte el az általános vélemény alapján számon tartott legjobb éveit – különösen igaz ez a rendkívül fiatal támadósorra – vagy éppen túlvan már a csúcson.
Emellett részben épp az óriási keretlétszámból adódóan, részben a sérülések, részben pedig a talán túlságosan is alkalmazkodó Potter miatt, a csapatnak a riválisoknál jóval kevesebb olyan játékosa volt, akik a kezdők állandó magját alkották. A Chelsea-nél mindössze Kai Havertz töltötte a játékpercek legalább 75 százalékát a pályán. A bajnoki címért küzdő Arsenal a másik véglet, nekik nyolc ilyen játékosuk is van, de a híresen sokat rotáló Pep Guardiola Manchester Cityjének is van négy.
A csapat nyári tevékenységét viszont nehezíti, hogy több fontos játékosnak és pénzé teendő peremembernek egyaránt csak egy év van hátra a szerződéséből. A saját nevelésű középpályás, Mason Mount sorsa a levegőben lóg, míg az olyanokat, mint Christian Pulisic vagy Ruben Loftus-Cheek, jóval nehezebb lesz komoly ellenértékért elpasszolni.
Más, többé-kevésbé fölösleges játékosok ellenben hosszútávú szerződéssel rendelkeznek. Pierre-Emerick Aubameyang megszerzése már az érkezése pillanatában sem tűnt jó döntésnek, Kalidou Koulibaly pedig életkora és a posztjára a megszerzése óta érkezett fiatalok miatt vált tulajdonképpen létszámfelettivé. Mindkét játékosnak komoly fizetése van, a szenegáli szerződése ráadásul még három évre szól.
További probléma, hogy még mindig vannak olyan fölösleges játékosok a csapat kötelékében, akiket az előző vezetés hozott a klubhoz, és azóta sem tudnak tőlük megszabadulni, így jobb híján folyton kölcsönbe adják őket. Abdul Baba Rahman és Tiemoue Bakayoko ilyen kolonc a csapat keretében, a két éve óriási átigazolási díjért és heti 300 ezer fontos fizetéssel szerződtetett Romelu Lukakuról pedig épp a napokban írta az olasz sajtó, hogy a kölcsön jelenlegi feltételeivel biztosan nem marad régi-új csapatánál, az Internél.
Bárki is veszi át nyártól a Chelsea kispadját, nem lesz egyszerű dolga. A nyár vélhetően rámegy a keret további átalakítására, a kusza vezetési struktúra mellett pedig egyáltalán nem biztos, hogy a tréner szempontjai is érvényesülnek. Mindeközben az új menedzsernek arra is figyelnie kell majd, hogy jobban foglalkozzon a vélhetően folyamatosan változó kerettel, mert az idei rossz szereplés kifogásaként Potter után most már Lampard is a csapat gyenge erőnléti állapotát hozta fel, amit az elhibázott nyári felkészülésre vezetnek vissza.
Ezen a fronton egyébként a legfrissebb hírek a Bayerntől elküldött Julian Nagelsmannt emlegetik favoritként. A Chelsea vezetősége hétfőn találkozott személyesen is a német edzővel, aki nyártól állítólag szívesen vállalná a munkát.
Remélhetőleg mielőtt újabb hosszútávú szerződést írnak alá egy edzővel, ezúttal mindkét fél felméri, hogy pontosan mire is vállalkozik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés