Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ødegaard élete formájában, a Premier League egyik legjobbjaként, maestróként vezényli az Arsenalt

Takács Márton

Frissítve 25/04/2024 - 21:53 GMT+2

Martin Ødegaard legalább december óta lenyűgöző formában futballozik az Arsenalban. A londoniak csapatkapitányán fut át minden támadás, miközben gyakorlatilag ő az első védő, aki elindítja övéi letámadását. A Chelsea ellen aratott 5-0-s győzelem alkalmával világklasszis teljesítményt nyújtott – 8-as mezben 10-es (a hivatalos értékelések szerint 9-es) produkciót.

Martin Ødegaard-nak is jár a taps

Fotó: AFP

Az Arsenal csapatkapitánya, Martin Ødegaard zseniálisan futballozik Mikel Arteta együttesében ebben az idényben.
"Nem hiszem, hogy változtatunk a gondolkodásmódunkon, bárki ellen is játszunk - annyira nagy meccseink vannak, amelyeken csak úgy nyerhetünk, ha abszolút mindent a pályán hagyunk."
Ezt Martin Ødegaard, az Arsenal dán középpályása írta klubja honlapján a Chelsea elleni bajnoki mérkőzés előtt. Nos, Ødegaard nem beszélt mellé. Mikel Arteta csapata szédületes játékkal 5-0-ra kiütötte londoni riválisát, a mérkőzés legjobbja pedig éppen a hazaiak csapatkapitánya lett.
Ødegaardnak a Chelsea elleni meccse igazi mestermű volt. Ebben a szezonban főleg december óta élete formájában játszik az Arsenal 8-asa. William Saliba, Ben White, Bukayo Saka és Declan Rice mellett Arteta legfontosabb játékosa, akit ráadásul rengeteget játszat a spanyol, mert egyszerűen nincs alternatívája a keretben (Kevin De Bruyne ugyanis a Manchester City klasszisa).
Erről beszélt Szabó Peet, a Spíler TV szakértője is a Premier Leak podcast április 10-i Arsenal Extrájában, a Semmi nem dőlt még el című adásában.
"Ezt a csomagot senki más nem tudja. Azt, hogy valaki ennyi érintéssel dolgozzon, ennyire részt vegyen a labdakihozatalokban, a helyzetkialakításban, emellett még védekezésben is az egyik legfontosabb játékos, mert folyamatosan ő indítja el a letámadást - ezt az Arsenal keretéből konkrétan senki sem tudja még megközelítőleg sem ezen a szinten. Nincs még egy olyan játékos az Arsenal keretében, aki ezt össze tudná rakni."
Komplex játékhoz komplex elemzés dívik, kösz, Peet!
picture

Brillírozott a Chelsea ellen Martin Ødegaard

Fotó: AFP

Szezonbeli 44 mérkőzése, a gyepen töltött 3694 perce alatt 11 gólnál és 9 asszisztnál tart. Az Arsenal minden támadása rajta fut át.
Látványos kreativitására igen jó példa a Chelsea-vel vívott mérkőzés. Két gólpasszt osztott ki, Kai Havertz első találata előtt a saját térfelén belülről egy csodálatosan ívelt passzt tálalt a felfutó német útjába.
Összesen nyolc (8!) lehetőséget alakított ki a 90 perc alatt, ami a legtöbb volt a pályán, és a legtöbb az Arsenal egyik játékosától a Premier League-ben Mesut Özil 2017 októberi száma óta, amelyet az Everton ellen produkált.
A labdaérintések, a sikeres passzok és a pálya utolsó harmadába adott passzok tekintetében is ő végzett az élen, ami egy újabb lenyűgöző teljesítmény a 25 éves dántól.
picture

Gólöröm

Fotó: AFP

És még ballal is akadt egy kapura lövése, ami Soós Márk, a Spíler TV elemzőjének amúgy teljesen jogos, a Premier Leak már idézett adásában megfogalmazott kritikája után jól jött.
"Az az izgalmas Ødegaardban, hogy tud a vonalak között játszani, tud háttal a kapunak játszani, fölvenni a labdát, tud letámadni, ki tud osztani utolsó passzokat - ebben Dominikhoz elég hasonló profilú, bár másik lábbal.
Viszont brutálisan ballábas. Az, hogy ennyire nem ér labdához jobb lábbal, zavaró történet nála. Néha piruettezik egy kört, hogy átforduljon oda. 99%-ban ballal ér a labdához."
A Sky Sports-tól, a goal.com-tól és az eurosport.com-tól 9-es osztályzatot kapott a Chelsea-vel vívott partin mutatott játékára, utóbbin ezzel a szöveges indoklással:
"Az Arsenal játékmestere egész este abszolút kiválóan játszott, mozgatta a szálakat, és felülmúlta a Chelsea drágán összerakott védekező középpályáját. Havertz és White gólszerzői teljesítménye lehet, hogy a címlapokra kerül, de Ødegaard volt az, aki az Arsenal csodálatos játékát vezényelte.”
picture

Mikel Arteta irányítása alatt világklasszis teljesítményt nyújt Martin Ødegaard

Fotó: AFP

Arteta külön is megdicsérte őt a Chelsea-vel szemben mutatott klasszisteljesítménye után.
"Mindig is tudtuk, hogy óriási tehetség, aki különlegeset tud hozzáadni a csapathoz. Többször felmerül a kérdés, hogy képes-e megbirkózni egy új szereppel, kiállni az emberek elé, képviselni a klubot, és ő ezt elképesztő módon tette. Annyira természetesen.
Mindenki szereti őt. Nem olyan valaki, aki kiabálva kopogtat az ajtódon, de ahogyan irányít, és a játék iránti szeretete több mint elég ahhoz, hogy mindenki kövesse őt.”
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Martin Ødegaard a Mikel Arteta-korszak legjobb igazolása.
"Nálam az Arsenalban konkrétan az Év játékosa" – említette Szabó Peet.
E sorok írójánál is.
Maestrø.
picture

Az egyik legjobb Ágyús, Martin Ødegaard

Fotó: AFP


Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés