Ez a sokadik fejezet már a Barcelona nyári történetében, de még mindig lehet kuszább az ügy.
A nyár legnagyobb átigazolási-sagája lassan nem egy konkrét játékos klubváltása, hanem az, ahogy a Barcelona csapata próbálja benevezni a keretébe öt nyári szerzeményét. A katalán klubnál eleve óriásit kockáztattak, hogy egyáltalán költeni tudjanak a nyáron, az elszállt fizetések és a La Liga szabályai miatt viszont még ezután is további manőverekre van szükségük, néhány nappal az idénykezdet előtt pedig a helyzet változatlan, ez pedig akár a már megszerzett játékosok elvesztésével is járhat.
A Barcelona szombat este a Rayo Vallecano ellen kezdi meg a bajnoki szezont, jelenleg – csütörtök délben – pedig úgy áll a helyzet, hogy a nyári érkezők (Robert Lewandowski, Raphinha, Andreas Christensen, Jules Koundé és Franck Kessie) közül még senki nincsen nevezve, ahogy két szerződést hosszabbító játékos, Sergio Roberto és Ousmane Dembele sem.
La Liga
Lewandowski duplájával megelőzte a Barcelona a Real Madridot
17/09/2022 - 16:28
A legfőbb aggodalom, hogy közülük az átigazolási díj nélkül érkező Christensen-Kessie páros a szerződésük értelmében ingyen otthagyhatják a klubot, amennyiben a helyzet addig nem változik. A hírek egyelőre arról szólnak, hogy a játékosok türelmesek, a klubelnök Joan Laporta pedig továbbra is optimista, és megígérte, hogy időben rendezik a problémát.
A nagy kérdés az, hogy hogyan. A klub a jövőbeli bevételei egy részét már feláldozta, de az asztalon van az opció, hogy ebből további százalékokat értékesítsen. A csapat szintén aktívan próbálja rávenni több olyan veterán játékosát, mint Sergio Busquets és Gerard Pique, hogy menjenek bele egy fizetéscsökkentésbe. Ezt az említettek már tavaly nyáron is megtették, de folynak erről a tárgyalások.
A legjobb viszont a csapatnak az lenne, ha Frenkie de Jong kérdését rendezni tudnák. A holland középpályással hetek óta megy a huzavona: a Barca lényegében már mindenben megegyezett az eladásáról a Manchester Uniteddel, ahova viszont De Jong a Bajnokok Ligája-szereplés hiánya miatt nem szeretne igazolni, miközben arra is sikertelenül próbálják rávenni, hogy a brutálisan magas fizetéséből engedjen.

Frenkie de Jong

Fotó: Getty Images

A klub ezen a téren kitartóan próbálkozik, a napokban például azt vették elő, hogy De Jong szerződéshosszabbítása, amit még az előző vezetés kötött, szabálytalanságokat tartalmaz, így érvénytelen.
A klub így és a sajtón keresztül is próbál nyomást helyezni a hollandra, hogy távozzon vagy menjen bele a csökkentése. Ennek eredményeként a szurkolók egy része is ellene fordult, szerdán az edzőközpontba érkezés előtt néhányan inzultálták is a játékost. A helyzeten viszont De Jong annyira kiakadt, hogy ügynökei felvették a kapcsolatot a La Ligával, a spanyol játékos szakszervezettel és a nemzetközi FIFpro-val is, hogy bepanaszolják a Barcát.
Furcsa módon a csapat és De Jong megmentője az a Chelsea lehet, akiknek a Barcelona a nyár során több alkalommal is keresztbe tett. A katalánok a londoniak elől szerezték meg Koundét és Raphinát is, de a Chelsea állítólag kész nagy összeget (60-80 millió euró) ajánlani a középpályásáért, ami egy csapásra megoldaná a csapat gondjait, sőt új igazolásokat is lehetővé tenne. Ráadásul a Chelsea neve felmerült Pierre-Emerick Aubameyang kapcsán is, még az is benne van, hogy a télen ingyen érkezett, de létszámfelettivé vált gabonit is értékesíteni tudják az angoloknak.
A helyzet viszont nem biztos, hogy gyorsan eldől majd. Ha a csapat a bajnoki rajtra nem tudná benevezni az új igazolásokat – vagy közülük mindenkit – az komoly csapás lenne a klub amúgy is egyre kétesebb hírnevére, de nem lenne az ügy lezárása. A csapatok hivatalosan a hónap végig regisztrálhatnak új játékosokat, így a Barcának szélsőséges esetben elég lehet, ha addig megoldja a problémáit. Így, vagy úgy.
Forrás: ESPN; Eurosport.de
UEFA Bajnokok Ligája
"Mérges vagyok, egyáltalán nem tetszik az, ahogy kikaptunk" - nem mindenkinek jött be a keddi BL-nap
14/09/2022 - 08:28
Premier League
Haaland Messiék nyomában – Akár a legnagyobbakat is célba veheti a norvég gólzsák
10/09/2022 - 16:24