Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási pénzeket kockáztat a Barcelona, hogy a nyáron igazolni tudjon

Szabó Bence

Publikálva 21/06/2022 - 14:48 GMT+2

A Barcelona nyáron szeretné edzője, Xavi elképzelései szerint megerősíteni a keretet, a klub szűkős anyagi helyzete miatt ez azonban csak egy szokatlan üzlet megkötésével tűnik lehetségesnek. A megállapodás értelmében előre eladnák a csapat bevételeinek egy részét, ami akár jól is kijöhet, de valószínűbb, hogy százmilliókat buknak az üzleten.

Camp Nou

Fotó: AFP

A rövidtávú célok most felülírhatják a klub hosszútávú anyagi érdekét.
Normális helyzetben egy mozgalmas nyár várna a Barcelonára. A katalán klub a szezon közben kinevezett Xavi irányítása alatt egyértelműen előrelépett, nyáron pedig szeretné az edző elképzeléseinek megfelelően átalakítani a keretét. A nevek csak úgy repkednek a sajtóban: Robert Lewandowski lenne a csúcsigazolás, de szó van Bernardo Silva megszerzéséről, Franck Kessié és Andreas Christensen érkezése pedig biztos… lenne, csakhogy a klub anyagi helyzete közbeszól.
A spanyol bajnokságban bevezetett költési plafon szabálya szerint a Barca jelenleg 144 millió euróval van a megengedett limit felett. Nem véletlen, hogy a klub szinte egy csapatnyi játékostól szabadulna a nyáron, de pusztán a távozókon való spórolás nem lesz elég az új igazolásokhoz. Itt jön képbe a klubelnök, Joan Laporta terve, ami rövidtávon óriási pénzeket hozna a konyhára, hosszútávon viszont egy nagyon veszélyes hazárdjáték lehet a csapat részéről.
Miről is van szó pontosan? A klub két forrásból remél összesen akár 700 millió eurót összegyűjteni: értékesíteni szeretné a csapat jövőbeni televíziós és merchandising jogainak bizonyos százalékát. Vagyis lényegében a klub későbbi bevételeit adják el egy azonnali nyereségért cserébe.
Nem nehéz belátni, hogy ebben hol van a kockázat. A klub potenciálisan jóval nagyobb bevételekről mond le, mint amilyen áron azokat most értékesíti, azaz ha minden a vártak szerint megy, komoly összegtől esik el. Persze, a trendek fordulhatnak – ebben az esetben óriási haszonélvezői lesznek az üzletnek –, vagy gondolkodhatnak úgy, hogy kilábalva a jelenlegi helyzetből akkora bevételük lesz, hogy mindez úgysem számít, de erre játszani veszélyes.
picture

Joan Laporta klubelnök nagyot kockáztat a tervezett üzletekkel

Fotó: Getty Images

Érdemes a két üzletről külön beszélni. A televíziós jogok értékesítése azt jelenti, hogy a Barcelona eladná a ligától kapott tévés bevételinek 25%-át, 25 évre előre, ezért pedig összesen 500 millió eurót kapna.
A jelenlegi tévés szerződés értelmében évi 165 millió jár a csapatnak, vagyis cirka 41 millióról mondanának le évente, ami a teljes időszak alatt több mint egymilliárd. A klub gondolkodása szerint 500 millió azonnal jobb, mint éves szinten 41 millió egy negyed századon keresztül. Elvégre ott az infláció is, ezt manapság aligha kell bárkinek magyarázni…
A dolog árnyoldala, hogy minden valószínűség szerint a tévés pénzek is inflálódnak. Ha az új keretszerződés a vártak szerint jóval nagyobb összegről szól majd, akkor a klub is jóval több pénzről mond le most. Nyilván egyúttal a saját bevételük (a maradék 75%-ból) is jelentősen nő, a riválisok viszont megkapják a 100%-ot, így csökkenhet az olló a csapatok között.
Hasonló a koncepció a merchandising jogokkal is. A klub itt abban bízik, hogy egy megfelelő partnercég segítségével föltornázhatja a járvány előtt nagyjából évi 60 millió eurós bevételét a mezekből és értéktárgyakból, cserébe ennek az összegnek a fele a partnernél landolna.
picture

A klub merchandising bevételeinek fele az új partnernél landolhat.

Fotó: AFP

Ha a csapat számításai követve azt feltételezzük, hogy a bevétel 100 millióra nő, akkor bárki is köt most 250 milliós üzletet a Barcával, 5 év múlva a pénzénél van. A részletek persze sokat módosíthatnak egy ilyen megállapodáson, de feltételezhetjük, a komoly összeget előre átadó befektetők bebiztosítják magukat a legtöbb forgatókönyvre.
A kérdés, szüksége van-e a Barcelonának egy ilyen kockázatra? Kapásból azt mondhatjuk, hogy igen. Elvégre meg kell felelniük a költési plafon szabályainak, ráadásul rövidtávon esedékes lesz a klub adósságának egy jelentős szeletének (kb 300 millió euró) törlesztése is. Gazdag tulajdonos, kedvező kamatú hitelek vagy a csapat számára fontos játékosok – mondjuk Pedri, Gavi vagy Ansu Fati – értékesítése nélkül egy ilyen megállapodás tűnik a kevés kiút egyikének.
Hosszútávon viszont egy ilyen üzlet nagyon rosszul is kinézhet. Ha nem lenne benne komoly kockázat, más klubok is ezt csinálnák. Tegyük fel, hogy a csapat most megkapja a pénzt és nagynevű erősítésekre költi el az összeget. A várt eredmények nem jönnek, a megállapodás anyagi oldala pedig a realitásnak megfelelően több százmilliós veszteséget hoz. Ebben az esetben Laporta neve épp úgy átkozva lesz, mint elődjéé, Jose Maria Bartomeué volt.

A legijesztőbb az üzletben viszont éppen az, hogy Laporta valószínűleg már sehol nem lesz, mire ezek a 25 éves megállapodások kifutnak.

Márpedig ha bárki úgy akar fogadást kötni nagy értékben, hogy legfeljebb a megítélését teszi fel kockára, a következményekkel pedig nem neki kell majd megbirkóznia, akkor az ember legjobb, ha szkeptikus lesz…
Forrás: ESPN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés