Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Érvénytelenítené Frenkie de Jong szerződését a Barcelona az előző vezetőség gyanús ügyletei miatt

Németh Dániel

Publikálva 08/08/2022 - 17:46 GMT+2

Az Athletic értesülései szerint a Barcelona kilátásba helyezte, hogy a megállapodás szabálytalanságai miatt jogi úton érvényteleníti Frenkie de Jong mostani szerződését. A holland labdarúgó 2020-ban egyezett bele, hogy a kontraktus szerint járó fizetésének egy részét később fizesse ki a klub, ám az új vezetőség szerint felmerül a bűncselekmény gyanúja is az ügyben.

Frenkie de Jong

Fotó: AFP

Úgy tűnik, nem ér véget egyhamar a Frenkie de Jong-ügy, az Athletic információi szerint jogi lépéseket fontolgat a klub.
Frenkie de Jong a Barcelona egyik legjobb és legértékesebb játékosa, ennek ellenére a levegőben lóg a sorsa. A problémát a magas fizetése jelenti, amely jelenleg gúzsba köti a klubvezetés kezét; hiába igazoltak le sztárokat ezen a nyáron, egyelőre a La Ligánál való regisztrációjukat még nem sikerült megoldani. De Jong feláldozásával könnyebb helyzetből tárgyalhatna a klub, a hollandnak viszont esze ágában sincs távozni, és a fizetéscsökkentés terén is messze vannak az álláspontok.
Az Athletic úgy tudja, a klub jogi lépéseket is kilátásba helyezett a helyzet megoldása érdekében: az álláspontjuk szerint ugyanis az előző vezetés bűncselekményt követett el akkor, amikor módosították a futballista szerződését, ezáltal érvényteleníthető az új megállapodás. Helyi források szerint a Barcelona július 15-én közölte a futballistával, hogy bizonyítékokat találtak a 2020. október 20-án kötött szerződéshosszabbítás szabálytalanságaira.
De Jong kontraktusát két évvel tolták ki, 2026 nyaráig, a fizetése pedig a 2020/21-es és a 2021/22-es szezonban jelentősen csökkent. Ez a csökkentés azonban inkább halasztás volt: a holland beleegyezett abba, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévő klub az első két évben kevesebbet fizessen neki a 14 millió eurós alapbérénél, az így megspórolt összeget – az Athletic szerint ez 18 millió euró – pedig a kontraktus utolsó négy évére elosztva kellene kifizetnie a klubnak.

A lap azt is kiemeli, hogy Gerard Piqué, Marc-Andre ter Stegen és Clement Lenglet hasonló szerződést írt alá a klubbal, arról azonban nincsenek hírek, hogy őket is tájékoztatták-e az esetleges jogi lépésekről.

És hogy mire megy ki a játék? A klub szeretné visszaállítani a szerződéshosszabbítás előtti állapotot, vagyis azt a kontraktust, amit 2019 januárjában alkudtak ki a felek – ez az Independent cikke alapján évi 14 millió euró volt. A játékos alapfizetése és a későbbre halasztott bére mellett a Barcelona még a 15,6 millió eurós hűségbónusszal is tartozik, így a játékos négy év alatt összesen 88,6 millió euróba kerülne – és ebben a különböző teljesítményalapú bónuszok nincsenek benne.
Az előző klubvezetés közben állítja: minden szabályosan és törvényesen zajlott 2020-ban, és csak azt követően állapodtak meg a részletekben, hogy a La Ligától megkapták az engedélyt. Amennyiben mégsem ment minden szabályosan, az akár a De Jong-féle csapatra nézve is kellemetlen következményekkel járhat, amelyre a klubhoz közel álló források szerint rá is mutatott a klubvezetés. Ez összhangban áll a holland játékosszakszervezet elnöke, Evgeniy Levchenko által elmondottakkal, miszerint a futballistát megzsarolták.
A 18 millió eurós „tartozás” De Jong klubváltását is megnehezíti, hiszen a játékos úgy gondolja, ez az összeg járt volna neki, a Barcelona viszont értelemszerűen nem szeretné kifizetni. Megoldást az jelenthet, ha a potenciális érdeklődők átvállalják ezt a Barcelonától – a hírek szerint a Chelsea-nél nyitottak erre a lehetőségre – egyelőre viszont megy a kötélhúzás a felek között. Egy dolog biztos: ez a szokatlan átigazolási saga még nem ért véget ezen a ponton.
Nem csak De Jong kapcsán vannak érdekességek a Barcelona körül: az egyik spanyol nyelvű rádió szerint a La Liga azért nem bólintott rá az új játékosok regisztrációjára, mert a 667 millió eurós bevétel helyett csak 517-et ismert el. Kiderült ugyanis, hogy a tv-s jogok 25%-t felvásárló Logksley Investment SL a Sixth Street és a Barcelona közös tulajdonában áll, így a bevétel egy részét a klub fizette ki saját magának.
Egészen pontosan: a Sixth Street 517 millió euróval, a Barcelona 150 millióval járult hozzá a jogok felvásárlásához. Joan Laporta tehát hiába beszélt arról, hogy a klub a különböző értékek eladásával 667 millió euróhoz jutott, amely már fedezi a rövid távú anyagi problémákat, valójában ennél kevesebbet könyvelhetett el. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a klubnak még több értékétől kell megszabadulnia, hogy megfeleljen a szabályoknak.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés