Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Benzema megvárta a vb-döntőt, majd annak másnapján, a 35. születésnapján lemondta a válogatottságot

Takács Márton

Frissítve 19/12/2022 - 18:54 GMT+1

Karim Benzema, a Real Madrid és a francia labdarúgó-válogatott csatára arra utalt a Twitteren hétfőn, hogy többé nem lép pályára a friss világbajnoki ezüstérmes nemzeti csapatban.

CNN Show - Foci-vb - A franciák sztárja, Karim Benzema nem játszik a vb-n

Karim Benzema a bejelentésével véget vetett a válogatottságával kapcsolatos tili-tolinak.
Megtettem az erőfeszítést és elkövettem a hibákat, amik ahhoz kellettek, hogy ott legyek, ahol ma vagyok, és büszke vagyok rá! Megírtam a történetemet, a miénk pedig véget ér.
Ezt tweetelte Karim Benzema hétfőn délután, egy saját magáról francia válogatott mezben készült képet mellékelve mondandójához.
A Real Madrid és a francia labdarúgó-válogatott csatára hétfőn bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól. A hétszeres aranylabdás és immáron világbajnok Lionel Messi a döntőt követően viszont elmondta, szeretne "néhány meccset" lejátszani világbajnokként, így ő egyelőre nem vonul vissza a válogatottól.
Nem telt el 24 óra az argentin-francia világbajnoki döntő óta, igazán rendes volt Benzema, hogy nem vasárnap, a finálé előtt tette meg a nagy bejelentést, hanem várt bő fél napot. Nem mellesleg az aranylabdás támadó hétfőn ünnepli a 35. születésnapját.
Benzema Katarban játszott volna, nem hogy az utazó keret tagja volt, hanem edzett is a torna helyszínén a csapattársaival, viszont a vébé előestéjén combsérülést szenvedett.
Pályafutása utolsó szakaszában így otthonról figyelhette hazája válogatottját, ahogy a döntőig menetel, hogy aztán ott lefagyva, majd feltámadva büntetőpárbajban elbukja a vb-aranyat.
97 válogatott mérkőzésén 37 gólt szerzett, ezzel az ötödik helyen áll a francia góllövőlistán.
picture

Az idei aranylabdás, Karim Benzema csak edzésekig jutott, a vb-n sérülés miatt nem játszhatott

Fotó: AFP

A dolog pikantériáját az adja, hogy az az Olivier Giroud szerepelt helyette Katarban kezdőként, aki végül megelőzte Thierry Henryt is, és 52 találatával az AC Milan csatára lett az új francia gólrekorder. Csak a jegyzőkönyv kedvéért, Giroud Benzemától egyszer megkapta, hogy "egy Forma 1-es autóhoz képest ő csak egy gokart".
Hozzá kell tenni, hogy Benzema öt éven át nem játszott a francia nemzeti csapatban, miután zsarolási botrányba keveredett.
A 2014-es vb-n még Benzema bizonyult a válogatott legeredményesebb játékosának négy góllal, a 2018-as tornán, melyet a francia együttes megnyert, már nem volt ott, korábbi válogatottbeli csapattársa, Mathieu Valbuena szexvideóval történt megzsarolásában játszott szerepe miatt.
A francia-ausztrál vb-meccset szinte végigcseteltük Szabó Christophe-fal, a francia foci legkiválóbb hazai szakértőjével. A mérkőzés vége előtt nem sokkal jött kollégánk, Rév Dániel fontos felvetése messengeren: "Vajon Giroud mennyit játszott volna ezen a vb-n, ha Benzema egészséges?"
Passzoltuk tovább a kérdést Chrisnek a saját, "bele se merek gondolni"- kommentünkkel. "Hát ez az. Pont annyit, amennyit az Eb-n - ez a válaszom. Megvetett Nr. 2-ként." Így. Erről a témáról Chris még tavaly megírta véleményét az Eurosport honlapján.
picture

Benzema sziluettje

Fotó: AFP

"Ha érte is kritika Deschamps-ot a válogatási elve miatt, az eredményeit nehezen lehetett elvitatni. Karim Benzema távollétében a francia válogatott a döntőig jutott a 2016-os Európa-bajnokságon, két évvel később pedig megnyerte a világbajnokságot. Benzema egyetlen behívót sem kapott ez idő alatt."
Majd az utóbbi évek legnagyobb meglepetését okozva tavaly tavasszal, az Eb-re készülve ismét számított a Real világklasszisára. Tavaly novemberben a bíróság bűnösnek találta Benzemát. A focista egy év felfüggesztett börtönbüntetést és 75 eurós pénzbüntetést kapott. Megúszta.
Benzema Eb-n tért vissza, ahol négy meccsen négy gólt szerzett, mielőtt Franciaország büntetőkkel kiesett Svájccal szemben. Még abban az évben megnyerte Franciaországgal a Nemzetek Ligáját, és segített a válogatottnak abban, hogy könnyedén kvalifikálja magát a 2022-es világbajnokságra. A 35 éves játékos júniusban Dánia ellen képviselte hazáját utoljára a Nemzetek Ligája-sorozatban, mielőtt egy sérülés miatt a világbajnokság előestéjén kiesett a tornáról.
A cikk szerzője a 2021-es Aranylabda-tippjeinket rögzítő cikkben mesélte el, mit gondol Benzemáról (spoiler: a játékáról csupa jót, a személyiségéről ennek ellenkezőjét).
picture

Elvileg nem húzza fel magára többé a francia mezt

Fotó: AFP

A francia vb-keret kihirdetésekor Chris a saját FB-oldalán egy parádés kommentben foglalta össze a lényeget nekünk válaszolva: "szerintem ugyanazt gondoljuk Benzemáról, csak ez a tej meg ez a kávé már össze lett keverve, nem lehet visszafelé forgatva a kanalat kettébontani. Ez addig nézett ki jól, amíg nem volt ott." Azóta megint mennyit fordult a világ Benzema sérülésével.
Szabó Chris arról is írt az Eurosport honlapján, hogy több beszámoló szerint az aranylabdás távozása megkönnyebbülést hozott a csapattársaknak.
"Benzema ezután szinte egyik pillanatról a másikra eltűnt a franciák hoteljéből. Az elmondások szerint már másnap reggel 6-kor elhagyta a csapat hoteljét, még akkor, amikor a társai és a stáb tagjai aludtak. A korai indulást sokan ahhoz kötik, hogy a madridi járata hajnalban indult, ám többek szerint nem is köszönt el a társaitól.
Azóta csak jelekből és pletykákból lehet kiolvasni, hogy hogyan élték meg a felek az elszakadást. A hotel életébe látók szerint a csapat megkönnyebbült, a légkör pedig sokkal felszabadultabb lett.
Benzema állítólag túl nagy jelenléttel bírt a csapatban és a fiatalok hajlamosak túlságosan is istenként tisztelni. A távozását követő este alakult ki az első közösségi esemény, amelyen a társaság jól érezte magát és egy rögtönzött partit szervezett."
picture

Ennyi volt

Fotó: AFP

Akadt további csavar is a történetben.
Csütörtökön felröppent a hír, hogy a franciák a döntőben bevetnék Benzemát, a francia Eurosport szakértője, Cyril Morin szerint azonban a Real támadójára az égvilágon semmi szükség nem lett volna.
Franciaország a módosított felállással, a bravúros döntéssel, Antoine Griezmann középpályára helyezésével is bőven eleget mutatott, állítja Morin. A csapat bebizonyította, hogy Benzema nélkül is remekül boldogult, érvelt Morin.
Aztán pont a döntőben mondott csődöt Ousmane Dembele, Giroud és Griezmann is, a triplázó Kylian Mbappéhoz nem nőtt fel senki, pedig Randal Kolo Muani és Marcus Thuram is helytállt csereként beszállva, de kellett volna még valaki a PSG világklasszisán kívül, aki gólt szerez.
Ilyen ember pedig nem akadt.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés