Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Griezmann és Dembele is betlizett a vb-döntőn, Deschamps hat kulcsemberét is lecserélte

Takács Márton

Frissítve 19/12/2022 - 17:04 GMT+1

Foci-vb: Didier Deschamps, a világbajnoki ezüstérmes francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya megmagyarázta, miért cserélte le Olivier Giroud-t és Ousmane Dembelét már a döntő első félidejében. A büntetőpárbaj előtt hat kulcsjátékosát is lekapta a pályáról, ami sokat elmond az addig remeklő franciák teljesítményéről.

CNN Show: Messi győzelemre vezette Argentínát a világbajnokságon

Ousmane Dembele, Olivier Giroud és Antoine Griezmann se tudta hozni magát a világbajnoki fináléban.
Ahogy Beck Zoltán énekli a 30y Szenes c. dalában "egy fecske, egy fecske nem csinál nyarat/két fecske, két fecske nem csinál telet".
Az egy fecske megvolt a briliánsan futballozó, triplázó Kylian Mbappé személyében a vb-döntőn, a többi néma csend a franciáknál. Egyszerűen nem akadt társa a PSG extra vb-t produkáló támadójának, aki a támadójátékban megfelelő partnere lehetett volna.
A 3-3-as eredménnyel, büntetőpárbajban eldőlő finálé előtt a vb legerősebb csapatának tűnő franciáknak momentumuk nem volt az argentinokkal játszott döntő 65. percéig, amikor először próbálkozott a címvédő kapura lövéssel.
Argentína sokáig lefocizta a pályáról riválisát, a 36. percben már 2-0-ra vezettek Lionel Messiék. Pillanatokkal később, a 40. percben Didier Deschamps úgy döntött, hogy leviszi a pályáról az AC Milan középcsatárát, a tornán addig remeklő, de kisebb sérüléssel küzdő Olivier Giroud-t (nem fogunk benzemázni) és a Barcelona jobbszélsőjét, a fölösleges szabálytalanságával büntetőt összehozó Ousmane Dembelét, aki borzasztóan játszott, Angel Di Maria hülyét csinált belőle.
picture

Argentína eksztázisban a hihetetlen világbajnoki győzelem után

A változtatások mondjuk bejöttek, főleg Randal Kolo Muani behozatala, aki a mezőny egyik legjobbjaként zárta a mérkőzést. 12 támadásban vállalt szerepet, a hosszabbítás végénél egy az egyben törhetett kapura, de ziccerét bravúrral védte Emiliano Martinez.
Deschamps a goal.com cikke szerint újságíróknak elmondta, miért döntött a korai cserék mellett.
"Ha 3-0-s hátrányban lettünk volna, nem panaszkodhattunk volna. Egy órán keresztül nem a megfelelő dolgokat csináltuk, de aztán nagy bátorsággal, energiával és minőséggel a végsőkig megszorongattuk Argentínát. Azért változtattam ilyen korán mert nem voltam elégedett, és meggyőződésem volt, hogy jobbak lehetünk. Ez nem jelenti azt, hogy a leküldött játékosok nagyobb hibát követtek el, mint a többiek."
(pedig Dembele igen)
picture

Dembele pocsékul játszott a vb-döntőn

Fotó: AFP

Marcus Thuram és Kolo Muani is hozta, amit várni lehetett tőlük, energiát támadásban, előbbitől védőmunkát a bal szélen. De a triplázó Kylian Mbappénak ezúttal nem akadt megfelelő társa az egész francia válogatottban. Hugo Llorisnak voltak nagy védései, illetve a vb egyik francia meglepetésembere, Adrien Rabiot is felnőtt a feladathoz, ahogy a védelem főnöke, Raphaël Varane is. Utóbbi kettőt viszont a hosszabbításban sérülés miatt le kellett cserélni.
Az egész vb egyik legjobbja, a hat meccsen át remeklő Antoine Griezmann a legfontosabb meccsen, a döntőn viszont betlizett. Tíz eladott labdát produkált, és amíg ő alakította ki a legtöbb helyzetet a franciák közül a döntőig, a fináléban már egy sikeres kulcspasszt sem osztott ki, lövéshez vezető átadással sem rukkolt elő. Őt a 71. percben Kingsley Coman váltotta.
picture

Griezmannt is le kellett cserélni a vb-döntőn

Fotó: AFP

Sokat elmond a 2018-as világbajnok teljesítményéről, hogy a kulcsemberek közül Jules Koundé, Varane, Théo Hernandez, Griezmann, Rabiot és Giroud sem volt már a pályán a tizenegyespárbaj előtt, így ők nem lőhettek büntetőket.
Mbappén kívül nem maradt vezér a pályán a címvédőnél, ő meg annál, hogy szerzett három gólt, veszélyt jelentett minden megindulása, plusz a tizenegyesét is belőtte, nem tudott volna többet tenni.
A sors fintora, hogy a vasárnapig a vb-n olyan nagyon sokat nem focizó, és szinte teljes mértékben Lionel Messi zsenijére támaszkodó Argentínánál a fináléban mindenki is remekelt ékköve mellett, mögött.
Miközben az egy hónapon át a legegységesebb franciák szétestek a legfontosabb meccsre, és Mbappé személyében csak egy legény maradt a gáton.
picture

Mbappé hatalmasat játszott vasárnap is

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés