Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az alulértékelt Griezmann a vb-döntős franciák agya, mindenese és svájci bicskája a katari vb-n

Takács Márton

Frissítve 15/12/2022 - 18:47 GMT+1

Foci-vb: Kylian Mbappé és Olivier Giroud ellopja a show-t a francia labdarúgó-válogatottban a többiek elől, pedig Antoine Griezmann intelligens és önfeláldozó középpályás játéka nélkül ők sem villoghatnának a kapu előtt. Az átpozicionált Griezmann óriási szerepet vállal az irányításban, a támadások szervezésében és védekezésben is.

Foci-vb: Franciaország lesz Argentína ellenfele a döntőben

Antoine Griezmann karrier-újraértelmező teljesítményt nyújt a francia válogatottban a katari vb-n.
Griezmann a mindenes szerepét tölti be
Ezt Szabó Peet, a Spíler TV szakértője említette a Sípszó után című elemző műsorban a Franciaország-Marokkó (2-0) vb-elődöntő után. Mint Kenny, a mindenes (fénymásolófiú) a Jóbarátokban, csak Phoebe Antoine-nal még nem csókolózott (elvileg), mert Ralph Laurennek nézte őt.
Az átkalibrált francia középpálya agya, motorja és kreatív felelőse, Antoine Griezmann pazarul futballozik a katari világbajnokságon. Ő az, aki működőképessé teszi a sérülések miatt átalakított válogatott játékát.
Ahogy Rory Smith írja a New York Times-ban, megvan az intuíciója ahhoz, hogy megválaszthassa, hogyan játszik, hogy a dolgok zökkenőmentesen működjenek, és a sokoldalúsága is ahhoz, hogy ott boldoguljon, ahol szükség van rá.
"Tudod, mit nem szoktam mondani, pedig hihetetlenül értékelem? Griezmannak ezt a KÖNYÖRTELEN oldalát. Hogy fut, fut, fut, összeköt, majd a végén gyilkol." Nyugtázzuk, mert igaza van. "Atyaisten, mit játszik Griezmann, írta, vágta, rendezte." – nyomatékosította véleményét cimboránk. – írtuk ezt a francia-ausztrál meccsről szóló cikkünkben, melyben a Szabó Christophe-fal folytatott, meccs közbeni csetelésünket is beleszőttük a mondandónkba.
picture

Antoine Griezmann az angolok ellen

Fotó: AFP

Chrisnek tehát már Didier Deschamps csapatának első idei vb-meccsén feltűnt, hogy Griezmann milyen jól játszik ebben a francia válogatottban. Ez az érzésünk csak fokozódhatott november vége óta. Az Atlético Madrid játékosa tűnik a címvédő legfontosabb emberének a katari tornán. Mondjuk, miért.
A francia válogatott katari szereplése során a legnagyobb reflektorfényt Kylian Mbappé és Olivier Giroud kapta, érthető módon, remekül és gólerősen játszanak mindketten, előbbi rendkívül látványosan is. De közben egyre többen veszik észre, micsoda értéket és minőséget képvisel új szerepkörében Griezmann.
Az angol-francia negyeddöntő előtt Gareth Southgate szövetségi kapitány azt mondta, hogy Griezmann "fenomenális játékos".
DD ezúttal középpályásként számít 31 éves futballistájára, aki hol 8-asként, hol 10-esként feltűnve irányít, ad fazont csapatának, mutat csodálatos keresztpasszokat és felíveléseket, szerez labdát a saját térfelén, blokkol az ötösön, játszik hátvédet (!) is. Kreatív és hatékony egyszerre.
Vagy éppen gólpasszokat oszt ki, mint Aurelien Tchouameni és Olivier Giroud találatainál a franciák 2-1-es Angliával szemben elért győzelme során.
picture

Griezmann centikkel a föld felett jár ezen a vb-n

Fotó: AFP

Griezmannt a 2018-as világbajnokság harmadik legjobb játékosának választották. Szerintünk most 0 góllal is jobban villog játékmesterként, mint négy éve.
Gazdag karrierje során szélsőként, vagy a középcsatár mögött, a 10-es pozícióban játszott a francia válogatottban. De Paul Pogba és N'Golo Kanté sem lehet ott sérülés miatt a vb-n, meg kellett bontani az eddigi középpályás felállást, így Griezmann a pálya közepére került, ahol lubickol.
"Más dolgokat kérek tőle" - mondta róla a főnök, Deschamps a BBC-nek, aki 1998-ban Zinedine Zidane-ék mögött végezte el a piszkos munkát a középpályán.
"Nincs áldozatvállalás a részéről, mert annyira nagyvonalú, hogy örömét leli abban is, amikor szerel, és abban is, amikor passzol. Biztosan kevesebb gólt fog lőni, de imád szerelni és visszaszerezni a labdát. A bal lábával gyönyörű dolgokra képes, és a beíveléseket is elég jól tudja lőni.
Minden megvan benne ahhoz, hogy mélyebben játsszon: a látásmód, a munkabírás, a technikai képzettség, az energia, az intelligencia."
picture

Didier Deschamps Kylian Mbappé és Antoine Griezmann gyűrűjében

Fotó: AFP

A Marokkóval vívott elődöntőig (ahol a meccs legjobbjának választották) három gólnál fűződik assziszt a nevéhez. 17 gólszerzési lehetőséget is kialakított - köztük hat nagy helyzetet - mindkettő tornacsúcs.
A szögletekkel együtt 41 passza ment a tizenhatoson belülre - ez is csúcs -, és hatszor szerzett labdát az utolsó harmadban, ami a második legmagasabb érték ezen a világbajnokságon.
Tunézia ellen lőtt egy később érvénytelenített gólt is, ettől függetlenül minden hangszeren játszik.
A korábbi Barcelona- és Real Sociedad-csatár a múlt héten azt mondta módosított szerepköréről, szintén a BBC cikkéből idézzük:
"Eléggé szabad vagyok ebben az új szerepkörben. Nekem kell összekötő kapocsnak lennem a védelem és a csatárok között. Három játékos van előttem Mbappé, Giroud és Ousmane Dembele, tehát több lehetőségem van - így könnyebb a dolgom.
Mindent Deschampsnak köszönhetek a válogatottban. Mindent beleadok Franciaországért - a mezért, de érte is. És igyekszem mindent megtenni, hogy továbbra is bízzon bennem. Minden mozdulat, minden meccs olyan, mint egy ’köszönöm’, amit küldök neki. Azt akarom, hogy büszke legyen rám."
picture

Foden vs. Griezmann

Fotó: AFP

Griezmann a juventusos Adrien Rabiot és a Real Madridban szereplő Tchouamenivel alkotta legtöbbször a franciák középpályás trióját, ő csak Tunézia ellen nem volt a kezdőben.
Juliens Laurens francia futballújságíró így fogalmazott vele kapcsolatban:
"Antoine Griezmann újbóli feltalálása nyolcas számú játékosként, aki a középpályán járőrözik, hogy irányítsa a játékot, nagyszerű lépés volt Deschamps részéről."
Griezmann sokáig nem tetszelgett a szónoki szerepben, de mostanában elkezdte kifejezni magát hangosan is. Paul Pogba, a francia válogatott verbális vezére és a meccsek előtti buzdító beszédek osztogatója kihagyta ezt a tornát, így Griezmann egyike a több rangidős játékosnak, aki feljebb lépett ezen a ranglétrán is.
Ráadásul a pályán kívül is hallatja hangját.
picture

Griezmann a vb egyik legjobb teljesítményt nyújtó játékosa

Fotó: AFP

Továbbra is kiáll az LMBTQ+ ügyek mellett (a Black Lives Mattert is támogatja). Egy katari újságíró kérdésére, hogy zavarja-e, hogy abban az országban játszik, ahol a homoszexualitás meg van tiltva, így válaszolt:
"Igen és nem. Bárhol is vagyok a világon, az LMBTQ+ emberek tudják, hogy mindig számíthatnak a támogatásomra. De amikor a hazám hív, hogy játsszak egy tornán, büszkén jövök." – olvasható a Financial Times cikkében.
A Marokkó elleni 2-0-s elődöntős győzelem után Beregi István, az MLSZ videóelemzője is kiemelte a franciák 7-esének főszerepét az M4 Sport élő közvetítésében.
"Griezmannról nem beszélünk eleget. Ő a francia válogatott kulcsjátékosa. Ha ő nem lenne, akkor nem gondolom, hogy ennyire stabilan tudna működni ez a szerkezet és ez a rendszer, amit most láthatunk tőlük, akár védekezésben, akár labdabirtoklásban."
Word.
Az Argentínával vívandó világbajnoki döntőn vasárnap felteheti a koronát katari vb-teljesítményére a francia válogatott svájci bicskája.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés