Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ami az egyiknek megvalósult, az a másiknak szertefoszlott álom – Értékelések a vb-döntőről

Nánási Antal

Publikálva 19/12/2022 - 10:14 GMT+1

Foci-vb: A rendező ország miatt minden idők talán leginkább vitatott világbajnokságát zárta a futballtörténelem egyik legjobb fináléja vasárnap este Katarban, amelyen 2-2-es rendes játékidőt követően, valamint 3-3-as hosszabbítás utáni állás után, Argentína tizenegyesekkel legyőzte Franciaországot, és így története során harmadszor lett a labdarúgás világbajnoka.

CNN Show: Messi győzelemre vezette Argentínát a világbajnokságon

A döntőt követően fellegekben járó argentínok és szomorú, csalódott franciák értékeltek.
Gianni Infantino FIFA-elnök nemes egyszerűséggel minden idők legjobb világbajnokságaként jellemezte a vasárnap este Katarban végetért tornát. A svájci sportdiplomatával, valószínűleg a közel-keleti ország kivételével, nagyjából a világ minden táján vitatkoznának a fenti kijelentés kapcsán, az viszont kétségtelen, hogy a sokat vitatott legitimitású torna döntője egészen parádésra sikeredett.
Ezen a meccsen aztán tényleg volt minden: 80 percig domináló Argentína, az extraklasszis Mbappé révén a semmiből két perc alatt egyenlítő Franciaország, kétgólos hosszabbítás, meccslabdákat hárító kapusok mindkét oldalon, na és persze a büntetőpárbaj. Általában igazságtalannak, sőt, lutrinak szokás nevezni, amikor egy nagy torna aktuális mérkőzését büntetők döntik el, ezen a döntőn azonban mintha ez lett volna az előre megírt forgatókönyv, ami ráadásul a legkevésbé sem tűnt igazságtalannak.
Az értékelések közül is elsőként említsünk egy olyat, amelynek elkövetője talán a legtöbbet tette azért, hogy a végén Argentína ünnepelhessen. Emiliano Martinez egy tizenegyest megfogott, egy másikat pedig mellé szugerált, a hosszabbításban pedig meccslabdát hárított.
Megszenvedtünk ezért a sikerért, de azt hiszem, a szenvedésünk is megvolt írva. Nincsenek szavak arra, amit most érzek, mindig is erről a pillanatról álmodoztam. Nagyon fiatalon Angliába kerültem, ezt a győzelmet szeretném a családomnak ajánlani.
A világbajnokság valamennyi játékpercét a pályán töltő Martinez a világbajnoki cím mellé a legjobb kapusnak járó Arany Kesztyűt is megnyerte, így egyéni díjjal is távozhat Katarból.
picture

Emiliano Martinez

Fotó: AFP

Ugyancsak egyéni díjjal is gazdagodott Lionel Messi, akit a világbajnokság legjobb játékosának választottak a vasárnapi döntőt követően. A hétszeres aranylabdás argentin futbalista hét góllal zárta a tornát, a fináléban előbb a rendes játékidőben értékesített egy tizenegyest, majd a hosszabbításban is eredményes volt. A világbajnoki címével sokak szerint a GOAT-vitát véglegesen lezáró Messi a büntetőpárbaj során sem hibázott, így tevékenyen járult hozzá hazája harmadik világbajnoki címének megszerzéséhez.
Annak ellenére, hogy a torna kezdetekor kijelentette, ez karrierje utolsó világbajnoksága, a válogatottól való azonnali visszavonulás gondolata egyelőre nem foglalkoztatja.
“Nem vonulok még vissza a válogatottól, szeretnék még bajnokként is játszani.
Nagyon akartam ezt a sikert, és tudtam, hogy Isten meg is fogja nekem adni. Most nincs más hátra, mint élvezni a sikert. Nagyon sokat szenvedtünk, de végül sikerült. Alig várjuk, hogy visszatérjünk Argentínába, ahol egy őrületes ünneplés vár majd ránk.
Erre a trófeára vágytam egész életemben, gyerekkorom óta ennek a megnyerése volt az álmom.
picture

Messi kezében az áhított trófea

Fotó: AFP

Büszke lehet teljesítményére a francia válogatott is, amely a csapatot sújtó példátlan sérüléshullám dacára eljutott a döntőig, a pazar feltámadásnak köszönhetően pedig reális esélye volt a címvédésre. A vereség miatt nyilvánvalóan csalódott keret tagjai közül nyilatkozó Raphael Varane igyekezett a pozitívumokba kapaszkodva értékelni a finálét követően:
“Csalódottak vagyunk, mindent kiadtunk magunkból. Sok akadállyal szembesültünk a torna folyamán, de sohasem adtuk fel.
Egy órán keresztül nem voltunk meccsben, de utána megnyerhettük volna. Nagyon büszke vagyok a csapatra, és arra, hogy francia vagyok. Nem lógathatjuk az orrunkat, emelt fővel távozunk a világbajnokságról.”
A Manchester United védője hozzátette, végig hittek a győzelemben, így a vereség feldolgozása mentálisan igencsak nehéz feladatnak ígérkezik:
“Amikor vissza tudtunk jönni a meccsbe, akkor fizikálisan jobb állapotban voltunk. Próbáltuk a magunk javára fordítani az állást, de nem sikerült. Óriási szíve van ennek a társaságnak, ez az, ami hozzásegített minket ahhoz, hogy volt még visszaút 0-2 után. Csalódottak, ugyanakkor nagyon büszkék is vagyunk.”
picture

Varane és Alvarez

Fotó: AFP

Az éppen tíz éve hivatalban lévő Didier Deschamps vezetésével Franciaország valósággal szárnyal, a katari fináléval együtt a Leus Bleus a legutóbbi négy nagy torna közül három fináléban is ott volt (2016 Európa-bajnokság, 2018, 2022 – világbajnokság).
A sikerkapitány szerződése azonban a világbajnokságot követően lejár, s amint az várható volt, a csalódott szakember nem tudott egyértelmű választ adni a finálé lefújását követően arra kérdésre, hogy folytatja-e a munkát a nemzeti csapat élén.
“Akkor sem tudnék erre a kérdésre egyértelműen válaszolni, ha ma este nyertünk volna. Jövő év elején találkozom a szövetség elnökével, és akkor majd megtudják, hogy mi lesz a sorsom.
Szomorú vagyok a stábom és a játékosaim miatt. A keret érdekes helyzetbe került az utóbbi napokban, ennek pedig lehetett fizikai és mentális kihatása is a mai teljesítményünkre. Ugyanakkor nincs kétségem a pályára lépők fizikai állapotát illetően, igaz, az azért megfontolandó, hogy mi érkeztünk egy nappal rövidebb pihenőt követően ebbe a döntőbe.”
Didier Deschamps
Angol kollégájához hasonlóan jó eséllyel Didier Deschamps sorsa is leginkább a saját kezében van, egy világbajnoki címet, továbbá egy Eb- és egy vb-ezüstöt hozó évtizedet követően aligha szólhat a maradása ellen szóló érv a francia szövetség berkein belül. Igaz, a maradását a napokban konkretizáló Gareth Southgate-tel ellentétben Deschampsnak nincs élő szerződése a következő selejtező ciklusra, ha tehát adott esetben a szövetség mással képzelné el a folytatást, annak most van itt az ideje.
Argentína tehát fiesztahangulatban várhatja a Karácsonyt, míg Franciaországnak szüksége lesz még némi időre, mire sikerül feldolgozni ezt a drámai finálét. Folytatás négy év múlva, a futballtörténelem első 48 csapatos világbajnokságán, amelyet, ugyancsak eddig példa nélküli módon, három ország, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendez meg.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés