Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése
Opinion
Kultúra

Muhammad Ali a hőse a 24 évesen a pályán kívül jótékonykodó, már könyvet is író MU-szélsőnek

Takács Márton

Publikálva 17/01/2022 - 21:10 GMT+1

Marcus Rashford, a Manchester United Európa-bajnoki ezüstérmes balszélsője Carl Anka szerzőtársával együtt egy tizenéveseknek szóló könyvet adott ki ’Bajnok vagy’ címmel, amely a 21. Század Kiadó jóvoltából már magyarul is olvasható. A 24 éves labdarúgó fiatal olvasóinak mutatja be saját példáján keresztül, hogyan váltsák valóra az álmaikat.

Marcus Rashford elég tudatos ember lett

Fotó: AFP

Marcus Rashford ’Bajnok vagy’ címmel írt könyvet az álmok megvalósításáról.

Ez már a második olyan típusú, gyerekeknek szóló kötet, amelyet világszerte ismert és elismert labdarúgó adott ki, útmutatást nyújtva tinédzser követőiknek. A Bayern München világklasszisa, Thomas Müller a nagyszerű Így lettem profi focista című önéletrajzi könyvében mesélte el pályafutása alakulását a kezdetektől majdnem napjainkig.
Őt most a Manchester United Európa-liga-aranyérmes, FA-kupa-győztes angol válogatott focistája, Marcus Rashford követte a sorban. Ez kevésbé magát a sportágat állítja középpontba, inkább motivációs jelleggel íródott, ebben az értelemben pedig nem éri el Müller művének magas színvonalát, de így is remek olvasmányul szolgálhat a tizenéves korosztálynak.
Ennek oka pedig Rashford őszinteségében, hitelességében és önkritikus stílusában rejlik. Ez a kötet is 2021-es megjelenésű - ahogy az eredeti angol kiadás -, amelyben a fiatal futballista és a társszerző, Carl Anka újságíró már az első oldalon leszögezik, hogy a könyv nem a fiatal Rashfordról szól, nem is a pályán kívüli, jótékony Rashfordról.
"Ez a könyv rólad szól. Azt akarom, hogy tudd, vannak emberek, akik hisznek benned." – olvashatjuk. Ahogy írja, ő is örült volna gyerekként egy hasonló kötetnek. Annál is inkább, mert később a könyvek olvasása segítette őt álmai megvalósításában, a bajnoki mentalitás elsajátításában. Rashford azt hangsúlyozza már-már túl erősen is, hogy a kihívások legyőzésével a saját életünk bajnokai lehetünk. Eleve a bajnok szó a kötet talán leggyakrabban használt, kiemelt, aláhúzott, bekarikázott szava.
Megtudhatunk róla olyan érdekes részleteket, hogy tiniként tériszonyos volt, imádja az eperkrémes süteményeket, Donatello volt a kedvenc tini nindzsa teknőce és jól ment neki a matek. Már gyerekként is állandóan a foci járt a fejében, minden adandó lehetőséget kihasznált, hogy futballozhasson. Tanult zongorázni és gitározni, olaszul és spanyolul is beszél, viszont rosszul úszik.
Kiemeli annak fontosságát, hogy maradjunk meg önmagunknak, ahogy azt Rashford honfitársa, William Shakespeare is tette, a Hamletjében olvashatjuk Poloniustól, hogy "mindenek fölött légy hű magadhoz."
Öt kedvenc idézetünk a könyvből
"Gyerekkoromban egyáltalán nem úsztam jól, ráadásul tériszonyos voltam, de imádtam az eperkrémes süteményeket."
"Most 23 éves vagyok, te pedig egy olyan könyvet olvasol, amin az én nevem van. És igazán mókás számomra, de közben nagyon menő is."
"Igen, ez az a fejezet, ahol bevallom, hogy nem is vagyok annyira menő, mint amilyennek tűnök."
"Két fülem és egy szám van, vagyis többet kell hallgatnom és kevesebbet beszélnem."
"Carl Anka londoni születésű újságíró és televíziós, aki a teáját tejjel és egy cukorral szereti."
picture

Rashford (jobbra) az angol válogatott mezében

Fotó: AFP

Megtudhatjuk, hogy Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo és Tim Howard – három korábbi Manchester United-labdarúgó is a példaképei közé tartozott. Érdekesség, hogy a manchesteri születésű szélsőnek a könyve megírása óta megadatott, hogy Ronaldóval együtt játszhasson az MU-ban.
Kirakósként, puzzle-ként tekint az életre, melyben a család fontosságára hívja fel a figyelmet. Elmeséli, mennyi gyakorlással járt, hogy ott tartson, ahol. Fontosnak tartja a nagyot álmodást, a hosszú távú célok kitűzését, a motiváció megtalálását. A saját, személyre szabott terv kialakítását javasolja fiatal követőinek, ahogy az egész életen át tartó tanulásra is figyelmeztet. Mindezek miatt a nevéhez köthető gyermekéhezés elleni kampány is csak mellékszál.
Muhammad Alit nevezi meg hősének a sportolók között, és nagyon vicces, ahogy megírja, hogy kikészül, ha főznie kell. Az édesanyja, Melanie és egyik nagymamája, Gillian nagyon fontos szereplői a könyvnek, a legjobb részek közé tartoznak, ahogy róluk mesél. Az viszont furcsa, hogy említést sem tesz az édesapjáról.
Rendben van szerinte, ha hibázunk, és nagyon fontosnak tartja a toleranciát, a tiszteletet, a figyelmességet és az alázatosságot. A csapatjáték fontosságának említésekor pedig behozza a képbe Eliud Kipchogét, a maratonfutás világrekorderét, akinek 43 iramfutó segített a mutatványakor.
A hibázásra való bátorítás pedig arra rímel, amit a West Wing (Az elnök emberei) c. sorozat A Mars-program c. epizódjában (2. évad, 9. rész) az Egyesült Államok elnökének sajtószóvívőjét, C.J. Cregget csodálatosan alakító Allison Janney mondott főnökének, Josiah Bartlet elnöknek, akit Martin Sheen jelenít meg a színészet legmagasabb szintjén. Ebben a részben egy készülő NASA-tájékoztatón az USA első embere gyerekek által beküldött kérdésekre válaszolna szakértők társaságában:
"A közönségünk a legfogékonyabb korban lévő iskolás gyerekekből áll. Van köztük olyan, ami nem megy ki a táblához, vagy nem jelentkezik, mert attól fél, hogy téved. Szerintem azt kéne mondania nekik, hogy 'azt hiszitek, csak ti hibáztok?' Rajta, nézzétek meg, hogy hibáznak a nagyfiúk!’
... Egy részük talán azt a tapasztalatot vonja le, hogy érdemes kimenni a táblához és jelentkezni.”
Egy szimpatikus sportember képe rajzolódik ki a könyvből, aki egy átlagos kölyökből lett remek futballista, de ami még ennél is fontosabb, hogy jó ember. Olyan értékek fontosságát hangsúlyozza és jeleníti meg egy személyben 24 évesen, amit rutinosabb kollégáinak is csak a javára válna. Marcus Rashford már ettől bajnok.
picture

Marcus Rashford

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés