Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rashford, Sancho és Saka most lett oroszlánná a Háromoroszlánosoknál

Takács Márton

Frissítve 16/07/2021 - 18:17 GMT+2

Adott egy 23, egy 21 és egy 19 éves (fekete) angol labdarúgó, a legtehetségesebbek közül valók, akik oda mertek állni az olaszokkal vívott Európa-bajnoki döntő tizenegyespárbajában, de elhibázták próbálkozásaikat. Gusztustalan, rasszista támadásokat kaptak ezután a közösségi médiában, majd mindhárman, külön-külön reagáltak a történtekre, fiatal korukat meghazudtoló érettséggel és határozottsággal.

Állnak a férfiak

Fotó: AFP

A három oroszlán: Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka.

Mint ismeretes, Luke Shaw látványos góljával 1-0-ra még az angol labdarúgó-válogatott vezetett az olaszok elleni Eb-fináléban, de előbb Leonardo Bonucci találatával egyenlített Roberto Mancini csapata, a büntetőpárbajt követően pedig a vendégek lettek az Európa-bajnokok.
Nem jött be Gareth Southgate elképzelése, az angol szövetségi kapitány a hosszabbítás végén behozta Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot, de mindketten kihagyták a tizenegyesüket, ahogy az Arsenal 19 éves, érthetően megszeppenten futballozó játékosa, Bukayo Saka is. Southgate utólag elismerte, hogy ő jelölte ki a rúgókat, és azok sorrendjét, övé a felelősség.
Rögtön felmerült a kérdés, hogy hol volt közülük a rutinos Raheem Sterling, Jack Grealish vagy John Stones, miért pont a be sem melegedő Marcus Rashford (23), Jadon Sancho (21), valamint a gyengén játszó Bukayo Saka (19) lett a kiválasztott. Miközben őket a legnagyobb dicséret illeti, amiért vállalták a kiélezett pillanatokat és a felelősséget.
Elpuskázták a büntetőiket, de bebizonyították, hogy a Háromoroszlánosok válogatottjában ők tényleg oroszlánok.
Ehhez képest pláne borzasztó, hogy a három fekete játékost gusztustalan, rasszista üzenetekkel támadták a közösségi médiában a finálé után. Olyan emberek, akikre kábé az Esti Kornél zenekar "Igazi hazafi/Igazi bátor/Minden körülmények között/Petőfi Sándor" sorai illenek az Ez itt az ország c. dalból. Vagy ahogy a Gyalog galoppban mondták Monty Pythonék: "Hülye angolok, angol hülyék!”
Az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane nagyon jól fogalmazott, amikor azt üzente ennek a söpredéknek a Twittteren, hogy "a támogatásunkat és a segítségünket érdemlik meg, nem az aljas rasszista támadásokat, amit kaptak tegnap óta. Ez a három srác nagyszerű volt egész nyáron, és oda mertek állni elvégezni a büntetőket, amikor óriási volt a tét. Ha valakit bántalmaztok a közösségi médiában, akkor nem vagytok Anglia szurkolói, nem kelletek nekünk."
Mintha egy elrontott lövés határozna meg valakit. Vagy éppen a bőrszíne.
A Manchester United szélsőjét, Marcus Rashfordot ábrázoló manchesteri falfestményt például gyűlölködő üzenetekkel rongálták meg. Azét az emberét, aki tavaly hazájában felkarolta a gyerekszegénység ügyét, és elérte, hogy az angol kormány a nyári szünet alatt is biztosítson ingyenes étkeztetést a rászoruló iskolásoknak.
Mindezt azután, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök válaszra se méltatta Rashford az ügyben neki írt levelét. A ManUnited támadója online kampányt indított, és célba ért, a saját történetét is megosztva elérte, amit akart. Tette mindezt akkor 22 éves futballistaként. Nincs az a gólmennyiség, ami ezt felülmúlná. Ahogy nincs annyi kihagyott helyzet és büntető, amely ezt elfeledtetheti.
Majd a közösségi oldalain hosszabb posztban reagált a történtekre.
"Nem is tudom, hol kezdjem, és nem is tudom, hogyan fogalmazzam meg szavakban, hogy mit érzek ebben a pillanatban. Nehéz szezonon vagyok túl, azt hiszem, ezt mindenki láthatta, és valószínűleg önbizalomhiánnyal vágtam neki a döntőnek. Támogattam a büntető elvégzésének ötletét, de valami nem stimmelt. A hosszú nekifutás alatt megspóroltam magamnak egy kis időt, és sajnos az eredmény nem az lett, amit szerettem volna.
Úgy éreztem, hogy cserben hagytam a csapattársaimat. Úgy éreztem, hogy mindenkit cserben hagytam. Egy büntető volt minden, amit a csapatért kellett volna adnom. Álmomban is tudok büntetőt rúgni, miért ne lehetne élesben is? A fejemben újra és újra lejátszódik, mióta letettem a labdát, és talán nincs is olyan szó, ami pontosan leírná, milyen érzés. Döntő. 55 év. 1 büntető. Történelem.
picture

Marcus Rashford

Fotó: Getty Images

Csak annyit mondhatok, hogy sajnálom. Bárcsak másképp alakult volna. Miközben továbbra is bocsánatot kérek, szeretné köszönetet mondani a csapattársaimnak. Ez a nyár volt az egyik legjobb felkészülés, amit valaha is átéltem, és ebben mindannyian szerepet játszottatok. Olyan testvériség alakult ki, amely megbonthatatlan. A ti sikereitek az én sikerem is. A ti kudarcaitok az enyémek.
Egy olyan sportágban nőttem fel, ahol rólam írt dolgokat olvashatok. Legyen szó a bőrszínemről, arról, hogy hol nőttem fel, vagy éppen arról, hogy a pályán kívül mivel töltöm az időmet. Egész nap bírálhatom a teljesítményemet, a büntetőm nem volt elég jó, be kellett volna mennie, de soha nem fogok bocsánatot kérni azért, hogy ki vagyok és honnan jöttem.
Nincs büszkébb pillanat, mint amikor a háromoroszlános mezt viselhettem, és láttam, ahogy a családom szurkol nekem a tízezres tömegben. Ilyen napokról álmodtam.
A ma kapott üzenetek egyszerűen elsöprőek voltak, és a Withingtonban tapasztalt reakciók láttán a könnyek határán voltam. A közösségek, amelyek mindig is átkaroltak, továbbra is felemelnek. Marcus Rashford vagyok, 23 éves, fekete férfi Withingtonból és Wythenshawe-ból, Dél-Manchesterből. Ha másom nincs is, ez megvan.
Köszönöm a kedves üzeneteket. Erősebben térek vissza. Erősebben térünk vissza.
MR10"
A 21 éves Jadon Sancho is a közösségi oldalakon kért hosszasan bocsánatot a csapattársaitól és a szurkolóktól a kihagyott büntetője miatt. A Borussia Dortmundtól az Eb alatt a Manchester Unitedhez igazoló jobbszélső nyíltan beszélt a tizenegyeséről, és az azt követő rasszista gyalázkodásról.
"Volt néhány napom, hogy átgondoljam a vasárnapi döntőt, és még mindig vegyes érzelmek vannak bennem. Szeretnék bocsánatot kérni minden csapattársamtól, az edzői stábtól és legfőképpen a szurkolóktól, akiket cserbenhagytam. Ez messze a legrosszabb érzés, amit pályafutásom során valaha éreztem. Nehéz szavakba önteni a valódi érzéseimet, de annyi pozitívumot lehetett kihozni ebből a tornából, bár a vereség még sokáig fájni fog.
Az első gondolatom minden futballmérkőzés előtt mindig az, hogy ’Hogyan tudok segíteni a csapatomnak? Hogyan fogok gólpasszt adni? Hogyan fogok gólt lőni? Hogyan fogok helyzetet kialakítani?’ És pontosan ezt akartam tenni ezzel a büntetővel, segíteni a csapatot. Készen álltam és magabiztosan vállaltam, ezek azok a pillanatok, amelyekről az ember gyerekként álmodik, ezért futballozom.
Ezek azok a téthelyzetek, amelyekben futballistaként szeretnél lenni. Klubszinten már lőttem büntetőket, számtalanszor gyakoroltam őket mind a klub, mind a válogatott színeiben, szóval kiválasztottam a sarkot, de ezúttal nem jól döntöttem.
picture

Jadon Sancho

Fotó: Getty Images

Mindannyiunknak ugyanazok voltak az ambíciói és céljai. Haza akartuk hozni a trófeát. Ez volt az egyik legélvezetesebb edzőtábor, amelyen pályafutásom során eddig részt vettem, a csapat összetartása páratlan, igazi család a pályán és azon kívül is.
Nem fogok úgy tenni, mintha nem láttam volna a rasszista gyalázkodást, amit én és a testvéreim, Marcus és Bukayo kaptunk a meccs után, de sajnos ez nem újdonság. Közösségként felelősségre kell vonnunk ezeket az embereket. A gyűlölet soha nem fog győzni. Minden fiatal, akit hasonló bántalmazás ért, emelje fel a fejét, és kergesse tovább az álmait.
Büszke vagyok erre az angol csapatra, és arra, hogy az egész nemzetet egyesítettük ebben a sokak számára nehéz 18 hónapban. Bármennyire is szerettük volna megnyerni a tornát, a jövőben építkezni fogunk és tanulni fogunk ebből a tapasztalatból. Szeretnék hatalmas köszönetet mondani a sok pozitív üzenetért, szeretetért és támogatásért, amely messze felülmúlta a negatívumokat. Mint mindig, most is megtiszteltetés volt Angliát képviselni és a Háromoroszlánosok mezét viselni, és nincs kétségem afelől, hogy még erősebben térünk vissza! Vigyázzatok magatokra és hamarosan találkozunk.
JS7"
Az Arsenal 19 éves szélsője, Bukayo Saka is azt mondja, hogy nem hagyja, hogy a kihagyott büntetője és az azt követő, interneten kapott gyalázkodások megtörjék, és ragaszkodik ahhoz, hogy a közösségi médiavállalatok nem tesznek eleget a sértő üzenetek megelőzése érdekében.
"Néhány napig távol maradtam a közösségi médiától, hogy időt tölthessek a családommal, és átgondoljam az elmúlt heteket. Ez az üzenet nem fogja visszaadni, mennyire hálás vagyok a sok szeretetért, amit kaptam, és úgy érzem, hogy meg kell köszönnöm mindenkinek, aki támogatott engem.
Megtiszteltetés volt egy olyan angol csapat tagja lenni, amelynek tagjai testvérek egy életre, és hálás vagyok mindazért, amit minden egyes játékostól és a stábtól tanultam, akik olyan keményen dolgoztak. Segíteni a csapatot abban, hogy 55 év után először jussunk el a döntőbe, látni a családomat a tömegben, tudni, hogy mit adtak fel azért, hogy én eljussak oda, ez jelentett számomra mindent.
Szavakkal nem lehet elmondani, mennyire csalódott voltam az eredmény és a büntetőm miatt. Tényleg hittem abban, hogy megnyerjük ezt nektek. Sajnálom, hogy idén nem tudtuk hazahozni nektek a trófeát, de ígérem nektek, hogy mindent megteszünk azért, hogy ez a generáció megtudja, milyen érzés győzni.
A meccs utáni reakcióm mindent elmondott, annyira fájt, és úgy éreztem, hogy cserben hagytalak titeket, de ezt megígérhetem nektek.... Nem fogom hagyni, hogy az a pillanat vagy az a negativitás, amit ezen a héten kaptam, megtörjön.
picture

Bukayo Saka

Fotó: Getty Images

Azoknak, akik kampányoltak értem, akik szívből jövő leveleket küldtek, akik jót kívántak nekem és a családomnak - nagyon hálás vagyok. Erről kellene szólnia a futballnak. Szenvedély, emberek minden fajból, nemből, vallásból és háttérből, akik összejönnek, hogy együtt élvezzék a futball hullámvasútját.
A közösségi média platformoknak - instagram, twitter, facebook - üzenném: Nem akarom, hogy bármelyik gyermeknek vagy felnőttnek olyan gyűlölködő és bántó üzeneteket kelljen kapnia, mint amilyeneket Marcus és Jadon kaptak ezen a héten. Azonnal tudtam, hogy milyen gyűlöletet fogok kapni, és az a szomorú valóság, hogy az önök hatalmas platformjai nem tesznek eleget az ilyen üzenetek megállítása érdekében.
A rasszizmusnak és a gyűlöletnek semmilyen formában nincs helye a futballban vagy a társadalom bármely területén, és ha az emberek többsége összefog, hogy felhívjuk a figyelmet az ilyen üzeneteket küldő emberekre, ha fellépünk, és jelentjük ezeket a megjegyzéseket a rendőrségnek, és ha egymáshoz való kedvességgel elűzzük a gyűlöletet, akkor győzni fogunk.
A szeretet mindig győz.
Bukayo Saka"
Új értelmet nyert az angol válogatott címerén látható három oroszlán. Sokáig ez a három srác fog eszünkbe jutni az angol válogatottról.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés