Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

LeBron előtt 2013-ban Kobe is olyan gázsit kapott, amely hazavágta a Lakers csapatépítési esélyeit

Takács Márton

Frissítve 22/08/2022 - 15:32 GMT+2

A múlt héten a Los Angeles Lakers szerződést hosszabbított további két évre LeBron Jamesszel, amelynek értelmében a fizetése 97,1 millió dollár lesz. Az eset hasonlít arra, ahogy Kobe Bryanttel megtoldotta a kontraktusát a Lakers 2013-ban, akkor 48,5 millió dollár értékben szintén két szezonra. Cikkünkben utóbbi üggyel foglalkozunk retrospektíve.

Kobe Bryant utolsó szerződése sokaknál kivágta a biztosítékot

Fotó: AFP

Idén LeBron James, kilenc évvel ezelőtt Kobe Bryant kapott a Los Angeles Lakerstől gigaszerződést.
2013 novembere: a 35 éves Kobe Bryant két évre 48,5 millió dollárt garantáló szerződéshosszabbítást írt alá a Los Angeles Lakersszel
2022 augusztusa: a 37 esztendős LeBron James kétéves, 97 millió dollárról szóló szerződéshosszabbítást írt alá a Lakersszel
Arról, hogy az NBA elmúlt másfél évtizedének legkiválóbb játékosa, LeBron James közel 100 millió dollárral való kitömése mit jelent a Lakers közeljövőjére nézve, Babos Péter kollégánk remek cikkben már beszámolt a múlt héten.
Ebben az írásban a kilenc esztendővel ezelőtti eseményeket idézzük fel, mert a párhuzam adott. Mindkét esetben a franchise - és a korszak - legjobb kosarasra rabolta le klubját, illetve írt alá olyan szerződést, amellyel a fizetés plafon miatt tönkrevágja az egyesület csapatépítési terveit.
Azon túl, hogy persze mindkét esetben a Lakers a legfőbb hunyó – hiszen melyik játékos nem írna alá egy elétolt, hasonlóan zsíros szerződést? -, az is közös a két példában, hogy egyik esetben sem tanúsított valami sok önmérsékletet, alázatot a csapat iránt, se Kobe, se LeBron. Mindketten inkább már mint üzletemberek, saját maguk menedzsereiként viselkedtek ezekben a helyzetekben.
Miközben nagy különbség a két férfi egy eset között, hogy amíg Bryantet egy hosszú Achilles-ín-sérülésből visszatérve dobták meg a világ akkori pénzével, közvetlenül előtte és utána is borzasztó gyengén kosarazott, nagyon messze a bajnoki cím esélyétől is. A hosszabbítást és a kihagyást megelőzően ő is tehetett volna ezért, a bombaszerződésével viszont elvette a franchise sanszát is ettől.
LeBron és Kobe egymás ellen
Ahogy a Kobe Bryant – A Fekete Mamba élete c. könyben olvashatjuk ezzel kapcsolatban, Kobe"soha nem szűnt meg a tulajdonos szíve csücske lenni. Ezt a Buss gyerekek 2013-ban kétéves, 48 millió dollárt meghaladó szerződéshosszabbítással honorálták – épp úgy, ahogy apjuk tette volna, aki anno Magic Johnsonnak is kiosztott egy zsíros szerződést a karrierje végén. A 2015-16-ra szóló 25 millió a liga legtöbbet kereső játékosává tette Bryantet.
Sokan kételkedtek, hogy Bryant még visszaszerezheti sztár státuszát. Ők úgy vélték: ha sikerülne is hasznos játékosként helytállnia a parketten, szinte képtelenség, hogy a fizetésének megfelelő teljesítményt nyújtson.
A Lakers-hívek a szerződése láttán csak szívták a fogukat, mert tudták, a fizetési sapkát durván befolyásolja ez a gázsi, komolyan korlátozva a jövő csapatépítési lehetőségeit. Nem vitás, ez az utolsó kontraktus súlyos nyomot hagyott Bryant népszerűségén a szurkolók körében. A pénzügyi guruk is rendszeresen köszörülték rajta a nyelvüket, akik pontosan látták, a fizetési sapka akkurátus kezelése a legfontosabb csapatformálási tényező a modern kori NBA-ben."
Kobe Bryant 2013-ban
Bryantet ez a jelek szerint nem foglalkoztatta, csak hogy a játéka is elöregedett a folytatásban, miközben még mindig 30 perc körül átlagolt, elvéve a játékidőt és a fejlődés lehetőségét a fiatalabbak elől.
James viszont megváltóként érkezett LA arany-lila felébe, mivel előtte öt éven át nem jutott be a rájátszásba a Lakers, és még a liga legrosszabb csapata is volt két alkalommal. LeBron vezérletével viszont két éve aranygyűrűt nyertek, a playoff résztvevői voltak, leszámítva a 2019-es és az előző idényt.
Ráadásul még mindig elitszintű player. Tavaly 56 meccsen 30.3 pontot, 8.2 lepattanót és 6.2 gólpasszt átlagolt, így még mindig top 5 játékos a ligában. Kobe már nem volt képes ilyen teljesítményre kilenc éve.
picture

Hogy szerepelhetett ennyire gyengén ez a sztárokból összerakott Lakers?!

Visszamentünk az időben, hogy felidézzük Kobe esetét, szerencsére elérhető a Trash Talk és az Alley-oop podcast ezzel foglalkozó adása, ezekből szemezgettünk az alábbiakban.
2013. november 28-án a Trash Talk 13. adásában Tőrös Balázs, Köves Gábor, Szaniszló Csaba, Szuper Levente és Kovács Sándor beszélgettek az ügyről.
Az Eurosport teniszes szakkommentátora, Köves Gábor elmondta, hogy csodálkozott a számokon, de egy játékost ebben az esetben nem lehet hibáztatni, ha a Lakers tesz egy kosarasa elé egy ilyen szintű szerződést, akkor valószínűleg mindenki aláírná. "Mondhatná bárki, hogy miért nem játszik 5 millió dollárért? Mindenki annyiért játszik, amennyit felajánlanak neki, amennyit fizetnek neki. A Lakersnek kellett volna előregondolkodnia ezzel kapcsolatban, nekik is fontosnak kéne lennie, hogy nyerjenek."
Bryant és James a 2013-as All Star-gálán
Attól a Tőrös Balázstól hangzott el a legmarkánsabb kijelentés, akivel 2020 nyarán egy interjú keretében beszélgettünk Kobe Bryantről.
Akárhonnan taszigáljuk ezt a dolgot, ez nonszensz.
Kovács Sándor is vele értett egyet: "Ez annyira túlzóan durva, hogy tényleg az van benne, nem akarja, hogy többször nyerjen ezzel a csapattal, a Lakersszel bajnokságot.
Ha te pontosan tudod, hogy mennyit érsz, és idáig mennyi pénzt kerestél, mi az az öt fillér még, amit odatesznek mellé. De amikor tényleg bajnok akarsz lenni, akkor az ilyen vezérek szerepét nem teljesen értem. Akkor ő soha nem volt vezér, legalábbis nem azon az elméleti síkon, ahová tettük. Mert játékos szempontjából zseniális."
Szaniszló Csaba pedig az azóta történtek szempontjából mondott érdekeset:
"Ha én belegondolok, akkor egyetlenegy emberről tudom elképzelni, hogy ha elviszik Los Angelesbe Bryant mellé, akkor ez a csapat egyértelműen, akárkik vannak körülöttük, bajnokesélyes: ez LeBron James."


Ennél bővebben beszélgetett Bazska és Szaniszló Csabi Kobe szerdődéshosszabbításáról az Alley-oop 49. epizódjában 2013 novemberében. Nagyszerű vita alakult ki közöttük, amelyből hosszabban idézünk.
Csabi védte a szerződéshosszabbítás tényét és az abban szereplő összeget, ahogy Kobe-t is, Bazska viszont fel volt háborodva.
"Ja, hát itt nem volt semmiféle alkudozás. Odajött hozzám a Lakers vezetősége, 'kedves Kobe, két év, 48 és fél millió, aláírod?' 'Igen' - ennyi történt.
Nagyon sokáig gondolkoztam, hogy Achilles-ín-sérülés, meg mit tudom én, de aztán belegondoltam, hogy járt a Los Angeles Lakers az előző két szupersztárral, akit megpróbáltak leigazolni. Chris Pault megvétózták, Dwight Howard meg tragédia volt. Mi a fenéért ne hosszabbítsanak két évig Kobe Bryanttal, aki azért csak lehúzott itt pár évet a Lakersszel, csak nyert pár bajnoki címet, és soha a büdös életben nem fog kisebb ajánlatot elfogadni.
Persze lehet azt mondani, hogy a Lakers a saját sírját ássa, meg hogy lesz ebből kijövetel, de Kobe Bryant megtartása ennél olcsóbban nem reális. Tehát ha nekiállsz vele alkudozni, a büdös életben nem fogja elfogadni. Ő nem Tim Duncan. Ő ezt a pénzt el fogja kérni akkor is, ha a fene fenét eszik, ha mind a két Achillese meg a térde meg mindene tropára megy, akkor is ennyit fog követelni, ha ő pályára tud lépni. Akkor meg minek álljál neki alkudozni?
Üzleti szempontból, Los Angeles-i szempontból ez is megéri." – kezdte Szaniszló Csaba.
Időutazás az Alley-oop segítségével
"Az igekötőkön meg a névelőkön kívül semmivel nem értek egyet. Szerintem ez egy vérlázító szerződés. Minden tiszteletem, ami felhalmozódott Bryanttel szemben az elmúlt egy-két évben, az most elég nagy csorbát szenvedett. Ennek az embernek ez a csapat semmivel nem tartozik. Szerintem ez nem üzleti döntés. Bajnoki címet fog nyerni a következő két évben a Lakers?
Azzal, hogy ő ennyi pénzt kért, gyakorlatilag elvágta Pau Gasol torkát. Ha őt meg akarják tartani, akkor Gasolnak kell annak lennie, aki minimum a harmadára csökkenti a fizetését, hogy ha maradni akar. Nincs csapat, amelyik Kobe Bryantért max. pénzt ajánlott volna az NBA-ben. Ezért a lábért meg korért.
El lehet intézni ezt azzal, hogy ő nem Tim Duncan. De miért nem? Ennek a városnak és ennek a csapatnak ő csak köszönhet, mert mindig ott voltak és kitartottak mellette.
Aki eszedbe jut ilyenkor, az egyértelműen Michael Jordan. Csak Jordan a 30 milliós szerződésénél minden évben egy új gyűrű, egy új gyűrű, egy új gyűrű.
Két évre ezt a csapatot ezért az emberért gúzsba kötik. Nem hiszem el, hogy ha emiatt 14 millió dollárt keresett volna, az hiányozna neki 62 éves korában, viszont mondjuk elhozhatnának egy max. játékost meg két marhajó játékost és megtarthatnának egy-két embert a keretből.
És ez csak az ő egójáról szól.
– replikázott Tőrös Balázs.
picture

Kobe Bryant

Fotó: AFP

"Így van, de pontosan tisztában volt ezzel az egóval a Los Angeles Lakers nyolc-tíz évvel ezelőtt is. Te feltételezted, hogy Kobe Bryant fog kötni egy utolsó szerződést a Lakersszel, akkor materiálisan csökkenteni fogja a fizetését? Bele fog abba menni Kobe Bryant, hogy neki alacsonyabb legyen a fizetése?" – folytatta Csabi.
"Mivel láttam erre példát intelligens sportolóktól, úgy gondoltam, hogy igen. Nem nagyon hallunk arról, hogy ennek az embernek lenne valami más szenvedélye a sporton kívül, vagy hogy anyagi problémái lennének." – válaszolt Bazska.
Szaniszló Csaba így folytatta az érvelését:
"Őt igazából nem érdekli, mi lesz a Los Angeles Lakersszel. Ő legalább olyan kegyetlen az üzletben, mint amilyen kegyetlen a pályán. Magát állította kényszerpályára a Los Angeles Lakers 8-10 évvel ezelőtt, amikor pontosan tudták, hogy ez lesz a vége, most meg már ott tartanak, hogy mit csináljanak, mi a döntés. Egy, megadjuk Bryantnek ezt a pénzt, amit most vagy ő kért, vagy pedig a vezetőség úgy volt vele, hogy ezen nem fogunk vitatkozni, mert az még nagyobb kárt tesz, ha nekiállunk alkudozni a nyilvánosság előtt.
Vagy pedig elengedjük Bryantet és azt mondjuk neki, hogy 'elmész te a francba az Achilleseddel. A másodikat nem teheted meg."
Kobe Bryant egy Suns elleni meccsen
Erre Bazska így reagált: "Nálam ez volt az a pillanat, amikor Kobe Bryant feltehette volna erre a pályafutásra emberségből a koronát. Ez olyan lehetőség lehetett volna, ahol sokkal többet nyer PR-értékben, és az akár vissza is jött volna dollármilliókban, amit elvesztegetett.
Mondhatta volna, hogy 'annyit kaptam ettől a várostól, hogy ez most visszaadom, építsük együtt ezt a csapatot.'
Nem értünk egyet ebben a kérdésben, ez egy történelmi pillanat volt, hogy Kobe Bryant átírja a róla alkotott képet. Nem hiszem, hogy bárkinek a szemében csökkent volna egy százalékponttal az ő népszerűsége."
Szaniszló Csaba zárta a disputát: "Én meg azt mondom, hogy Bryantnek a népszerűségnél az egója fontosabb, mindig az lesz. Ő legyen az első helyen, ő kapja meg a max. fizetést."
Kobe Bryant nem csak a pályán nem tudott megfelelni az utolsó nagy szerződésének, de a mamut dollárösszeg a pályán kívül is lényegében megölte a Lakers rugalmasságát és azt a képességét, hogy menet közben újjáépüljön, ahogyan azt remélték.
Kérdés, hogy LeBron James esetében milyen következményei lesznek ennek a Lakersre és a saját játékára, illetve lassan az ő örökségére.
Vajon LeBron örökségére milyen hatással lesz ez a szerződéshosszabbítás?

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés