Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Út a mélyszegénységből, az első dollármilliárdig – A LeBron James sztori

Péter Babos

Frissítve 03/06/2022 - 14:02 GMT+2

LeBron James az NBA ünnepelt sztárja. Milliók rajonganak érte a tengeren innen és túl, négyszeres NBA - és kétszeres olimpiai-bajnok. Az ő története azonban nem szokványos, hogy mennyire nem az, azt ez a portré igyekszik bemutatni.

LeBron James

Fotó: Getty Images

Minden kezdet nehéz.

Történetünk 1984-ben kezdődik. Ekkoriban Gloria James 16 éves, gyermeket vár valószínűsíthetően, a bűnözői múlttal rendelkező Anthony McCellandtól (sosem nyert bizonyítást). A gyermeknek december 30-án adott életet és a LeBron Raymone James nevet adta neki. A történethez nem kapcsolódik szorosan, de négy évvel később ebben a kórházban látja meg a napvilágot egy másik, később korszakos NBA-sztárrá váló fiatalember, egy bizonyos Stephen Curry. Jamesék élete nem volt egyszerű a kezdetekben. Gloria édesanyja 1987-ben elhunyt, ő maga pedig nem talált állandó munkahelyet, miközben egyedül nevelte gyermekét. James arról, hogy nem volt apafigura az életében azt mondta: „Az édesanyám az apafigura az életemben, és nincs is más ilyenre szükségem”.

Az első sportlehetőség

Az olvasónak meglepő lehet, de az, hogy James kosárlabdázó lett, nem volt az első naptól egyértelmű. A kis LeBron a parkban szeretett játszani a barátaival, ekkor szúrta ki őt Bruce Kelker és meghívta őt az amerikai focicsapatába. „Felállítottam őket (Jamest és barátait – a szerk.) a pálya alapvonalára, és azt mondtam nekik, aki először átér, az lesz a csapatom futójátékosa. James 15 yardot vert mindenkire”. A pénzben továbbra sem úsztak édesanyjával, sokszor kocsiban aludtak, és nem volt hova menniük. Kelker vállalta, hogy gondoskodik arról, hogy LeBronnak legyen felszerelése, és azt is, hogy elviszi edzésekre, sőt később beköltöztek Bruce és barátnője mellé. Később mikor eljöttek Kelkertől, Gloria Frankie Walkerre bízta fiát. Walkernek 3 gyermeke volt. Frankie Walker Junior lett LeBron szobatársa, vele kezdett el egy az egy ellen kosárlabdázni, az első meccsükön James veszített 21-7-re, ám mégis érdemes belegondolni, micsoda szerencse, hogy LBJ kezébe kosárlabda került ezen a napon.

A kosárlabda világ a lábai előtt

James és általános iskolai bárátai úgy döntöttek, hogy ugyanabba a középiskolába jelentkeznek, hogy csapattársak lehessenek a kosárcsapatban. A csapat mind a 27 meccsét megnyerte, LeBron pedig kiemelkedett. Hogy mennyire? A 16 éves szupersztár meccseit a gimikből, sportcsarnokokba kellett áttenni, hogy az érdeklődők beférjenek. A sportág legnagyobbja, Michael Jordan meghívta magához edzésre a fiatalt, és sportági szupersztárok, amerikaifocisták, kosarasok, jégkorongozók rendszeresen ott ültek a lelátón, miközben a Nike, a Reebok és az Addidas 25 millió dolláros szerződéssel csábították őt. Felkerült a Sports Illustrated címlapjára a következő címmel: „The Chosen One” vagyis „A Kiválasztott”.
LeBron James

Az NBA

Az egyetemet kihagyva, rögtön jelentkezett az NBA játékoskiválasztó rendszerébe, ahol első helyen választotta ki hazai csapata, a Cleveland Cavaliers – Akron ugyanis Cleveland külvárosa. Azt gondolná az ember, hogy innen már sima az út ugye?! Nem így volt. James csapattársai nem igazán fogadták tártkarokkal a csodagyereket. Egyetlen játékos volt kedves hozzá, Zydrunas Ilgauskas, így mikor Big-Z mezét nagy ceremónia közepette visszavonultatta a Cavs, James már Miami játékosként is tett róla, hogy mindenképp ott legyen az eseményen. „Ő mindig ott volt nekem, hogy támogasson engem, nem volt kérdés, hogy ma eljövök-e”.

Egy utolsó buktató

James 2010-ben országos TV-n élőadásban jelentette be, hogy elhagyja csapatát és Miamiba igazol. Egy pillanat alatt lett az egyik leginkább szeretett és elismert sportolóból, az egyik legmegvetettebb. Saját szülővárosában mezégetéseket tartottak, és a Cavs tulaja, Dan Gilbert nyílt levélben támadta egykori játékosát. Világszerte támadták a döntését, nem is azért, mert elhagyta Clevelandet, hanem mert összállt Dwyane Wade-del és Chris Bosh-sal, két másik szupersztárral, hogy végre meglegyen a hőn áhított gyűrű. Két bajnoki címet nyert végül a Miami Heat csapatával, majd 2014-ben úgy döntött, hazatér.

A tékozló fiú hazatért

A befejezetlen ügye Cleveland városával nem hagyta nyugodni - meg azért tegyük hozzá, hogy a Cavs kerete hosszútávon ígéretesebb volt mint a Heaté... Megígérte, hogy bajnoki címet hoz abba a városba, amelyik 1964 óta semmilyen sportban nem látott bajnokcsapatot. 2016-ig kellett várni az ígéret megvalósulására, ekkor a Cavaliers drámai küzdelemben – 3-1-es hátrányból felállva a Warriors ellen – NBA bajnok lett, városban népszerűsége pedig nagyobb lett, mint valaha. Nemrég Kyrie Irving beszélt egyébként a Cavs-es időszakáról, ahol elmondta, hogy LeBron volt a csapat igazi GM-je, de ez igazából eddig is egy nyílt titok volt. LeBron végül 2018-ban a Lakershez igazolt, ahol 2020-ban ismért a csúcsra ért.

LeBron James a milliárdos

Jelenleg is a Los Angeles Lakers játékosa. Négyszeres bajnok, általános iskolát hozott létre, és tart fent önerőből, hogy nehéz sorsú gyerekek iskoláztatását fedezze. Ő az első, aki ezt profi pályafutása alatt elérte kosarasként, Michael Jordannek 2014-ben sikerült ez a mérföldkő, ő akkor már a Charlotte Hornets tulajdonosaként lépte át.
Dollármilliárdosok, ha összefutnak...
Amikor ez MJ-nek meglett természetesen őt is megkérdezték ennek lehetőségéről, ő pedig így nyilatkozott:
„Ez egy hatalmas dolog lenne természetesen. Próbálom a maximumot kihozni az üzleti életben is magamból, ahogy a pályán is. Ha sikerül milliárdos sportolónak lennem elképesztően boldog leszek és rendkívül izgatott!”
Nos, ez összejött neki, ha az adó előtti bevételeket vesszük figyelembe nagyjából 1.2 milliárdot kaszált eddig, lássuk hogyan

Játékos karrier: 385 millió dollár

Nyilván ez szorul a legkevesebb magyarázatra James ennyit keresett a Cavs, a Heat és a Lakers színeiben eddig. Nyáron egyébként jogosult egy két éves 97 millió dolláros maximumszerződésre, szóval ez a szám még bőven nőhet.

The Spring Hill Company: 300 millió dollár:

Az egyik első befektetése, itt ő a többségi tulajdonos, igaz nincs 50% felett a cégben, mely most körülbelül 725 millió dollárt ér. 2007 óta dolgozik a céggel, ők segítettek a Space Jam 2-ben és a különböző HBO-s szereplésekben. Most épp a Netflix Naomi Osakáról szóló dokumentumfilmjében segédkeznek.

Fenway Sports Group: 90 millió dollár

Az FSG nem ismeretlen a Liverpool szurkolóinak, James pedig így kisebbségi tulajdonosa a Liverpool FC-nek, a Boston Red Soxnak és a Pittsburgh Penguinsnek.
LeBron James Liverpool meccsen

Ingatlanok: 80 millió dollár

A Forbes információi szerint ennyit ér a Jameshez köthető három ingatlan. A Beverly Hillsben található vityilló ami 13 ezer négyzetmérteres, 37 millió dollárra taksálják.

Blaze Pizza: 30 millió dollár

Biztos sokan emlékeznek a reklámra, ahol LeBron pizzával eteti az utcán az embereket. A lelkesedés nem véletlen, James a McDonald’s-ot hagyta ott értük, és az anno 1 millió dollárért vásárolt 10%-a, most 30 milliót ér.

Készpénz és más befektetések: 500 millió dollár

Nyilván ez csak becslés, de annak ellenére, hogy James aprít a tejbe rendesen, a fent említett bevételforrások mellett ennyivel számolnak a szakemberek.


Így lett tehát milliárdos a mélyszegénységből LeBron James. Azt pedig, hogy mi lett volna vele, ha Walker Jr. nem hívja ki kosarazni LeBront a hátsókertbe, az olvasó fantáziájára bízom...
forrás: forbes.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés