Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

LeBron hosszabbítása az utolsó szög a Lakers nyarának és közeljövőjének koporsójában

Péter Babos

Frissítve 24/08/2022 - 12:30 GMT+2

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Los Angeles Lakers szerződést hosszabbított a csapat, valamint a liga legnagyobb sztárjával, LeBron Jamesszel. A megállapodás értelmében a 37 éves James további két idényen át játszik a Lakersben - plusz egy évre szóló opcióval -, fizetése 97,1 millió dollár (38,85 milliárd forint) lesz.

LeBron James

Fotó: SID

Alapvetően persze erős kijelentés, hogy hosszabbítani az elmúlt 15 év legjobb játékosával halálosnak tűnő ítélet, de a Los Angeles Lakers esetében ez rövidtávon helytálló.
James előző szerződésének köszönhetően augusztus 4-e óta volt a Lakers számára meghosszabbítható, a játékos pedig már aznap jelezte, hogy a 2 éves 97 millió dollárról szóló kontraktust szívesen aláírná, a franchise pedig magyar idő szerint szerda este az orra alá tolta azt.
Nyilvánvaló, hogy James máshol is megkapta volna ezt a szerződést, hiszen bár 38 éves lesz decemberben, számai még mindig elképesztőek. A mögöttünk hagyott NBA-idény volt LeBronnak a 19., és ő maga nem is okozott csalódást a szurkolóknak. Sérülések miatt mindössze 56 mérkőzésen tudott pályára lépni, de ezeken 30.3 pontot, 8.2 lepattanót és 6.2 gólpasszt átlagolt, még mindig top 5 játékos a ligában. A csapat nyara nem emiatt lett rossz, csak ezzel nincsenek beljebb.
picture

LeBron James

Fotó: Getty Images

A probléma az, hogy a 2021 nyarán Russell Westbrokkal "erősítő" los angelesiek mindössze 33 alapszakasz mérkőzést tudtak megnyerni, és még a Play-Inbe se jutottak be. És persze, LeBron 56, Anthony Davis pedig csak 40 mérkőzésen állt az aranysárga-lilák rendelkezésére, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy ez csak egy szezonnyi pechsorozat lenne. Köszönhető ez James korának, valamint annak, hogy Davis az elmúlt négy évben majdnem annyi meccset hagyott ki (134), mint amennyin játszott (194).
picture

LeBron James, Anthony Davis és Russell Westbrook

Fotó: AFP

Ami Westbrookot illeti, ő 78 találkozón parkettre lépet, bár a legtöbb Lakers szimpatizáns valószínűleg ma már azt mondja, bár ne tette volna. Rettenetesen nézett ki idén az irányító, de cserébe legalább lehívta 47 millió dolláros játékos opcióját, hogy még egy évig örvendeztethesse az ellenfél szurkolóit. Rob Pelinka természetesen minden követ megmozgatott, hogy valahogy elcserélje a korábbi MVP-t, de nagyjából a kutyának se kellett egy köré épülő csomag.

Ezáltal el is érkeztünk a legnagyobb problémához.

A Lakers semmit nem erősödött nyáron. Távozott a tavalyi szezon egyetlen kellemes meglepetése Malik Monk (Sacramento Kings), a megbízható veterán Carmelo Anthony, DeAndre Jordan (Denver Nuggets - mondjuk ezzel jól jártak), Dwight Howard, Rajon Rondo és Kent Bazemore (Sacramento Kings). Érkezett Lonnie Walker IV, aki eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Juan Toscano-Anderson (valószínű ha nyáron megkérdeztünk volna egy Lakers-drukkert, hogy válasszon egy játékost a Warriorsból akit leigazolhat a bajnoktól nagyjából 12 nevet mond előbb), Thomas Bryant (tehetséges center, de nagyon súlyos sérülésből jön vissza), Damien Jones és Troy Brown. Bár sokáig szó volt róla, hogy Kyrie Irving náluk köthet ki, kizárt, hogy a problémás irányítót LA-be cserélje a Nets a szezon előtt.
picture

LeBron James

Fotó: Getty Images

Oké, nem volt pénzük igazolni, de legalább a drafton jött valaki nem? (Merülhet fel a kérdés) Nem. Persze a Pippen és az O'Neal név jól csengő nevek a szakmában, de nem sok esély van rá, hogy a második körös Scotty és a draftolatlan Shareef az apákhoz hasonló karriert futnának be - ha tévedek, a legboldogabb emberként fogok Kanosszát járni. A Lakersnek a következő két évre All-Int kell mondania, de nincs zsetonja (draft pick/cap space) amivel ezt megtehetné.
picture

Scottie Pippen és Shaquille O'Neal gyerekei csapattársak lettek

Fotó: AFP

Davisért gyakorlatilag letolta a gatyát a Lakers, elküldte az összes fiatalját, Julius Randlet (New York Knicks), Lonzo Ballt (Chicago Bulls), Brandon Ingramet (New Orleans Pelicans) New Orleansba, emellett pedig még három első körös picket, valamit egy pick-swapot is adott a Pelicansnak. Persze az üzletből semmiképp nem jött ki rosszul a Lakers hiszen 2020-ban bajnok lett, most úgy tűnik mégis, hogy következik a hét szűk esztendő.
picture

Anthony Davis - Los Angeles Lakers

Fotó: Getty Images

A Lakers tehát nem lesz bajnokesélyes 2022-23-ban és meglepne, ha az lenne a maradék két évben, ameddig James új szerződése tart. Az bebizonyosodott, hogy LeBron imádja Los Angelest, már legalább annyira üzletember, mint amennyire kosárlabdázó, nem véletlen, hogy ma már dollármilliárdos. A csapat pedig bebizonyította hogy jobban fél attól, hogy megint nem lesz tényező az NBA-ben mint 2013-20-ig, minthogy elkezdje az újjáépülést, vagy csak egyszerűen kivárjon jövő nyárig, mikor James jelenleg futó szerződése lejár.
picture

LeBron James

Fotó: Getty Images

Érdekes mellékszál a történetben LeBron James Jr., vagyis Bronny szerepe. Idősebb LeBron évek óta hangoztatja, hogy mennyire szeretne együtt játszani legidősebb fiával, nos ha erre sor kerül, valószínűleg a Lakersben fog megtörténni, a fiú ugyanis 2024-ben jelentkezhet majd a draftra. Amennyiben addig Pippen Jr. és O'Neal képes lesz megragadni a franchisenál, összeállhat a Pippen-O'Neal-James trió.
Összességében azért meglepne, ha a Lakers nem javulna tavalyhoz képest, ha esetleg Davis és James több meccsen pályára tud lépni akkor a 33 győzelmet túl fogják szárnyalni.

Offseason értékelés: 2-es

Ha már Lakers, a gárda bejelentette, hogy 2023. március 7-én visszavonultatja Pau Gasol mezszámát. A spanyol két bajnoki címet szerzett az együttessel Kobe Bryant első számú fegyverhordozójaként, mai napig szoros kapcsolatot ápol a tragikus sorsú klasszis családjával, most pedig a 16-osa ott díszeleghet majd Kobe 8-asa és 24-ese mellett.
picture

Pau Gasol

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés