Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megszületett a döntés: enyhítettek az amerikaiak az oroszokkal kapcsolatban

Nagy Benjámin

Publikálva 10/05/2022 - 20:27 GMT+2

Noha korábban többször is szó volt arról, hogy az NHL esetleg megtilthatja az orosz játékosok részvételét a nyári drafton, az utóbbi hetek sajtóhíreinek megfelelően egyértelmű állásponton maradtak a liga és a csapatok vezetői. Az okokról maga Gary Bettman, a világ vezető jégkorongbajnokságának „feje” nyilatkozott.

Megszületett a döntés: enyhítettek az amerikaiak az oroszokkal kapcsolatban. Alexander Ovechkin korcsolyái egy 2017-es meccsen

Fotó: AFP

Elítéljük Oroszországot.
Ezzel a mondattal kezdte a napokban a SportsNetnek adott interjúját Gary Bettman. Az NHL-vezért arról kérdezték, mi igaz azokból a hírekből, miszerint az orosz és fehérorosz játékosok a háborús helyzet miatt nem vehetnek részt a liga nyári draftján, azaz esélyük sem lesz bekerülni valamelyik csapatba.
Az előjelek alapján valóban kérdéses volt, hogyan döntenek az amerikai vezetők, hiszen több jelenlegi és volt játékos is kinyilvánította, egyáltalán nem látja szívesen az oroszokat (a korábbi kiváló cseh kapus, Dominik Hašek véleményéről itt írtunk, emellett több orosz halálos fenyegetéseket kapott.
picture

Gary Bettman

Fotó: AFP

Bettman ugyanakkor egyértelművé tette: szó sincs és nem is lehet tiltásról a július 7-8-i drafttal kapcsolatban.
"Megszakítottuk az üzleti kapcsolatainkat Oroszországgal, a KHL-lel és az orosz ügynökökkel, ami sok millió dollárról való lemondással járt. De azt hiszem, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az orosz játékosaink a csapatukért játszanak és nem a hazájukért. Így is elég nehéz helyzetben vannak, különösen azok, akiknek a családjuk otthon van. Talán sok embernek nehéz megérteni, de ezek a tények.”
Elárulta továbbá azt is, hogy még nem született döntés arról, Oroszország ott lehet-e majd az NHL által újonnan szervezett nemzetközi tornán, amelyet a tervek szerint valamikor a 2026-os téli olimpia előtt rendeznek meg.
Mint ismert, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) eltiltotta Oroszországot és Fehéroroszországot a nemzetközi versenyektől, és az oroszok világbajnokságokat sem rendezhetnek. Az orosz bázisú profi ligából, a KHL-ből több külföldi csapat is kiszállt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés