Az IIHF Tanácsa legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy az ügyeket az Etikai Tanács elé tárja.
Amennyiben jogsértést állapítanak meg, az ügyeket automatikusan az IIHF fegyelmi bizottsága elé utalják további vizsgálatra.
„Az IIHF Tanácsa az Orosz Jégkorongszövetség ügyét az Etikai Tanács elé tárta felülvizsgálatra, mivel olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek szerint az orosz szövetség állítólag utasításokat küldött a Kontinentális Jégkorongliga (KHL) csapatainak, hogy az orosz-ukrán háborút támogató demonstratív akciókat hajtsanak végre.
NHL
Megszületett a döntés: enyhítettek az amerikaiak az oroszokkal kapcsolatban
10/05/2022 18:27
„Mivel egy ilyen akció az IIHF Etikai Kódexének megsértését jelentené, az Etikai Tanács tovább vizsgálja, és eldönti, hogy az ügyet az IIHF Fegyelmi Bizottsága elé továbbítja-e.”
Fasel ügyét szintén az Etikai Tanács vizsgálja
René Faselről, aki egészen tavalyig 27 éven át vezette a világszövetséget, és jelenleg is örökös tiszteletbeli elnöki tisztségben van, a hónap elején jelentették, hogy tanácsadói szerepet vállalt a KHL-nél.
„Az IIHF Tanácsa emellett úgy döntött, hogy az IIHF örökös tiszteletbeli elnökét, René Faselt az Etikai Tanács elé utalja felülvizsgálatra, miután az Oroszországgal és a KHL-lel való kapcsolatáról, valamint a háborúról tett nyilvános kijelentéseiről szóló híreket kapott.
„Az IIHF az ügyet a független Etikai Tanács elé utalta, hogy megállapítsa, Fasel cselekedetei megsértették-e az IIHF Integritási Szabályzatát.
„Az IIHF Etikai Kódexe, amely az IIHF Integritási Szabályzatának szerves részét képezi, előírja, hogy «a méltóság, a feddhetetlenség, a lojalitás és a felelősség elvei szerint kell viselkednie minden versenyjogi, gazdasági, társadalmi (beleértve a közösségi médiát is) és erkölcsi jellegű kapcsolatában».”

Rene Fasel és Vladislav Tretiak, az orosz jégkorong szövetség elnöke a 2023-ban Szentpétervárra tervezett világbajnokság hivatalos logójának leleplezésén. A világszövetség a rendezés jogát azóta elvette a várostól.

Fotó: AFP

„Az IIHF Feddhetetlenségi Könyve kifejezetten akkor alkalmazandó, ha az örökös elnök az IIHF számára végzett feladatai körében jár el, vagy ha magatartása visszahat az IIHF-re, vagy más módon alááshatja az IIHF célkitűzéseit.
„Az Etikai Tanács ezt követően dönt arról, hogy ezeket az eseteket az IIHF Fegyelmi Bizottsága elé viszi-e további vizsgálat céljából.
A KHL a hónap elején közölte, hogy Fasel, aki 1994 és 2021 között az IIHF vezetője volt, együtt fog dolgozni a 19 orosz csapatot felvonultató ligával, hogy „stratégiai és fejlesztési kérdésekben” segítsen.
Fasel csatlakozása a KHL-hez felzavarta az állóvizet
A finn Jokerit és a lett Dinamo Riga is kilépett a KHL-ből, tiltakozásul Oroszország ukrajnai inváziója miatt, míg az NHL ennek következtében szintén megszüntette minden kapcsolatát a KHL-lel.
Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, az Európai Beruházási Bank alelnöke a Twitteren „a globális jégkorongcsalád szégyenének” nevezte Faselt, és felszólította az Európai Uniót, hogy vegye fel őt szankciós listájára.
Azt is kifejtette, hogy a hivatalából frissen leköszönő elnök az idei finnországi világbajnokságon nem lesz szívesen látott vendég.
Fasel egyébként korábban, mielőtt tavaly lemondott volna az IIHF elnöki tisztségéről, felvetette, hogy Oroszországban dolgozhatna. Tavaly szeptemberben Vlagyimir Putyin méltatta Fasel hosszú IIHF-es hivatali ideje alatt végzett munkáját, és „nagyon felelősségteljes, nagy tudású, proaktív és nyitott embernek” nevezte.
Fasel szigorúnak nevezte a Sportdöntőbíróság (CAS) 2020 decemberében hozott döntését, amely két évre kitiltotta Oroszország nevét, zászlaját és himnuszát a főbb eseményekről.
Forrás: insidethegames.biz
NHL
Ott üthetné Putyint a hokis sztár, ahol a legjobban fáj
12/03/2022 15:12
Jégkorong
Putyin és Lukashenko parkolópályára tette a jégkorong válogatottaikat, teljes a bizonytalanság
12/03/2022 06:03