Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ott üthetné Putyint a hokis sztár, ahol a legjobban fáj

Sergő Z. András

Frissítve 12/03/2022 - 16:24 GMT+1

A lassan 20 éve az NHL állócsillagának számító Alex Ovechkin nemcsak, hogy egyre dönti az észak-amerikai profi jégkorongliga újabb és újabb rekordjait, de elkötelezett Putyin-támogatóként a háború kitörése óta nem kívánt rivaldafénybe is került. Csak egy kicsi kellene ahhoz, hogy sok hozzá hasonlóan gondolkodóhoz vigye el a háború legfőbb üzenetét: hogy minél hamarabb vége kellene, hogy legyen.

A héten újabb rekordot döntő Ovechkin ott üthetné Putyint, ahol annak a legjobban fáj

Fotó: AFP

A Washington Capitals sztárja, Alex Ovechkin 766 góllal utolérte Jaromir Jagrt az NHL góllövő örökranglista harmadik helyén, miután kétszer is betalált a Calgary Flames elleni 5-4-es győzelem alkalmával kedd este.
A 36 éves Ovechkin a második harmad 14. percében szerezte 35. gólját a szezonban, miután a sarokban a palánkhoz lökte a Calgary védőjét, Chris Tanevet, és így megszerezte a korongot. Szezonbéli 36. góljával érte utol cseh elődjét, amikor a meccs vége előtt másfél perccel az ellenfél üres kapujába lőtt.
„Nyilvánvalóan mindig jó hallani az ilyen mérföldköveket, számokat” – mondta Ovechkin a meccs után. „Ez nyilvánvalóan nagy dolog. Nagyszerű érzés ezekkel a nevekkel és ebben a társaságban lenni.”
Ovechkin a 2005-06-os idénytől kezdve 1253 mérkőzésen 766 gólt szerzett az NHL-ben. Jagrnak 1733 mérkőzésre volt szüksége ehhez.
picture

Alex Ovechkin a Calgary Flames elleni NHL-mérkőzésen 2022. március 8-án

Fotó: AFP

Ez volt az orosz 120. győztes gólja karrierje során, amivel Gordie Howe mögött áll egy góllal, előttük már csak Jagr (135) van. Ovechkin pályafutása 157. többgólos meccsét jegyezte, amivel egyre van attól, hogy beérje Brett Hullt (158), az NHL történetének legtöbb többgólos meccsét jegyző játékosát. A 766. gól volt Ovechkin 47. üres kapus gólja karrierje során, ezzel csak Wayne Gretzky (56) mögött maradt le.
Persze Ovechkin és Gretzky egy nagyobb meccsben vesz részt. Ovechkin már csak 128 góllal van lemaradva Gretzky NHL-gólrekordjától (894). Ha megelőzi Jagrt, akkor a következő mérföldkő Gordie Howe 801 gólja lesz.

Putyin barátja az ukrán emigrációban

A sors különös fintora, hogy Ovechkin éppen azokban a napokban állítja be ezt a rekordot, amikor csapata, a Washington Capitals az ukránok által sűrűn lakott kanadai területeken játszik. A fentebb említett Calgary és az egy nappal későbbi mérkőzés helyszíne, Edmonton is Albertában található. A 2016-os kanadai népszámlálás során az államban 370,000-en vallották magukat ukrán származásúnak, közülük legtöbben ebben a két városban élnek. Edmontonban külön jelentősége van ennek a ténynek, a háború kirobbanása óta már több mérkőzés elején az ukrán himnuszt is elénekelték vagy eljátszották a kanadai mellett, a helyiek pedig intenzív gyűjtésbe, és a háborúban rekedtek segítésébe kezdtek az első pillanattól fogva.
Ezzel szemben áll Alex Ovechkin deklarált kiállása a putyini rendszer mellett. „Soha nem rejtettem véka alá az elnökünkhöz való viszonyomat, mindig is támogattam őt” – írta a Washington Capitals csapatkapitánya három évvel azután, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet. "Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk, akik támogatják Vlagyimir Putyint. Szóval egyesüljünk, és mutassuk meg mindenkinek az egységes és erős Oroszországot!"

Ez volt a PutinTeam elnevezésű támogatói mozgalom megalapítása,

amelynek élén cikkünk főszereplője áll. Ovechkin más orosz jégkorongsztárokat, például Evgeni Malkint, Pavel Burét és Ilya Kovalchukot is arra buzdította, hogy csatlakozzanak kampányához, Instagram-profilképét pedig egy olyan fotóra cserélte, amelyen Putyin mellett látható.
Az orosz elnök jégkorongszeretete egyébként is híres, így ez a fajta támogatás valószínűleg különösen jól jött. Ezen a tavaly májusi szocsi all star meccsen például elfogott mindenkit a szekunder szégyen, ahol az elnök úr 8 gólt is lőtt, persze a védelem nem állt a helyzet magaslatán…
picture

Putyin ezúttal nyolcat lőtt

Ezek után az várható volt, hogy minden idők talán legnagyobb orosz jégkorongozója nem sárga-kék szalaggal a mellkasán szalad majd nyilatkozni a nemzetközi sajtónak, azonban talán nem a Kreml szája íze szerint alakul a történet így sem.
„Nos, ő az én elnököm” – mondta a 36 éves csatár néhány nappal ezelőtt egy sajtótájékoztatón. „De ahogy mondtam, nem vagyok politikus. Sportoló vagyok, és remélem, hamarosan minden rendben lesz. Ez egy nehéz helyzet most mindkét fél számára. Remélem, hogy mielőbb véget ér. Nem én irányítom a helyzetet. Azt szeretném, ne legyen több háború."
Fejezte be szavait, és noha sokszor hallottuk az elmúlt két hétben ezt a mondatot, egy Kreml-párti sportolótól ez mégis különösen hangzik. Szava nem a legerősebb Putyin-kritika volt egy orosz hokis részéről – ez a megtiszteltetés a Rangers játékosát, Artemi Panarint illeti, aki az ellenzéki Alexei Navalny mögé állt -, de

az ukrajnai inváziót egyáltalán „háborúnak" nevezni ma már újságírói bűncselekménynek számít Oroszországban.

Ahogy korábban megírtuk, Ovechkin még nem tart itt, és az sem véletlen, hogy nyilatkozataiban éppen az ukrán kisebbség által lakott területeken zajló meccsek idején nem volt bátrabb. Hogy a helyzet később változik-e? Egyelőre valóban kérdés.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés