Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Putyint kritizáló orosz hokis még bízik az olimpiai indulásban

Sergő Z. András

Publikálva 04/12/2021 - 15:31 GMT+1

Artemi Panarin többször kritizálta Putyint, és kiállt az orosz ellenzéki vezető mellett, de állítása szerint beszélt az orosz válogatott vezetőivel az esetleges olimpiai indulásról. Miközben az állami média összezár, ő nem tett le pekingi álmairól.

Artemi Panarin az orosz válogatott mezében

Fotó: AFP

Az ellenzéki vezető melletti kiállás után szexuális vádakkal is illették.

„Egyik legnagyobb hibánk, hogy az gondoljuk, nincs jobb emberünk Vladimir Vladimirovichnál. Ez egyszerűen szamárság. Nem kérdés, hogy van nála jobb” – nyilatkozta egy interjúban Artemi Panarin, a New York Rangers játékosa 2019 júliusában. Annak idején nagy port kavart a kijelentés, Slava Malamud,Amerikában élő oroszszakújságíró, aki egyben az interjú tolmácsa is volt, példa nélküli tettnek említette. Véleménye szerint ilyen magas polcon lévő orosz sportoló nem nyilatkozott még így korábban.
Az ügy újból aktualitást kapott, amikor orosz ellenzéki vezetőként lépett fel Alexey Navalny, Panarin pedig támogatásáról biztatta a politikust, és szót emelt az őt ért atrocitások ellen. Nem sokkal ezután a Komsomolskaya Pravda nevű orosz bulvárlap írta meg, hogy a jégkorongozók 10 évvel korábban egy 18 éves lányt zaklatott szexuálisan, majd később megvesztegette őt, hogy ejtse az ellene felhozott vádakat. A botrányt azonban nem az áldozat robbantotta ki, hanem AndreiNazarov, aki korábban a KHL-ben volt edzője. Noha a játékos tagadta a vádakat, az ellene folyó lejárató kampány részének tekintette, sőt, csapata is kiállt mellette, kéthetes eltiltást kapott az NHL-ben.
Panarin 2017 óta nem járt nagyobb világversenyen az orosz csapattal, az Insidethegames az orosz R-Sportra hivatkozva állítja: most reménykedik az olimpiai részvételben. A játékos háromszor végzett dobogón világbajnokságon, 2015-ben ezüst, 2016-ban és 2017-ben bronzérmet szerzett Oroszország színeiben. A 2018-as olimpiai játékokon nem volt ott, ahogy a 2019-es és a 2021-es világbajnokságon sem. (A 2020-as világbajnokság a koronavírus-járvány miatt elmaradt.) Most azonban így nyilatkozott:
„Októberben találkoztam Alexei Zhamnovval, Sergei Goncharral (a válogatott edzői) és Ilya Kovalchukkal (csapatkapitány). Azt mondták, nem magunkért, hanem az országunkért kell játszanunk. Hogy mindenkinek, függetlenül attól, hogy milyen pozícióban van a csapatban, 100 százalékosan kell tennie a dolgát. Egy játékosnak nem az egyéni statisztikákra – gólokra és asszisztokra – gondolva kell a válogatottba érkeznie.”
A meglehetősen kétértelmű nyilatkozat jelentheti azt is, hogy senkinek nincs bérelt helye a csapatban, akkor sem, ha jól megy a klubnál. De azt is, hogy a vezetők, képességei alapján számítanak rá, ha az országért játszik. Hamarosan kiderül.
A pekingi olimpia február 4-20. között zajlik Pekingben, amit az Eurosport élőben közvetít. A korábban államilag szervezett doppingvétségek miatt az orosz sportolók zsinórban másodszor a jégkorongtornán sem saját hazájuk képviseletében vehetnek részt, hanem olimpiai zászló alatt „Orosz sportolók” néven. Mindez a hokiválogatottat 2018-ban annyira nem zavarta. Pekingben címvédőként térnek vissza a jégre.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés