Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Jött, látott és szinte mindent vitt az atomcsapat, amely ledominálta a világot Pekingben

Kálmán Laci

Publikálva 22/02/2022 - 09:08 GMT+1

Sok nagy sztorija volt a pekingi olimpiának, az egyik feltétlenül a svájci alpesi sí csapat elképesztően sikeres szereplése. Öt győzelmet és további négy érmet szereztek, és az aranyak tekintetében minden korábbi rekordot megdöntöttek. Az egykori super-G-világbajnok Didier Cuche, aki egyébként ötször nyerte meg a kitzbüheli lesiklást, elmesélte, szerinte miben rejlik a svájci titok.

Marco Odermatt

Fotó: Getty Images

A legenda azt is elárulta, kinek a győzelme nyűgözte le őt a legjobban.
„Ha röviden akarnék összegezni, azt mondanám, ez óriási siker volt a svájciaknak” – kezdte értékelését a 2009-es super-G-világbajnok Didier Cuche.
„Azt is hozzá kell tenni, hogy ebben a szezonban összességében nem is voltak olyan erősek, mint tavaly. Ez azonban egyáltalán nem volt hátrány a számukra, sőt még segíthetett is, hogy több számban nem ők voltak a topfavoritok.”
Volt persze olyan, is, amelyben igen. Marco Odermatt például a szezon öt óriás-műlesikló versenyéből négyet megnyert, úgyhogy ő masszív esélyese volt a számnak. Cuche azért tartja különösen sokra az ő győzelmét, mert a rá nehezedő hatalmas elvárások ellenére is tudta hozni a már-már kötelező aranyérmet.
Tiszta őrület, hogy aranyérmet tudott nyerni ilyen óriási nyomás mellett is. Egészen hihetetlen.
picture

Marco Odermatt

Fotó: Getty Images

Lehengerlő dominancia

Odermatt mellett Beat Feuz, Corinne Suter, Lara Gut-Behrami és Michelle Gisin szereztek még aranyérmet Svájcnak. A tíz egyéni számból ötöt ők vittek el, ami rekord, korábban ugyanis erre nem volt példa. Gyűjtöttek még ráadásként egy ezüstöt és három bronzot is. Honfitársai dominanciája annyira nem lepte meg Cuche-t.
Ebben a sikerben visszatükröződik az elmúlt néhány év. Az, hogy nem egy-két ember vállán volt a teher, nem csak egy-két versenyző volt ott a legjobbak között. Majdnem tíz síző végzett pontszerző helyeken.
Cuche hangsúlyozta, milyen hihetetlenül erős idegei vannak a két lesikló bajnoknak, Feuznak és Suternek.
„Corinne nagy meglepetés volt, mert ő nem ment túl jól az edzéseken. Persze az, hogy voltak már világbajnoki érmei, mutatta, hogy a képességei, a tudása megvan ahhoz, hogy akár győztes is lehessen.”
picture

Suter a lesiklás olimpiai bajnoka

Fotó: AFP

Are-ban ezüstérmes, majd tavaly Cortinában világbajnok volt lesiklásban, ami bizonyította, hogy abszolút megérett a nagy világversenyekre is. A 27 éves Suter ezzel az aranyéremmel megkoronázta eddigi pályafutását. És akkor ott van Feuz, aki 35 éves korára lett olimpiai bajnok.

Feuz győzelme mindent visz Cuche szerint

Bár az idei szezont nem uralja annyira, mint az előzőeket, Feuz is komoly elvárásokkal érkezett Pekingbe. És akárcsak Odermatt, ő is meg tudott ezeknek felelni.
„Beat Feuz számos alkalommal megmutatta már, hogy megvan a feje a nagy versenyekhez. Az elmúlt négy szezon róla szólt lesiklásban, így aztán neki is elég komoly súly volt a vállain.”
„Fantasztikusan összerakta a sízését, ami azért ilyen helyzetben nem szokott sikerülni mindenkinek. Sokan elbuknak ebben a helyzetben” – utalt Cuche Mikaela Shiffrinre. Az amerikai szupersztár kiesett óriás-műlesiklásban, szlalomban és kombinációban is, így egyéni érem nélkül megy haza Pekingből.
picture

Beat Feuz

Fotó: AFP

Cuche-nek egyébként olimpiáról nincs győzelme, Naganóban szerzett egy super-G-ezüstöt 1998-ban. A pályafutását 2012-ben fejezte be 21 világkupa-győzelemmel. Egészen döbbenetes, hogy győzelmeinek közel a negyedét, szám szerint ötöt, a kitzbüheli lejtőn szerezte lesiklásban. Összesen hat kis kristálygömböt szerzett pályafutása során, négyet lesiklásban, egyet super-G-ben, egyet pedig óriásban.
via
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés