Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Märcz Tamásnak nagy fejtörést okozott az olimpiai csapat kijelölése

Takács Márton

Publikálva 30/06/2021 - 19:21 GMT+2

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának a horvátországi edzőtábor sokat segített a Tokióba utazó 13 fős keret kialakításában. Märcz Tamás a BENU-kupán nem csak a végleges csapatot teszteli majd, a kimaradóknak is lehetőséget adna. A kapitány a margitszigeti torna szerdai sajtótájékoztatója után nyilatkozott honlapunknak.

Märcz Tamás nem sötét felhőket remél maguk fölé - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

A hétvégén az orosz, a spanyol és a horvát csapat ellen játszanak a mieink.

A Magyar Vízilabda-szövetség keddre egy sajtóközlésre invitálta az újságírókat az MVLSZ margitszigeti székházának tetőteraszára, ahol Märcz Tamás és Bíró Attila kihirdette a tokiói olimpiára utazó keretet. Azt előre közöltél a szervezők, hogy kérdezni nem lehet majd az edzőket, mert sietnek edzést tartani. Az esemény egyébként bő félórát csúszott.
Majd másnapra, ugyanoda szervezték a BENU-kupa sajtótájékoztatóját, ahol az e-mail szerint "a válogatott néhány tagja" is részt vesz majd. Ebből lett az, hogy a csapatból egyedül Manhercz Krisztián állta a rohamokat (a vele készített mini interjút pénteken közöljük majd).
(Märcz Tamást pedig a Nemzeti Sport kiváló újságírójával, Lakner Gáborral együtt kérdeztük.)
Először arról érdeklődtünk a szövetségi kapitánynál, hogy mekkora fejtörést okozott számára a szűkített olimpiai keret kijelölése a horvátországi edzőtábor előtt?
"Mondhatom, hogy mielőtt elmentünk volna Horvátországba, nem voltak határozott elképzeléseim a keret végleges összetételét illetően, miközben persze gondolkodtam rajta a stábommal együtt. Pont azért mentünk oda, és játszottunk a horvátokkal több hivatalos felkészülési mérkőzést is, mert ilyen összecsapásokon jobban kijön az eredmény, illetve jobban le lehet vonni a konzekvenciákat, mintha itt a Margitszigeten, a Széchy medencében egymás között kétkapuztatom a csapatunkat."
picture

Mindennek háttal - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

És vajon mennyiben könnyítették meg a dolgát a Sibenikben tapasztaltak? A mieink mindkétszer legyőzték a bitang erős horvátokat, előbb 12-10-re, aztán 15-10-re - Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Varga Dénes és Vámos Márton nélkül -, bár az eredmény ezúttal sokadlagos fontossággal bírhatott.
"Ahogy jöttek a mérkőzések, egyre nagyobb fejtörést okozott a keret összeállítása. Nagyon sokat forgattuk a játékosokat, bőven megvolt erre a lehetőségünk a két komoly meccsünkön kívül, például az emberfórozások alatt is. Ezek hoztak számunkra is meglepetést egyébként az ott látott teljesítmények alapján. Sokat kellett gondolkozni a megoldáson. Tovább nehezítette a dolgunkat, hogy viszonylag gyorsan kellett dönteni, ráadásul a BENU-kupa tapasztalatai nélkül erről a keretről."
Ahogy még kedden kiderült, a szövetségi kapitányoknak aznap délutáni le kellett adnia az olimpiára nevezendő névsort a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Azelőtt, hogy a férfi válogatott részt vett volna az egyetlen nyári felkészülési tornáján, nagyon erős riválisok társaságában.
"Szívem szerint mindenképpen megvártam volna a hazai rendezésű felkészülési torna végét ezzel. Ez egy olyan állomás lehetett volna, amely nagyon jó versenyhelyzetet generált volna. Több különböző játékstílust képviselő csapat ellen lehetett volna tesztelni a játékosokat, erre végül nem lesz lehetőségünk. Igyekeztünk úgy dönteni, hogy ne kelljen változtatni, bár ennek a technikai lehetősége továbbra is megvan. Igyekszem végigvinni ezt a döntést."
A BENU-kupa mezőnye nagyon erős, a spanyolok és a horvátok is aranyesélyesek az olimpián. Mi lesz a magyar csapat elsődleges célja? A stabil alapjáték, bizonyos elemek gyakorlása? Miközben nyilván mindent nem lehet ellőni idő előtt.
"Amikor összeállt a BENU-kupa programja, megvolt az a szándék, hogy erős torna legyen. Akkor még nem volt teljesen tiszta a nevezési határidő. A spanyolok visszajelzése után az ő szövetségi kapitányuk, David Martin kollégám visszajelezte, hogy az éppen most zajló Világligánál majdnem erősebb lesz a BENU-kupa, mint az a torna Tbilisziben. Úgy gondolom, hogy az alapjátékát senki sem fogja titkolni, ebben nagy variációs lehetőséget nem is nagyon látok. Aki itt lesz, azoknak a játékstílusát ismerjük, bár mindig érdekes, tud-e valami újat hozni valaki, és azt esetleg el tudja-e addig titkolni, ameddig a világesemény elkezdődik, de akkor hol gyakorolja, ha nem itt?
Horvátországban is a saját alapjátékunkat játszottuk, de bele-bele szőttünk olyan taktikai elemeket, amelyet hasznosak lehetnek a későbbiekben, ott elég hatékonynak bizonyultak. Mindkét mérkőzés végjátékában tudtunk velük robbantani, elképzelhető, hogy ezekhez a Margitszigeten is nyúlunk majd. Még kialakulóban van az is, hogy az alapjátékunk tökéletes legyen. Ha csak azt játsszuk, nagyon hasznos lesz a BENU-kupa. De természetesen szeretnénk nyerni is, ha ehhez változtatni kell, hogy jó eredményeket érjünk el, megtesszük."
picture

Märcz Tamás és Németh Zsolt - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: Other Agency

Végül arra voltunk kíváncsiak, ki játszik majd a tornán az alapcsapaton kívül, lehetőséget kapnak-e azok is, akik nem kerültek be a szaknévsorba?
"Az eldőlt, hogy Lévai Marci nem fog védeni, Nagy Viktor és Vogel Soma fogja lehozni a három mérkőzést. Biztos, hogy szerepet fog kapni Német Toni centerposzton. Azt, hogy kik lesznek még olyan játékosok, akik játszani fognak, csütörtökig fogjuk eldönteni a stábbal. Szeretném az olimpiai csapat gerincét együtt tartani, nem akarok minden alkalommal egy teljesen felforgatott válogatottat kiállítani. Sőt, szeretném, ha legalább az egyik meccsen csak Tokióba utazó keret játszana. Számomra fontos, hogy ez így legyen. Fenntartom a lehetőséget - és ezt a játékosoknak is elmondtam -, hogy egy-egy mérkőzésen a kimaradó játékosok is lehetőséghez jussanak."

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés