Komoly célokért küzd idén a BVSC.

A BVSC férfi vízilabdacsapata tavaly meglepetésre a negyedik helyen zárta az OB I-et. Még Szűcs Leventével kezdték meg a szezont, majd februárban addigi másodedzője, Kemény Kristóf ült le a helyére.
Idén nyáron a válogatott Kardos Gergely érkezett a kapuba, aki a Ferencvárosba igazoló Szakonyi Dániel helyére érkezett, a Népligetből pedig postafordultával jött a Szőnyi útra a FTC-vel ifi bajnoki címet szerző védő, Szabó II Bence a Honvédhoz szerződő Sugár Pétert pótolandó.
Vízilabda
Az FTC kiváló játékkal győzte le a szupersztárokból álló szerb BL-riválisát
EGY NAPJA
A zuglóiak meglepő szentesi vereséggel kezdték a bajnokságot, majd a hullámvölgybe kerülő Vasastól is kikaptak. Az Eurokupában egy lépésre vannak Pásztor Mátyásék az elődöntőtől, a Magyar Kupában pedig 11-10-re legyőzték a negyeddöntős párharc első felvonásán az OSC-t. A szombati mérkőzés után a vasutasok eddigi szerepléséről beszélgettünk a csapat két válogatott kulcsemberével, Gyárfás Tamással és Kardos Gergővel.
A BVSC 8-as sapkában játszó balkezesénél, Gyárfás Tamásnál először az OSC felett aratott sikerről érdeklődtünk, amelyből duplázással vette ki a részét. 7-2-re és 8-3-ra is vezetett a BVSC, végül egy gól lett közte.
"Ez egy nyolc negyedes párharc, iksz közeli eredményt szerettünk volna elérni az első meccsen, ehhez képest plusz egy lett. Ez egy olyan mérkőzés volt, ahol OSC-nek kevesebb dolog jött össze, nekünk viszont szerencsénk is volt. Nagyon boldog vagyok az eredmény miatt, mert mind a két csapat nagy menetelésben van, amiből most mi jöttünk ki jobban. Elégedett és boldog vagyok ezzel az eredménnyel, mert ez a csapatnak is jót tesz, tényleg nagyon örülök."

Gyárfás Tamás az egri Nikola Murišićet őrzi - Fotó: Fehér Anna/MVLSZ

Fotó: From Official Website

A BVSC is elég nagy meccsdömpingben van, a kezdeti botlások után egyre jobban és eredményesebben pólózik a csapat. A felfelé ívelő formáról is mesélt nekünk a 27 éves Gyárfás.
"A Szentestől kikapni ciki volt, helyre kellett tennünk utána néhány dolgot, sok mindenen változtattunk. A Vasas elleni vereséget nagyon sajnáltam. De még csak négy forduló ment le a bajnokságból, nem kell még temetni minket a két vereségünk miatt. Azóta fejben és taktikailag is sikerült sok mindenen változtatnunk, ez talán látszik is.
A kilenchetes felkészülés után jött egy nagy pofon rögtön az első körben Szentesen, de mivel nem volt jó, amit játszottunk, a szakmabeliek láthatják, hogy váltottunk a totál ellentétére. Egy hetünk volt begyakorolni azt.
Az pozitív, hogy gyorsan alkalmazkodik a csapat, nagyjából mindenhez. Az OSC ellen is teljesen mást védekeztünk, mint a Barcelona ellen, mert mást is kellett. De ehhez is nagyon jól asszimilálódtunk. Fejben gyorsak vagyunk."

Gyárfás szerint bejött a taktikai váltás - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Az OSC ellen csak november 16-án következik a Magyar Kupa-visszavágó, addig még sok feladat vár a zuglóiakra. Vajon mennyire gondolkodnak előre, vagy inkább csak a soron következő meccsre figyelnek?
"Mindig a következő meccsre koncentrálunk. Jön a Pécs elleni bajnokink, aztán az Eger, majd a Honvéd, ezeken gondolkozunk az OSC elleni visszavágó előtt, amit még megelőz a Barcelonával vívandó Eurokupa-negyeddöntő második meccse.
Azt szeretem nagyon ebben a versenykiírásban, hogy mindig jön a következő mérkőzés. Nem kell gondolkodni, mert mindig jön a következő kihívás, nem ragadunk bent az előző mérkőzésben. Nekem sokkal jobban fekszik, hogy edzünk, utazunk, vízilabdázunk, örülünk, hogy együtt van a csapat. Ez a csúcsa ennek a dolognak, ezért kezdtük el. Nagyon élvezem, ez a lényeg, és szerintem a többiek is."

Gyárfás a Vasas elleni meccs sajtótájékoztatóján - Fotó: Vasas Attila/Vasas

Fotó: From Official Website

A 26 esztendős Kardos Gergő két éve két szezonra Egerbe szerződött, de a második idényre már nem számítottak rá, és mivel az itthoni élcsapatok kapushelyei akkor már elkeltek, külföldre kellett igazolnia. Egy francia klubhoz, a Douai együtteséhez került, ahonnan idén térhetett haza.
A BVSC mindössze a második csapat egész Európában a Szolnok után, amelyik legyőzte ebben a szezonban az OSC-t. Öttel is vezettek, végül egy lett közte. Kívülről nagyon kemény meccsnek tűnt, a kapuból vajon milyen volt?
"Egy BL-csapatot, egy ilyen jó OSC-t akkor is nagy siker legyőzni, ha ők esetleg gyengébben játszottak, mi meg erőn felül. Nekünk hatalmas fegyvertény, hogy pszichésen is elhihetjük ezek után, hogy nálunk erősebb csapat ellen is úgy szállhatunk vízbe, hogy tudjuk, van esélyünk a győzelemre. El tudjuk hinni, hogy van keresnivalónk, és nem lefutott meccs vár ránk itthon a bajnokságban senkivel szemben sem."

Kardos Gergő még az Eger kapujában - Fotó: Fehér Anna/MVLSZ

Fotó: From Official Website

Mire számít a a november közepén rendezendő visszavágón a BVSC első számú kapusa?
"A visszavágó még keményebb meccs lesz, ebben biztos vagyok. Az OSC is sokkal jobban föl fogja szívni magát, főleg az elején. Itt az első és a második félidő között nagy különbség volt, az elsőben abszolút mi domináltunk, a másodikban pedig vissza tudtak jönni nagyobb hátrányból – számunkra sajnálatos módon.
Nekik az egy hatalmas bravúr, hogy 7-2-ről is fel tudtak zárkózni, ez is mutatja az erejüket. Nehéz lesz a visszavágó, hiába nyertünk most egy góllal, az nulláról indul majd. Nagyon boldog lennék, ha el tudnánk érni náluk egy döntetlent, mert azzal továbbjutnánk, de nem lesz egyszerű dolgunk."

Kardos Gergő a Vasas elleni rangadón - Fotó: Vasas Attila/Vasas

Fotó: From Official Website

Ahogy fentebb már említettük, bajnokságot egy meglepő vereséggel kezdték Szentesen, azóta pedig a Vasastól is kikaptak, az Eurokupában viszont egy lépés választja el őket az elődöntőtől. Hogyan értékeli a szezon elejét Kardos Gergő?
"Szentesen valahogy nem jött ki a lépés. Októberben már elkezdtünk menetelni, akkor kezdett kijönni az az edzésmunka a teljesítményünkben, amit beleraktunk. Kezdünk összeállni már a nagycsapatok ellen is csapatként és játékban is. Egyre magabiztosabban, pontosabban és kevesebb hibával játszunk, reméljük, ez a tendencia megmarad."
Az előző évadot Franciaországban, a magyarnál lényegesen gyengébb bajnokságban töltötte a válogatottal Világkupát nyerő kapus. Milyen újra itthon, és a BVSC-ben védenie?
"Nagyon jól érzem magam a BVSC-ben, el se tudom mondani, mennyire örülök, hogy haza tudtam jönni, ráadásul egy ennyire erős csapatba. Komoly tervei vannak a BVSC-nek, örülök, hogy ebben én is szerepet kapok. Abból a szempontból is fontos volt, hogy újra egy hazai élcsapatban védhetek, mert szeretnék visszakerülni a válogatottba. Ez a rövid távú célom, a hosszú pedig az, hogy ott is maradjak."

A BVSC a Vasas elleni rangadón - Fotó: Vasas Attila/Vasas

Fotó: From Official Website

Nagy Viktor visszavonulásával az eddigieknél nyíltabb verseny várható a válogatott kapusposztjáért. Kardoson kívül várhatóan Lévai Márton, Vogel Soma és Szakonyi Dániel küzdhet meg a helyért, helyekért a következő években. Mire számít ebben a versenyben?
"Gondolkozom már rajta, de az az elsődleges, hogy visszakerüljek a bő keretbe. Nap mint nap azért dolgozom, hogy ez sikerüljön. Aztán szeretnék benne lenni jövőre a valamelyik világversenyre utazó csapatban. Az általad felsoroltak közül mindenki nagyon jó kapus, nyilván nehéz dolga lesz mindegyikünknek bekerülni a csapatba. De ez egy ilyen sportágon belüli sportág, a kapusok egymással versenyeznek. Azon belül, hogy a csapattársaim, azzal együtt a vetélytársaim is. Többükkel jó barátságot is ápolok, de ez nem meglepő dolog, ez egy ilyen sport."

Így örültek az olimpiai bronzéremnek férfi pólósaink és a búcsúzó Nagy Viktor


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC maradt veretlen a másik BL-csapattal, az OSC-vel vívott bajnoki rangadó után
28/11/2021 12:15
Vízilabda
A szezon eddigi legjobb meccsét hozta az OSC-Vasas rangadó, több hullámvasutazással is
25/11/2021 09:49