Mindig így, ilyen lebonyolításban, ezen a helyszínen kellene rendezni a bajnokság végső szakaszát!

Két éve, 2019 júniusában UVSE-KSI ifi döntőt rendeztek, a finálé két felvonásban dőlt el, az első meccset a Margitszigeten, a másodikat a Komjádi uszodában, úgy 800 (!) néző előtt, nagyszerű hangulatban rendezték. Akkor a Benedek Tibor vezette lila-sárgák diadalmaskodtak, így a legenda trófeával zárta első klubedzői idényét.
Azt a két napot is felülmúlta az idei lebonyolítás, a Margitszigeten, a nyitott 50-es medencében már nyolcas fináléban dőlt el, ki a legjobb ebben a korosztályban. A házigazda, a bajnokság alap- és középszakaszát is megnyerő, a hétvégéig mindössze egy vereséget elszenvedő UVSE, a playoffra kiváló formába lendülő FTC és a sok tehetséges pólóssal felálló KSI (például a bajnok Szolnokhoz igazoló Pető Attila) volt talán a három legnagyobb esélyes.
Tokyo 2020
Märcz Tamás szerint tövig kell nyomni a gázpedált Tokió miatt
10/06/2021 07:14
A Fradi a negyeddöntőben és a legjobb négy között is uralta a mérkőzését, a másik ágon viszont sokáig emlékezetes elődöntőt vívott egymással a KSI és az UVSE. 3-0-ra és 5-2-re is vezetett Vincze Balázs együttese, Horváth János tanítványai viszont egy nagy sorozattal 6-5-re fordítottak, miközben a lila-sárgák kipontozódás miatt elveszítették legjobb játékosukat, Vigvári Vincét.
A KSI 10-6-ra és 11-7-re is meglépett a harmadik negyedben, az UVSE viszont nagy hajrával visszajött a meccsbe, és a 17 éves Fekete Paolo bámulatos ejtésével 11-11-nél beérte ellenfelét. Büntetőpárbaj következett, ahol az UVSE csereként beálló kapusa, Kokas Gáspár két ötméterest is hárított, Lehoczky András lövése pedig továbbjuttatta csapatát a döntőbe.
Ahol a Fradi 4-1-re és 6-3-ra is elhúzott az UVSE-től, és onnantól kezdve két gólnál közelebb nem tudott felzárkózni az enerváltan támadó, gyengén lövő hazai gárda. A kulcsjátékosok közül Vigvári Vince (6/0) és az elődöntő egyik hőse, Molnár Erik (6/1) is betlizett, mindössze öt lőtt gólra voltak képesek az UVSE fiataljai összesen
Miközben a túloldalon remekül védekeztek a ferencvárosiak, és több szép góllal fokozatosan felőrölték a rivális ellenállását. Végül teljesen megérdemelten 8-5-re diadalmaskodtak a zöld-fehérek. A bronzmérkőzésen az előzetesen esélytelenebbnek vélt BVSC a nyolcgólos (!) Tátrai Dávid vezetésével 11-8-ra nyert a KSI ellen.

Molnár Erikre (3) nagy jövő vár - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: Other Agency

A finálé után először az UVSE tornyát, Molnár Eriket kértük értékelésre:
"Az elődöntő egy csoda volt, vert helyzetből felálltunk, és ötméteresek után továbbjutottunk, ami nyilván sokat kivett a csapatból. Viszont itt a végjátékban már nem is a fáradtság döntött, fejben estünk szét. A védekezéssel nem volt probléma, bár volt egy-két elkerülhető gól, támadásban viszont lassúak voltunk, rossz döntéseket hoztunk, a befejezésekben pedig pontatlanok voltunk. Ezeken múlt."
Az elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező bekk ezzel a nyolcas döntővel búcsúzott az UVSE-től. A vereség után is tudta értékelni, amit addig elértek.
"Ennek ellenére nagyon örülök ennek az ezüstéremnek, mert ezzel a korosztállyal tíz évig mindig harmadikok vagy negyedikek voltunk, és annak ellenére, hogy kikaptunk a döntőben, ez egy nagyon szép eredmény. Az elődöntőben egy nagyon erős KSI-t vertünk meg, a fináléban pedig egy szorosabb meccset is játszhattunk volna, mert három gól szerintem nincs a két csapat között."

Ha bemegy, akkor gólt - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: facebook

23 év elteltével nyert újra ifjúsági bajnoki címet a Ferencváros, az FTC-t irányító Nyéki Balázs a kapocs a két siker között. Az előbbiből még játékosként vette ki a részét, most pedig a tavaly az OSC-hez szerződő Varga Dániel helyét átvéve, nagyszerű munkát végezve vezette diadalra azt a csapatot, amelynek egy részével 2019-ben serdülő bajnoki címet szereztek.
"Az egész évet kell nézni, a mezőnyből pedig az UVSE a playoff elejéig kimagaslott. Fantasztikusan játszottak, de a kettős terhelésük a végén talán a mi malmunkra hajtotta a vizet. Tavaly augusztusban a Lemhényi Ifjúsági Kupában kikaptunk a KSI-től öt góllal és ez mélypontot jelentett a csapatnál. 3-4 hónapon át folyamatosan az ment, hogy ezek a játékosok hol fognak játszani az OB I-ben. Meg kellett győznöm őket, hogy maradjanak itt, de úgy, hogy Varga Dani közben elment. Ez egy elég nehéz örökség volt, de hittem benne, hogy így alakulhat a vége. Mondtam nekik, hogy higgyenek benne, dolgozzanak keményen, és szinte biztos voltam benne, hogy év végére mi leszünk a legjobbak. Nekünk most minden nagyon összejött, a védekezés extra volt. Nehéz volt őket itt tartani fejben is, miközben többen más klubokkal is tárgyaltak."
A felkészülés kulisszatitkai közül is megosztott velünk néhányat a felnőtt csapat mellett Varga Zsolt munkáját is segítő Süni.
"Úgy építettük fel az edzésmunkát, és a játékosoknak azt szajkóztam egész évben, hogy mire elérünk a playoffig, addigra olyan formában kell lenni, hogy gyakorlatilag akárki jön szembe, azokat szétszedjük fizikálisan, és úgy gondoltam, hogy szét is fogjuk őket úszni. Ez nyilván nehéz volt, de a rájátszásra teljesen elengedtem őket, és szabadon játszhattak, addigra tudták már, mi a dolguk védekezésben. Az utolsó másfél-két hónapban alig edzettünk, napi egyeket, csak frissítések és játékos edzések voltak. Úgy terveztem a formaidőzítést, hogy a végén mi legyünk a legjobbak. Úgy gondolom, hogy ez össze is jött."

A győztes edző, Nyéki Balázs - Fotó: Dobos Sándor/MVLSZ

Fotó: facebook

A fiatal edzőgeneráció egyik legtöbbre hivatott tagja Nyéki Balázs, aki ezzel a bajnoki címmel búcsúzott ettől a korosztálytól.
"Ha már az elődöntőben összekerültünk volna a KSI-vel vagy az UVSE-vel, akkor is nagyjából ez lett volna a vége. Kibírtuk volna a három mérkőzést, a két rangadót is egymás után. Nagyon keményen megdolgoztunk ezért. Az Újpestet csak mi vertük meg ebben az idényben, ráadásul kétszer, először a playoffban, otthon öt góllal, aztán itt a döntőben hárommal. Mi két vereséget szenvedtünk összesen, mindkétszer egy-egy góllal kaptunk ki. Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, nagyon megszerettem őket. Úgy is köszöntem el az utolsó megbeszélésen, hogy bármi lesz is a vége, őket szeretem a legjobban, tényleg fantasztikusan dolgoztak."
A Ferencváros az utóbbi években nagyszerű OB I-es csapatokat épített, de inkább csak máshonnan szerződtetett, és már befutott klasszisokból. Pohl Zoltánt és Vogel Somát viszont sikerült beépíteniük a csapatba a saját nevelések közül, akik a legnagyobb klubsikerekben aktív szerepet játszottak, ahogy a magyar válogatottban is. Nyéki szavaiból ítélve, talán egyre inkább előtérbe kerül a saját utánpótlásra való támaszkodás is. Ennek némileg ellentmond, hogy Böröczky Marcell és Várkonyi Ádám a Miskolchoz szerződik, és a zuhanyhíradó szerint még legalább két kulcsember távozása borítékolható ebből az eresztésből.
"Amikor megnyertük velük a serdülő bajnoki címet, akkor 20 év után nyertünk a Fradi utánpótlásában ilyet, ifit most 23 esztendő után. Akkor mi nyertünk a ’80-as korosztállyal. Ez nagyon nagy dolog, önmagáért beszél. Összesen öt bajnoki cím született a Fradi utánpótlásában. Próbálunk olyanok lenni, mint az UVSE és a KSI. Eljutottunk végre odáig, hogy utánpótlás-nevelésről is beszélhetünk. Az elmúlt évtizedekben erről nem volt szó, viszont az utóbbi néhány idényben történtek bizonyítják, hogy folyamatosan ott vagyunk a döntő közelében. Már abban gondolkodunk, hogy ne csak vásároljunk a felnőtt csapatba, hanem szép lassan nevelgessünk játékosokat. Nyilván még ezek a srácok sincsenek kész arra, hogy egyszerre öten-hatan bekerüljenek, de az OB I-ben már tudnak játszani, és jövőre meghatározó játékosok lehetnek."
A nyolcas döntő egyik legjobbja az FTC védője, Szabó II Bence volt, aki a bekkelés mellett gólerősen is játszott, a három meccsen összesen tíz alkalommal volt eredményes, távolról eleresztett lövései élményszámba mentek.
"Még az edzőnk is azt mondta, hogy nem mi vagyunk a győzelemre legesélyesebb csapat, és ez is fűtött minket. Olyan pluszt adott nekünk, hogy már csak azért is meg akartuk mutatni, hogy mégis csak mi vagyunk az a korosztály, amelyik két éve megnyerte a serdülő bajnokságot. Mindenkinek be szerettük volna bizonyítani, hogy itt is képesek vagyunk a sikerre. Ez hihetetlenül összetartotta az egész csapatot. Mindannyian azt éreztük már egész héten, és most, hétvégén is, ahogy akárki jön velünk szembe, átmegyünk rajta. Olyan fizikai és lelki állapotba kerültünk, hogy esélytelen lett volna bárki, aki szembekerül velünk. Mindenki azt mondja, hogy nagyon jól játszottam, én még így is érzékeltem a játékomban nagyobb hibákat. Szerencsére ezek a védekezés szempontjából nem voltak annyira feltűnőek. Annak borzasztóan örülök, hogy ilyen sok góllal tudtam hozzájárulni a csapat teljesítményéhez, és a bajnokság megnyeréséhez.”
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!

Szabó Bence (3) volt a hétvége egyik legjobbja - Fotó: Dobos Sándor

Fotó: facebook

Vízilabda
Varga Dániel OSC-jében is húzóember lenne az UVSE 17 éves vezére
09/06/2021 08:16
Vízilabda
A 35 esztendős pólózseni még lehúz három szezont a Barcelonetában
08/06/2021 16:53