Az FTC 14-ese dobórákra is jár a minél jobb teljesítmény érdekében.

Vogel Soma a 2015/2016-os szezon óta első számú kapusa a Ferencvárosnak, miközben még csak 24 éves. Már mindent, magyar bajnokságot, Magyar Kupát, Eurokupát (kétszer), Bajnokok Ligáját, Európai Szuperkupát megnyert az FTC-vel.
Az egyik legbiztosabb pont a Fradiban, ahogy a válogatottban Nagy Viktor visszavonulásával minden bizonnyal az eddigieknél nagyobb szerep vár majd rá. Az új, még épülőfélben zöld-fehér csapatról, Gárdonyi András távozásáról, a dobos foglalkozásairól, az FTC idénykezdetéről és csapata céljairól beszélgettünk.
Vízilabda
Az FTC kiváló játékkal győzte le a szupersztárokból álló szerb BL-riválisát
EGY NAPJA
Milyen volt a hosszú nyári felkészülés és a bronzéremmel végződő tokiói olimpia után visszarázódni a néha szürke, de inkább zöld-fehér hétköznapokba a Ferencvárosnál?
Érdekes a szituáció, mert olyan hosszú pihenőm nagyon rég volt, mint a tokiói olimpia után. Három hét és három nap jutott körülbelül, de nem is a vége felé, hanem már a közepén elkezdett hiányozni az uszodai légkör, a mozgás, az edzések. Valamennyit azért a nyaralás közben is be tudtam pótolni utóbbiak közül. Nagyon jó volt visszajönni, vártam a helyzetet, mert kíváncsi voltam, milyen lesz az új társaság, ami kialakulóban van a Ferencvárosnál. Igaz, hogy amikor visszajöttem, még páran a junior világbajnokságon szerepeltek, úgyhogy nem volt teljes a csapat. Pozitívan álltam hozzá az egészhez, az eddigi tapasztalatok pedig még annál is jobbak, mint amire előzetesen számítottam.
Mivel évek óta résztvevője vagy a nyári világversenyeknek a magyar válogatott tagjaként, az őszi szezon elején inkább a kapustársad szokott többet védeni a Fradiban, ahogy most is. Megint fokozatosan térsz majd vissza?
Igen, ez a válogatott miatt alakul így. Az őszi idény kezdetén alapozó jellegű edzéseket szoktam végezni, hogy szépen fel tudjam építeni magam, azt az alapot, ami ki kell, hogy tartson az évad végéig. Ez nagyjából idén is így van. Most jön a meccsdömping, de azt még nem tudjuk, melyikünk mikor fog védeni. Itt vagyunk egymásnak, segítünk a másiknak, Szakonyi Dani ebben nagyon jó partner.

Vogel Soma a tokiói olimpián - Fotó: MVLSZ

Fotó: From Official Website

Azt hogyan élted meg, hogy hosszú évek együttműködése után távozott az FTC kapujából Gárdonyi András, aki ráadásul a kapusedződ is volt, és akinek a szerepét többször is hangsúlyoztad a saját sikereidben?
Azt éltem meg inkább nehezen, hogy Bandi elmegy a klubtól. Főleg azért, mert először úgy volt, hogy ha nem is véd tovább, kapusedzőnek még marad nálunk. De kapott egy nagyon jó lehetőséget Szolnokon, teljesen megértem, hogy ezzel élni szeretne és él is.
Danival ismerjük egymást már régebb óta, jóban vagyunk, a Fradi utánpótlásában is szerepelt, valamennyit már akkor is dolgoztunk együtt, akkor még az FTC női csapatának eddigi vezetőedzője, Béres Gergő tartott nekünk kapusedzéseket. Ő a BVSC-ben tanultakat hozza be az edzésekre, én meg a Banditól, illetve a Mátéfalvy Csabától tanultakat, ketten együtt rakjuk össze a két-három iskolát.
Régóta vagy a Fradi kapusa, de ilyen szintű fluktuációt még nem nagyon élhettél át. Heten távoztak a csapatból, köztük világklasszisok, húzóemberek is, hatan jöttek, a kapuban is volt csere. Milyenek az eddigi benyomásaid az új összetételű Ferencvárosról?
Erre gondoltam az előbb, amikor azt mondtam, hogy várom, milyen lesz a csapat és a hangulat. Ilyen mértékű változásban még tényleg nem volt részem. Nagyon tetszik, amit a fiatal játékosok képviselnek, már most nagyon tudatosak és motiváltak. Behozzák a csapatba azt a lendületességet és energiákat, amelyek a múlt szezonban talán hiányoztak. Így, hogy már benne vagyunk a szezonban, mondhatom, hogy kellett is a csapatnak a frissítés, még csak ezután fog kiderülni igazán, hogy ez mennyire fog jól jönni nekünk.

Vogel Soma - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Lehetett olvasni arról, hogy a Žagar és DJ Bootsie kiváló dobosa, Lázár Tibor is segíti egy ideje a felkészülésedet doboktatással. Hogyan jött ez a különleges és izgalmasnak tűnő lehetőség és miben látod a hasznát?
Már több mint egy éve járok Tibihez a foglalkozásokra. Märcz Tomi hívott fel egy délután, hogy talán pont egy uszodában futottak össze, és akkor beszéltek arról, hogy Tibi segíthetne a válogatott felkészülésében. Tomi pedig rám gondolt, a posztból adódóan is, hogy biztosan segítene egy kapusnak a szem-kéz koordináció fejlesztésében, ha dobolni tanulnék. És tényleg segít, a koncentrációban végképp. A kapusposzt elsősorban nem fizikálisan megterhelő, inkább fejben, mentálisan kell 100%-on pörögni.
Jól be is talált ez a felkérés, mert kicsi korom óta tervezgettem, hogy szeretnék dobolni tanulni. Bár ez nem klasszikus doboktatás, hanem inkább, ahogy Tibi a Trash Talkban is mondta, dobedzőnek tartja magát esetünkben. Kitalált olyan gyakorlatokat, amelyek szinte szimulálják a taposómozgást, védést, kinyúlást. Kezdek fejlődni, őt is motiválja, hogy némi tehetségem is van hozzá. Nagyon élvezem a foglalkozásokat, heti egyszer járok hozzá.
Kezdődik a Bajnokok Ligája idei sorozata, december végéig rangadók sorát fogjátok játszani a magyar bajnokságban és a Magyar Kupában is. Hogy látod, mire volt elég az eddig eltelt idő az összeszokásban?
Ha pesszimista választ adnék, akkor azt mondanám, hogy nem állunk jól, mert az Eger ellen két rossz meccset játszottunk a Magyar Kupában. De azért más lesz idővel, át fogjuk érezni a soron következő mérkőzések komolyságát és tétjét, felvesszük a meccsritmust is. Mivel 3-4 naponta jönnek majd a találkozók, bele fogunk lendülni. Az idősebbek, rutinosabbak próbálják segíteni a fiatalabbak felkészülését, akiknek ez lesz az első BL-szezonjuk, illetve az első olyan idényük, ahol ilyen tétekért fognak küzdeni. Most még nem tudnám megmondani, hogy állunk, ez később fog kiderülni.

Vogel újabb sikereket élne el az átalakuló Fradival is - Fotó: FTC

Fotó: From Official Website

Mennyire maradt meg bennetek, akik az előző szezonban is itt pólóztatok már az a kettősség, hogy ugyan a bajnoki rájátszás csalódással ért véget, mert nem jutottatok döntőbe, a Bajnokok Ligájában viszont nem várt módon ismét finálét játszhattatok?
Bennünk van. Azt viszont Zsolt is hangsúlyozta már a szezon elején, hogy ez már nem az a csapat, amely megnyert egy csomó kupát, és legyőzött szinte minden riválist. Ez a gárda úgy kezdte az idényt, hogy még senki ellen sem nyertünk mérkőzést. Így álltunk hozzá a rajthoz, azóta is lépésről lépésre haladunk, innen akarjuk elérni megint azt a pontot, hogy legyőzünk minden ellenfelet.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Az FTC maradt veretlen a másik BL-csapattal, az OSC-vel vívott bajnoki rangadó után
28/11/2021 12:15
Vízilabda
A szezon eddigi legjobb meccsét hozta az OSC-Vasas rangadó, több hullámvasutazással is
25/11/2021 09:49