Bisztritsányi Dávid és Ekler Zsombor mesélt az UVSE szezonjáról.

Nagyon sok minden történt azóta, hogy az UVSE OB I-es férfi vízilabdacsapata az elmúlt évek egyik legemlékezetesebb másfél szezonját produkálta Benedek Tibor irányításával. A háromszoros olimpiai bajnok legenda bízott annyira a klub ifjúsági és a serdülő korosztályainak legkiválóbb neveléseiben, hogy azok néhány rutinosabb játékossal kiegészülve igenis meg tudják állni a helyüket az élvonalban, ráadásul úgy, hogy közben látványos játékot nyújtanak.
Ez maradéktalanul sikerült előbb egy csont nélküli bentmaradással, majd a felsőházba kerüléssel, viszont előbb a Covid, majd Benedek máig felfoghatatlan és elfogadhatatlan halála némileg megakasztotta ezt a sikertörténetet.
Vízilabda
Benedek Tibor örökségéből a topklubok után mostantól a válogatott is profitálhat
31/12/2021 18:35
A lila-sárgáknál folyó szakmai munka minőségét jellemzi, hogy 2019 nyara óta 11 kulcsemberüket igazolták le OB I-es topcsapatok. Baksa Benedek, Konarik Ákos, Vigvári Vendel, Korbács Gábor, Dala Döme, Sziládi Kristóf, Tóth Kristóf, Vigvári Vince, Molnár Erik, Aranyi Máté is feljebb lépett a ranglétrán, Kardos Alexander Szegedre igazolt, Szieben László pedig Amerikába ment tanulni.
Benedek Tibor munkáját az ő felkérésére Vincze Balázs vette át, akinek új csapatot kellett építenie, főleg a most futó szezonban. Ahol 10 kört kellett várni, hogy meglegyen az első siker, ahogy azóta meglett a második is, és mindkettő magabiztos győzelem lett a Szentes és a Debrecen ellen.
Alábbi interjúalanyaink mellett például a mindössze 16 éves centernek, Szécsi Marcellnek is nagyszerű pillanati voltak utóbbi meccsen, egymás után harcolt ki egy kiállítást, majd blokkolt egy szépen emberhátrányban, hogy aztán később büntetőt harcoljon ki.

Blokkerdő - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Még szeptemberben beszélgettünk hosszabban az UVSE nyárom igazolt tehetségével, Ekler Zsomborral, aki a DVSE ellen extra teljesítménnyel rukkolt elő. A 12-8-as hazai sikerrel véget ért partin 7/6-os lőlappal zárt a 18 éves kapásoldali pólós, aki a mezőnyben is remekelt, emberelőnyt harcolt ki, több labdát is szerzett, lefordulásból büntetőt harcolt ki.
A meccs után először arról kérdeztük őt, hogy úgy érzi, bátrabb, magabiztosabb lett-e az elmúlt hónapokban, mert szombaton nagyon sült a keze.
"Attól is függ, mennyit lövök kapura, hogy milyen lábbal kelek fel. Amikor elkezdtük a meccset, éreztem, hogy most jól megy, az ellenfél kapusa se volt még topon, bátrabban próbálkoztam, és ennek meg is lett az eredménye. Nagyon örülök a csapat győzelmének! A kapusunk, Bisztró nagyon jól védett, tőlem is érett már egy ilyen játék."
Az UVSE javuló csapatjátéka két győzelmet hozott, ráadásul egymást követő két fordulóban. Mit hozhat még ez a teljesítmény ebben a naptári évben?
"Sokat javult a játékunk a szezon eleje óta. A Kaposvár és a Pécs lesz a következő két ellenfelünk, akár 12 ponttal is zárhatjuk ezt a félévet. Mindent meg fogunk tenni érte, hogy így legyen."

Ekler Zsombor meglőtte a sapkaszámának megfelelő gólmennyiséget - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

November 27-ig kellett várnia Vincze Balázs csapatának az évadbeli első győzelmére, akkor a Szentes ellen nyertek 13-7-re. Hogyan bírták vajon fejben, hogy a nehéz sorsolás miatt a 10. fordulóban lett csak meg az első sikerük?
"Pont addig bírtuk" (nevet) "Azóta jobb érzés edzésre is jönni, megvan az eredménye a munkánknak."
Hol tart a csapat Ekler Zsombor szerint, érezhető az a fejlődés, amely jobb tavaszt eredményezhet?
"Az őszinél mindenképpen jobb tavaszi szereplést szeretnénk produkálni, több nyert meccsel. Úgy néz ki, az lesz a célunk, hogy a kiesést elkerüljük a csapattal. Azért teszünk majd meg mindent, hogy minél jobb csapat legyünk, és minél feljebb végezzünk a tabellán."

Ekler Zsombi fülig érő mosolya teljesen érthető - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Az UVSE egyik legbiztosabb pontja Bisztritsányi Dávid, a csapat 34 éves, Európa-bajnoki bronzérmes kapusa, aki a Benedek-éra után a Vincze-féle csapatnak is kulcsjátékosa. A DVSE ellen 60%-ot produkált, majd egy általánosabb helyzetjelentést adott a csapatról.
"Ami nagy különbség az előző évekhez képest, hogy azt a stabilitást, ami volt, azt nem tudtuk hozni. A Honvéd elleni vereség erős volt, a többi talán vállalható. Nagyon jó az utánpótlásunk, nagyon népszerűek vagyunk azok körében, akiket esetleg le lehet igazolni. Ekler Zsombor, Belényesi Dávid és Csapó Ádám is olyan játékos, akik szívesen jöttek hozzánk, még hívni sem kellett őket. Viszont nem lehet mindig ugyanazt a szintet hozni.
A három olimpiai aranyat nyerő hat ember és a körülöttük játszók egy nagyon szerencsés generáció volt, de utánuk sem következett ugyanaz a színvonal, a tokiói bronznak is nagyon örültünk, mert tényleg nagy dolog. De a válogatottnál sem volt meg az utóbbi években az a stabilitás, ami a 2000-es években."

Bisztritsányi Dávid a kapu őre - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

"Ez látszik nálunk is. Az viszont tökjó, hogy most is játszanak nálunk olyanok, akikért érdemes eljönni az uszodába. Märcz Tomi is itt szokott lenni. A KSI olyan most picit, mint amilyen mi voltunk, náluk is van két-három olyan tehetséges srác, akikből komoly játékos válhat. Ahogy az UVSE és más egyesületek utánpótlása is tele van olyanokkal, akikben nagy potenciál van. Nem csak ügyesek, a habitusuk is megvan, jó alanyok lesznek ahhoz, hogy akár az UVSE-be kerülve bontogassák a szárnyaikat, akár abban a klubban, ahol most is vannak."
Ha már Bisztró a stabilitást említett, nincs még egy olyan klub, amelytől 2019 nyara óta 12 kulcsjátékos távozott volna, az UVSE ilyen. Ha nem is nulláról kellett elkezdeniük a munkát, új csapatot kellett építeniük.
"Igen, de tavaly decemberben volt négy olyan meccsünk, amikor a Covid miatt serdülőkkel is álltunk fel, és megnyugtathatta Vincze Balázst, a vezetőséget, és minket is, hogy lehetett honnan meríteni. A tavalyi serdülők - Barics Bence, Ionescu Erik, Szirmai Marci -, a most még serdülők - Csiszer Vince, Szécsi Marci - olyan játékot tudnak hozni, hogy ha bekerülnek a csapatba, akkor nincs minőségi visszaesés a mérkőzéseken. Megéri a munka, amit beléjük fektetnek az edzők, és amit pedig ezek a srácok el is végeznek."

Fókusz - Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Fotó: facebook

Évek óta megfigyelhető, ahogy a meccseken a mindenkori vezetőedző meghosszabbított kezeként terelgeti a fiatalokat Bisztritsányi, hol tanácsot adva, hol utasítva, hol számonkérve őket. Ezt a helyzetet vajon hogy viselik a főszereplők?
"Nincsenek könnyű helyzetben. Sajnos türelmetlenebb vagyok, mint korábban. Edzésen és a mérkőzéseken is, mindenhol. Ezt sajnálom, nekem se jó, ha mindig én vagyok a krampusz. Sokat kapnak, de örülök neki, hogy viszonylag jól bírják. Talán érzik, hogy nem azért csinálom, mert nem szeretem őket, hanem mert sajnos rossz személyiség vagyok. De úgy tűnik, ez előreviszi a csapatot."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Vízilabda
Benedek Tibor szellemiségét követve dolgozik az UVSE női bajnoki címvédő csapata is
05/10/2021 16:15
Vízilabda
Benedek Tiborra emlékeztek egy vízilabdatornával a hozzá kötődő magyar klubok
30/08/2021 11:53