Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vizes vb 2022 - 5. a férfi, 8. a női 4x100 méteres gyorsváltó - ÉLŐ közvetítés a vizes vb-ről az eurosport.hu-n!

Eurosport Magyarország

Frissítve 18/06/2022 - 21:41 GMT+2

A szinkronúszók küzdelmeivel rajtolt Magyarországon a 19. vizes világbajnokság, amelyen még az úszók, nyíltvízi úszók, vízilabdázók és műugrók küzdelmeit rendezik meg. A legnagyobb létszámú hazai csapat természetesen a medencés úszóké, a magyar színeket 33 sportoló képviseli a Duna Arénában. Az eurosport.hu-n ebben a folyamatosan frissülő hírfolyamban követjük végig az eseményeket.

Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntője után a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

Magyar szempontból hol fájó, hol szép perceket hozott a budapesti úszó-vb első esti programja a Duna Arénában, ahol a két 4x100-as gyorsváltó, valamint Holló Balázs is döntőzött. Ami pozitív: Szabó Szebasztián éremért csatázhat vasárnap este, de nagyon nem lesz könnyű dolga, és Hosszú Katinka is finálét úszhat abban a számban, amelyben az előző négy vb-t megnyerte. Komoly időkből sem volt hiány. Összefoglaló.

20:17 Ötödik a férfi, nyolcadik a női 4x100 méteres gyorsváltó

A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összetételű 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltó az ötödik helyen végzett.
Öt évvel ezelőtt, a Duna Arénában rendezett világbajnokság nyitónapjának legnagyobb szenzációját okozta a váltó, amely bronzérmet nyert, abból az egységből Németh Nándor és Bohus Richárd maradt meg, hozzájuk csatlakozott a kiváló sprinter, Szabó Szebasztián, valamint az azóta már olimpiai bajnokká avanzsált Milák Kristóf.
A délelőtti előfutamok során ez az egység már ostromolta a tokiói olimpiai döntőben úszott országos csúcsát (3:11.06), 3:12:38 perces idejével pedig, ahogyan Németh fogalmazott, megszerezték a 3-as pályát.
Ezúttal Németh kezdett, aki a tokiói olimpia egyéni döntőjében úszott országos csúcsát (47.81) 16 századra megközelítette, majd Szabó is szorosan ott volt a favorit amerikaiak mögött. A rutinos Bohus mellet ugyanakkor elúsztak a riválisok, így Milák a hatodik helyen váltott és ugyan nagyot hajrázott, de csak egy helyet tudott javítani. Az egység így sem volt messze az ötkarikás fináléban úszott időtől, 3:11.24 perccel lett ötödik.
A női váltó, amely a nyolcadik helyen csúszott be a fináléba, nem tudott javítani helyezésén és Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállításban a nyolcadik lett.
4x100 méter férfi gyorsváltó, világbajnok:
  • Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Ryan Held, Justin Ress, Brooks Curry) 3:09.34 perc
  • 2. Ausztrália (William Xu Yang, Matthew Temple, Jack Cartwright, Kyle Chalmers) 3:10.80
  • 3. Olaszország (Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Lorenzo Zazzeri, Manuel Frigo) 3:10.95
  • ...5. MAGYARORSZÁG (NÉMETH NÁNDOR, SZABÓ SZEBASZTIÁN, BOHUS RICHÁRD, MILÁK KRISTÓF) 3:11.24
picture

A győztes amerikai váltó tagjai a férfi 4x100 méteres gyorsváltó döntője után a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

Fotó: AFP

4x100 méter női gyorsváltó, világbajnok:
  • Ausztrália (Mollie O'Callaghan, Madison Wilson, Meg Harris, Shayna Jack) 3:30.95 perc
  • 2. Kanada (Kayla Sanchez, Taylor Ruck, Margaret Macneil, Penny Oleksiak) 3:32.15
  • 3. Egyesült Államok (Torri Huske, Erika Brown, Kate Douglass, Claire Curzan) 3:32.58
  • ...8. MAGYARORSZÁG (PÁDÁR NIKOLETT, GYURINOVICS FANNI, SENÁNSZKY PETRA, MOLNÁR DÓRA) 3:38.20

19:45 Holló Balázs a nyolcadik helyen végzett 400 méter vegyesen

Az egriek 23 éves versenyzője a délelőtti előfutamban szenzációs egyéni csúcsot úszott, élete legjobbját csaknem két és fél másodperccel megjavítva az ötödik időt (4:10.87) érte el.
A számot Léon Marchand nyerte, a francia versenyző az utolsó tíz méteren "maradt le" Michael Phelphs 2008-as pekingi cáparuhás világrekordjától (4:03.84) és végül 4:04.28 perces világbajnoki- és Európa-csúccsal győzött.
picture

Léon Marchand

Fotó: Getty Images

19:40 Hosszú Katinka a nyolcadik helyen bejutott a döntőbe 200 méter vegyesen

Hosszú a szám olimpiai bajnokaként, legutóbbi négy döntőjének győzteseként és világcsúcstartójaként, de már korántsem a favoritjaként várta az elődöntőt. A 33 éves magyar klasszis végül nagy hajrával, idei legjobbját három századdal megjavítva 2:10.72 perces idővel éppen csak bekerült a nyolcas döntőbe.
A szám másik magyarja, Sebestyén Dalma összesítésben a 14. lett 2:13.09 perccel.
Hosszú a futam után elmondta, rendkívül boldog, hiszen amikor futamában csak ötödikként csapott célba, azt gondolta, nem került be a fináléba. Hozzátette, a tokiói olimpia után sokat kihagyott, ezért nincs százszázalékos állapotban, de nagyon szeretett volna újra hazai közönség előtt úszni. A női 200 méter vegyes döntőjét vasárnap 19.27 órakor rendezik.
picture

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás elődöntője után a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 18-án. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

18:45 Szabó Szebasztián az ötödik idővel bejutott a döntőbe 50 méter pillangón.

A győriek 26 éves versenyzője a délelőtti előfutamban 23.11 másodperccel a nyolcadik időt érte el, az elődöntőben ezt alaposan megjavítva, saját országos csúcsától - amellyel a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon ötödik lett - mindössze egyetlen századdal elmaradva, 22.91 másodperccel csapott célba.
"Óriási segítség volt a közönség, fantasztikus érzés, hogy csak az én nevemet lehetett hallani. Szerencsére sikerült 23 másodperc alá becsúszni, hasonló idővel pedig már a döntőben is lehet valamit keresni" - nyilatkozta a vegyes zónában Szabó, akinek még a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként a döntőben is lesz jelenése. Az 50 méter pillangó fináléja vasárnap 18.48 órakor kezdődik.

Kezdődik a délutáni program


17:40 A japánoké az első arany

A japánok szerezték az első aranyérmet a magyarországi vizes világbajnokságon a szinkronúszók margitszigeti küzdelmeiben, az egyéni technikai versenyt Inui Jukiko nyerte.
Eredmények:
szinkronúszás, egyéni technikai, világbajnok:
  • Inui Jukio (Japán) 92,8662 pont
  • 2. Marta Fegyina (Ukrajna) 91,9555
  • 3. Evangelina Platainoti (Görögország) 89,5110

2013 után újra vb-érmet nyerne a magyar női vízilabda-válogatott, erre meg is van minden esélye

Három csodaszép magyar döntő, Hosszú és Szabó is továbbjutott

picture

Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd (b-j) a 4x100 méteres váltó gyorsúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 18-án. A gyorsváltó bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI

12:33 Nyolcadik helyen a magyar szinkronúszócsapat a szabad kombináció selejtezőjében

A magyar csapat a nyolcadik helyen zárt a szinkronúszók szabad kombinációs versenyének selejtezőjében a Margitszigeten zajló világbajnokság szombati napján. Az Apáthy Anna, Barta Niké, Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Regényi Adelin, Szakáll Panna, Taksonyi Blanka összeállítású együttes 78,7333 pontot kapott gyakorlatára, ami megegyezik a brazilok teljesítményével.

12:14 Mindkét 4x100 méteres magyar gyorsváltó döntős

A férfi és a női magyar 4x100 méteres gyorsváltó is döntőbe jutott a budapesti úszó-világbajnokság szombati nyitónapján.
Előbbi Szabó Szebasztián, Milák Kristóf, Bohus Richárd és Németh Nándor összeállításban a tokiói olimpia döntőjében úszott 3:11.06 perces országos csúcsát - ami a japán fővárosban az ötödik helyre volt jó - megközelítve, 3:12.38 perccel zárt, ami harmadik legjobb eredményt jelentette az előfutamok során.
Milák "kicentizte" a váltást, az olimpiai bajnok klasszis ugyanis kereken 0-s különbséggel ugrott a vízbe a rajtkőről.
Szebire nagyon kell figyelni, nem lehet tudni nála, hogy a végén mennyire rövidülnek a tempói.
"Általában hasonlókat szoktam váltani, szerencsére nem ugrottam ki. A vízben egy jót utaztam az amerikai mellett, nagyjából egy kétszázas tempót úsztam, szóval este ez még jobb lesz" - nyilatkozta Milák a vegyes zónában.
A nőknél a Pádár Nikolett, Senánszky Petra, Molnár Dóra, Gyurinovics Fanni összetételű négyes nyolcadik helyen jutott fináléba.
picture

Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Milák Kristóf és Bohus Richárd (b-j) a 4x100 méteres váltó gyorsúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 18-án. A gyorsváltó bejutott a döntőbe. MTI

Fotó: MTI

11:50 Holló Balázs egyéni csúccsal döntős 400 méter vegyesen

Holló Balázs óriási egyéni csúccsal döntőbe jutott 400 méter vegyesen, Kós Hubert viszont 12. helyen fejezte be szereplését ebben a számban.
Mindketten áprilisban a debreceni országos bajnokságon úszták egyéni legjobbjukat, Holló ebből most délelőtt 4:10.87 perces idejével közel két és fél másodpercet faragott (4:13.15). Kós ugyan féltávig parádésan úszott, ezt követően azonban visszaesett, végül 4:15.44 perccel csapott célba. A vegyes zónában Holló elmondta, álmában sem gondolt volna ilyen időre délelőtt, ugyanakkor nagyon jól érezte magát a vízben, ráadásul délután rendre jobb teljesítményre képes, így bízik benne, hogy a fináléban még tovább tud javulni.
Kós megjegyezte, 200 méterig minden rendben volt, ott viszont "megállt az élet", de szerinte a rövidebb vegyes szám tekintetében ez nem rossz kezdés. Holló az ötödik idővel került a fináléba.

11:14 Takács Tamás 28. 100 méter mellen

Takács Tamás 28. helyen végzett 100 méter mellen. Az 1998-as születésű magyar versenyző egyéni legjobbjától (1:01.08) nem sokkal elmaradva, 1:01.86 perces idővel csapott célba.
A szám egyeduralkodója, a brit Adam Peaty hiányában a legjobb idővel a holland Arno Kamminga jutott a 16 úszót felvonultató elődöntőbe. Peaty minden idők legjobb időeredményei közül az első 17-et birtokolja, Kamminga éppen a 18. a listán.

10:57 Késely és Fábián lemaradt a 400 méter gyors döntőjéről

Késely Ajna és Fábián Bettina sem jutott döntőbe 400 méter gyorson a budapesti úszó-világbajnokság szombati nyitónapján. Egyéni legjobbjuktól mindketten jócskán elmaradtak, Késely 4:09.09 perccel (legjobbja 4:01.34) a 12., Fábián pedig 4:16.06 perccel (4:07.81) a 22. helyen zárt.
Késely a futam után arról beszélt, továbbra is türelmetlen magával szemben annak kapcsán, hogy nem tud olyan ütemben fejlődni - sőt, van, amikor stagnál -, mint ahogy szeretne.

10:38 Szabó a nyolcadik idővel elődöntős 50 méter pillangón

Szabó Szebasztián 50 méter pillangón a nyolcadik idővel jutott az elődöntőbe. A győriek 26 éves versenyzője, a szám aktuális Európa-bajnokaként ugrott a Duna Aréna medencéjébe.
picture

Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás előfutama előtt a vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában 2022. június 18-án. MTI/Kovács Tamás

Fotó: MTI

9:38 Hosszú és Sebestyén is továbbjutott 200 méter vegyesen

Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma is elődöntőbe jutott 200 méter vegyesen a magyarországi vizes világbajnokság úszóversenyeinek szombati nyitónapján.
Hosszú a futam után elmondta, örül annak, hogy legalább még egyszer úszhat ebben a számban - ahol egyébként ő a világcsúcstartó és a legutóbbi négy vb-n nem talált legyőzőre -, mert lépésről lépésre szeretne haladni.

Milák végül csak két számban indul

Ugyan az előzetes rajtlistán még négy egyéni számban szerepelt, végül kettőben indul az olimpiai bajnok Milák Kristóf.

Bemutatkoztak a magyar szinkronúszók

A Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka kettős "féltávnál" a nyolcadik helyen áll a szinkronúszó párosok technikai versenyében, a magyarországi vizes világbajnokság pénteki nyitónapján.

Úszó-vb: Milák két számtól visszalépett, Hosszú nyit és zár – program, esélyek, időpontok

Június 18-án, szombat reggel elkezdődnek a medencés úszóversenyek a budapesti úszó-világbajnokságon, és a program egészen június 25-ig tart. A Duna Arénában 31, köztük több éremesélyes magyar versenyző, valamint a nemzetközi mezőny nagy sztárjai és feltörekvő tehetségei is megjelennek. Páros évben legutóbb 1998-ban rendeztek világbajnokságot – különösen érdekes és izgalmas nyolc nap következhet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés