Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Osaka nyíltan beszélt a félelmeiről és a háláról, ami új távlatokat nyitott előtte

Kálmán Laci

Frissítve 19/08/2021 - 15:01 GMT+2

Naomi Osakát a félelmei tették nyugtalanná és aggódóvá a sajtótájékoztatók miatt, ugyanakkor a saját kiváltságos helyzete miatt érzett hála nyitott új távlatokat a számára.

Naomi Osaka

Fotó: Getty Images

A félelem és a hála érzése kavarog és hullámzik mostanság a korábbi világelsőben.

A négyszeres Grand Slam-bajnok szinte makulátlan adogatójátékokat produkált a Coco Gauff elleni mérkőzésének döntő játszmájában. A japán végül 4:6, 6:3, 6:4-es győzelemmel jutott a legjobb tizenhat közé Cincinnatiben.
Osaka visszavágott a 2020-as Ausztrál Openen elszenvedett vereségért, és reméli, hogy a jövőben olyasfajta rivalizálás lesz kettejük között, mint Roger Federer és Rafael Nadal között volt az elmúlt másfél évtizedben.
"Nagyon szeretek Coco ellen játszani, nagyon szeretem azt a hangulatot, ami a meccseinket körülveszi, és ahogy az emberek bevonódnak a küzdelembe" – mondta Osaka. "Izgatott vagyok, amikor azt hallom valakitől, hogy ez már rivalizálás. A versengés jót tesz a sportnak, láthattuk például, hogy Federer és Nadal legendás meccsei mennyi csodálatos dolgot adtak a tenisznek. Remélem, Coco és én is fel tudunk majd építeni valami hasonlót."
A mérkőzést követően Osaka beszélt arról, miért ragadták el az érzelmei, és miért könnyezett a tornát felvezető sajtótájékoztatón. Mint ismeretes, itt azt feszegette egy újságíró, hogy hogyan egyezteti össze a média ellen vívott harcát a saját oldalain generált érdeklődéssel és a szponzorációs kötelezettségeivel.
Osaka elmondta, hogy a hagyományos mérkőzések utáni sajtótájékoztatóktól való félelme komoly nyugtalanságot és lámpalázat okoz benne. Aztán jött Cincinnati, ahol egyszerre csak szembesült mindazzal, amitől a Roland Garrostól kezdődően igyekezett magát távol tartani.
"Eltűnődtem azon, hogy miért hat mindez rám olyan negatívan. Először is, hogy mi késztetett arra, hogy ne akarjak részt venni a különböző médiaeseményeken."
"Aztán, ahogy ezen gondolkodtam, eszembe jutottak a szalagcímek, amiket az újságokban láttam azokról a játékosokról, akik éppen vereséget szenvedtek. Ezek a szalagcímek összeomlásról szóltak, meg, hogy az adott teniszező már nem olyan jó, mint korábban volt."
picture

Naomi Osaka Cincinnatiben

Fotó: Getty Images

Osaka, akinek édesapja Haitin, édesanyja pedig Japánban született, néhány nappal ezelőtt a közösségi oldalán jelentette be, hogy felajánlja a karibi országnak a Cincinnatiben szerzett nyereményét. Haitit ugyanis 7,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton.
A saját vállalása rendkívüli módon inspirálja Osakát. Így még inkább fontosnak érzi, hogy messzire jusson a tornán. Mindez ráadásul rég elfeledett, már-már újnak tűnő távlatokat is megnyitott előtte.
"Azon gondolkodtam, hogy már azzal, hogy minden reggel felébredek, azt kellene éreznem, hogy győztem. Arról beszélek, hogy ezzel lehetőségem nyílik arra, hogy kimenjek a pályára és játsszam. Hogy találkozhatok a rajongókkal, azokkal az emberekkel, akik azért jöttek ki a stadionba, hogy lássanak teniszezni. Hogy ez már önmagában egy óriási dolog."
"Nem tudnám megmondani pontosan, hogy mikor volt az a pont, amikor elkezdtem elveszíteni ezt az érzést. Hogy mikortól nem éreztem már azt, hogy már ez is mekkora dolog. Most pedig valahogy összeállt bennem, hogy mennyire hálátlan voltam ezzel kapcsolatban."
picture

Naomi Osaka

Fotó: Eurosport

"Nem tudom. De persze biztos benne volt ez az egész covid-dolog. Hogy mennyire stresszes volt a buborékban lenni, hogy nem találkozhattunk az emberekkel, és nem beszélgethettünk velük, nem ölelhettük meg őket."
"És közben persze láttam, milyen állapotban van a világ. Elég arra gondolni, hogy mi van Haitin, és mi van Afganisztánban. Tiszta őrület minden, és én itt vagyok az Egyesült Államokban, és labdát ütögetek. Az emberek pedig jönnek és nézik, ahogy játszom."
"Rájöttem, hogy senki más nem szeretnék lenni, csak éppen az, aki én vagyok, aki mindezt megteheti."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés