Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy ritkán alkalmazott szabály miatt fakadt ki a wimbledoni bajnoknő

Németh Dániel

Publikálva 26/09/2023 - 13:03 GMT+2

Elena Rybakina 3. kiemeltként várta a tokiói 500-as tenisztornát, mégis pályára kellett volna lépnie az első fordulóban. A versenyek többségén a kiemeltek egy része – Tokióban ez az első négy helyezett – erőnyerő az első fordulóban, ám a guadalajarai 1000-es verseny miatt ezeket a helyeket a szövetség a múlt heti teljesítmény alapján osztotta ki. A kazah kifakadt, majd visszalépett a versenytől.

Australian Open: Rybakina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

A kazah teniszezőnőnek valahogy nincs szerencséje a kiemelésekkel.

2022-ben wimbledoni bajnok lett, mégsem lépett előre a ranglistán, ugyanis az orosz és fehérorosz teniszezők kizárását követően az ATP és a WTA sem osztott pontot a füves pályás Grand Slam után. Rybakina egy átlagos szezonban a top 10-ben zárhatta volna az évet, így viszont megrekedt a 22. pozícióban, ami a kiemeléseire is hatással volt, és lényegesen kedvezőtlenebb sorsolást kapott, mint amit megérdemelt volna az eredményei alapján.
Bár a szervezők dönthettek volna úgy, hogy figyelembe veszik a wimbledoni eredményét, még a pályák beosztásánál sem volt szempont, hogy egy friss Grand Slam-bajnokról van szó, a US Openen például az egyik külső pályán kapott helyet a nyitó fordulóban. „Kár érte. Olyan érzés, mintha nem is én lennék a wimbledoni bajnok” – mondta a kazah, miután két szettben kikapott a francia Clara Bureltől. Most egy másik szabály miatt bosszankodhatott a világranglista-5. teniszező.

"Köszönöm, WTA"

A női mezőny nagy része Tokióban tartózkodik egy WTA 500-as tenisztorna miatt, és egészen hétfőig úgy nézett ki, Rybakina is elindul a versenyen. Az viszont csak a múlt hét végén derült ki a számára, hogy hiába ő a 3. kiemeltje a versenynek, és lenne a szabályok értelmében erőnyerő, már a nyitókörben pályára fog lépni, ugyanis a WTA élt a lehetőséggel, és a múlt heti guadalajarai versenyre hivatkozva teljesítményalapú bye-okat osztott ki.
Rybakina kihagyta a mexikói versenyt, Caroline Garcia ellenben elődöntős volt, Maria Sakkari pedig megszerezte karrierje második WTA-címét, így a francia és a görög lány lett a kedvezményezett.
„Teljesítményalapú bye. Köszönöm, hogy az utolsó pillanatban megváltoztattátok a szabályt. Remek döntés, WTA, mint mindig”írta a közösségi oldalán a csalódott Rybakina, aki nem először kritizálta a WTA-t. Montréalban azt követően nevezte „gyengének” a WTA vezetését, hogy az esőszünetek miatt hajnali háromkor fejezte be a Daria Kasatkina elleni mérkőzését. „Kikészített ez a beosztás és az egész helyzet” – nyilatkozta.
picture

Australian Open: Rybakina - Sabalenka - a mérkőzés legjobb pillanatai

Rybakina számára ezúttal anélkül ért véget a torna, hogy egyáltalán elkezdődött volna, hétfőn ugyanis visszalépett a versenytől. „Játékosként mindig az a célom, hogy mindent beleadjak a pályán, de a testem most nem áll erre készen. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy hallgatok a testem visszajelzéseire, és inkább visszalépek a tornától. Imádom Japánt, nagyon különleges szurkolóim vannak, miattuk nehéz volt meghozni ezt a döntést.”

"Átláthatóságot szeretnénk"

A kazah teniszező tehát viszonylag szűkszavúan értékelte a kialakult helyzetet, az edzője, Stefano Vukov ellenben az Instagramon hosszabban kifejtette a problémáikat. Közleményében kritizálta a WTA kommunikációját, a következetesség hiányát, sőt: a rendszer alappillérét jelentő kötelező versenyeket is. Éppen ezért Vukov szerint a szövetségnek magában kellene keresnie a hibákat, ahelyett, hogy a teniszezőkre hárítanák a felelősséget.
„Csak hogy tisztázzuk: nincs magyarázat arra, mi is az a teljesítményalapú bye. Mit jelent ez? Még többet adunk, hogy segítsük a jól teljesítő játékosokat? Vagy azoktól vesszük el, akik a ranglista alapján megérdemelték? Ha már itt tartunk: a ranglista önmagában nem a teljesítményt tükrözi? Tavaly döntőt játszottunk Európában, két nappal később pedig már Japánban játszottunk, és akkor nyoma sem volt a teljesítményalapú erőnyerő helyeknek.”
picture

US Open: Rybakina - Cirstea - a mérkőzés legjobb pillanatai

„Ugyanezt fogják alkalmazni a tokiói 500-as versenyt követően az 1000-es pekingi tornán. Négy helyet osztanak ki a teljesítmény alapján. A legtöbb játékos már kvalifikálta magát a nyolcas döntőre, szóval mi értelme van egyáltalán Cancún előtt versenyezni? Ennek az az oka, hogy a legtöbb torna kötelező, és megbüntetik azokat a játékosokat, akik kihagyják őket. Mindig a játékosok fizetik meg a következmények árát. A rendszer egyszerűen nem működik.”
Átláthatóságra van szükség. Minden játékosnak tudnia kellene, mi történik. És ideje befejezni azt a gyakorlatot, hogy a játékosokat hibáztatjuk a rendszer által elkövetett hibák miatt.
Vukov azt is kiemelte, hogy a WTA még csak a saját termékét sem tudja megfelelően eladni, és borzasztó a női tenisz marketingje. Példaként azt hozta fel, hogy a hivatalos csatornáin alig pár napja posztolt arról a WTA, hogy Rybakina kijutott az év végi világbajnokságra, holott már hetekkel ezelőtt biztosította a helyét a versenyen. A WTA Finals kapcsán ráadásul nem ez az egyetlen probléma, az is csak nemrég derült ki, hogy Cancúnban tartják az idei világbajnokságot.

Nem új szabályról van szó

A WTA védelmében annyit érdemes leszögezni, hogy nem egy utolsó pillanatos szabályváltoztatásról van szó, és több mint egy évtizede létezik az a szabály, amelynek értelmében az előző heti teljesítményt figyelembe véve oszthatják ki az erőnyerő helyeket. 2009-ben mind a négy római elődöntős a második fordulóban kezdhette meg a szereplését Madridban, de a 2014-es China Openen és a 2015-ös dubaji versenyen is éltek ezzel a lehetőséggel.
picture

A negyeddöntőben búcsúzott a női címvédő Rybakina

A cél az, hogy az előző héten sokat versenyző játékosoknak több idejük legyen regenerálódni, esetleg az új időzónához alkalmazkodni. Mivel Guadalajara és Tokió között 15 óra a különbség, és a szabályt kimondottan ezekre az esetekre találták ki, logikus lépés volt alkalmazni Garcia és Sakkari esetében. A párosspecialista Nicole Melichar-Martinez szerint ráadásul a WTA hivatalos csatornáin elérhető volt ez az információ, vagyis számíthatott volna erre Rybakina és a csapata.
Valószínűleg tehetett volna többet Rybakina stábja annak érdekében, hogy képben legyenek a lehetőségekkel, ugyanakkor a WTA-nak is érdemes lehet felülvizsgálnia a kommunikációját. A korábbi páros világelső Rennae Stubbs még azt is megkérdőjelezte, van-e létjogosultsága a szabálynak. „100%-ban egyetértek Rybakinával. Mindenki szabadon dönthet a programjáról. Tudod, mit kockáztatsz, nem lenne szabad azért büntetni a kiemelteket, mert az előző héten nem játszottak.”

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés