Hiába nyertek meg egy fontos Grand Slam-tornát, a következő egy évben nyoma sem lesz ennek a ranglistán.

A koronavírus-járvány óta lényegesen nehezebb volt eligazodni a tenisz világranglistáin. A tömegesen elmaradó versenyek miatt a ranglistapontokat befagyasztották, így kompenzálandó azt a kiesést, amit a 2019-ben kiemelkedően teljesítő játékosok megszenvedtek volna. Ez a pontkompenzáció az ATP esetében egészen 2022 nyaráig marad érvényben, innentől viszont szép lassan a 2019-es idény utolsó pontjai is kihullanak a rendszerből.
Abierto de Tenis Mifel
Papírforma Mexikóban - Medvedev két szettben hódította el a trófeát
18 ÓRÁJA
Ahhoz viszont, hogy ismételten olyan világranglistái legyenek a tenisznek, amely hűen tükrözi az előző 52 hét erőviszonyait, még legalább egy évet várni kell, Wimbledonban ugyanis – válaszul az orosz és fehérorosz teniszezőket ért szankcióra – az ATP és a WTA sem osztott pontokat. Ezzel a döntéssel elméletben Wimbledont próbálták büntetni, mintha Wimbledon státuszán bármin is változtatnának a pontok – közben viszont a játékosokat sikerült megszívatni.
Békeidőkben a világranglistának egy funkciója van: igazságosabb, egyenlőbb feltételeket teremteni a versenytáblák kialakításánál. Hogy azok, akik az előző egy év alapján kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, lehetőleg ne a versenyek első felében kerüljenek szembe egymással, hanem a tornák későbbi szakaszaiban. Erre szolgálna a kiemelési rendszer, amely viszont a következő egy évben messze nem fogja hűen tükrözni az előző 52 hét eseményeit.

Novak Djokovic - 7. (-2000 pont)

A most már 21-szeres Grand Slam-bajnok úgy vágott neki Wimbledonnak, hogy biztosan tudta: bármi is történjen, vissza fog csúszni a rangsorban. Djokovicnak természetesen ma már nem az az elsődleges, hányadik helyen áll az ATP szerint, ugyanakkor az, hogy a 4. helyett most csak a 7. pozícióban áll, a top 4 számára kellemetlen helyzetet teremt. Az idény hátralévő versenyein ugyanis már a negyeddöntőben összefuthatnak a szerbbel, amit aligha kívánna bárki is magának.
Az elmaradó pontok az év végi világbajnokságra is hatással vannak, a szezon nyolc legjobb játékosát felvonultató versenyre ugyanis az éves rangsor alapján lehet kvalifikálni. Djokovicot egy apró betűs szabály mentheti meg: azoknak, akik megnyertek legalább egy GS-tornát a szezon során, elegendő a legjobb 20-ban végezniük. Ez szinte biztosan meglesz a szerb klasszisnak (jelenleg 10.), még akkor is, ha az oltatlansága miatt több versenyről lemaradhat a szezon hátralévő részében.

Nick Kyrgios – 43. (-1200 pont)

Az ausztrál a pályafutása legnagyobb eredményét érte el a wimbledoni döntővel, a ranglistán azonban marad a 43. helyen, pedig az itt megszerzett 1200 ponttal most a 16. helyen jegyeznék. Ez csak három hellyel marad el a karriercsúcsot jelentő 13.-tól, és egy közepes hajrával a top 10-et is célba vehetné. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy ha kitart a jó forma és a motiváció az amerikai kemény pályás szezonban, akkor a vb-részvétel sem lenne kizárt.

Nick Kyrgios a wimbledoni döntőben

Fotó: Getty Images

Cameron Norrie – 11. (-720 pont)

Norrie-nak amúgy sincs rossz szezonja, Wimbledonban pedig meg is koronázta pályafutása első GS-elődöntőjével az előző másfél évben nyújtott teljesítményét. Az extra 720 ponttal most épp a 8. helyen állna a rangsorban, és az ő esetében is nagy sansz lenne az újabb világbajnoki részvételre. Bár most sincs kilátástalan helyzetben, a múltban csak egy versenyen tudott ennél is több pontot szerezni: a tavalyi Indian Wells-i győzelme alkalmával.

Cristian Garín – 56. (-360 pont)

A chilei teniszezőnek finoman szólva sem ez volt karrierje legemlékezetesebb szezonja, a formahanyatlása miatt hamar kicsúszott a top 20-ból. Wimbledonban azonban végre kijött neki a lépést (némi szerencsével, mivel az első körben Matteo Berrettinivel játszott volna), ám hiába állította be karrierje legjobb GS-eredményét a negyeddöntővel, 13 helyet veszített a wimbledoni pontok kiesének köszönhetően.

David Goffin – 71. (-360 pont)

Goffin is azon játékosok közé tartozik, akikre ráfért már egy igazán jó eredmény egy nagy versenyről, a Roland Garrost megelőzően öt GS-en is az első fordulóban esett ki. Tavasszal már kezdett életjeleket mutatni, Wimbledonban pedig sikerült kihasználnia az egyre inkább kinyíló táblát, az elődöntő is csak néhány labdameneten múlt. Hiába védte meg azonban a 2021-es pontjait, 13 helyet bukott a rangsorban, és jelenleg csak a 71.

David Goffin

Fotó: AFP

Akik még sokat veszítettek

Voltak olyan teniszezők is, akik előre tudták, hogy a ranglistán vissza fognak csúszni a döntés értelmében, és végül nem is tudták megismételni a tavalyi teljesítményüket. Berrettini álmainak a koronavírus vetett véget, így a 10. helyről a 16.-ra esett vissza. Sokat bukott a tavalyi elődöntős Denis Shapovalov (16-ról 23), illetve Fucsovics Márton is, aki 38 helyet veszítve a 97. pozícióig zuhant vissza – ők ketten korán búcsúztak az idei küzdelmektől.

Elena Rybakina – 23. (-2000 pont)

Ritkán fordul elő, hogy egy újdonsült GS-bajnok nem ugrik előre a ranglistán, a kazah színekben versenyző Rybakina azonban maradt a 23. helyen. 2000 ponttal a karriercsúcsot jelentő 6. pozícióig jött volna előre, és a megvédendő pontok alapján a top 3-at is célba vehette volna az idény végéig. Így viszont ő az egyik nagy vesztese az elmaradt pontosztásnak, mivel garantáltan sokkal rosszabb kiemelést fog kapni a tornákon, mint amit a teljesítménye alapján megérdemelne.
A slusszpoén pedig az, hogy az éves rangsorban a 19. helyen áll, miközben a Grand Slam-győzelemmel egészen a második helyig jöhetett volna előre, és lélekben már készülhetne az év végi világbajnokságra.

Ons Jabeur – 5. (-1300 pont)

A tunéziai lány most Iga Świątek mögött a második helyen állna a rangsorban, amely az előző 52 hét teljesítménye – és főleg a 2022-ben látott formák alapján – reális is lenne. Jabeurnek meglesz az esélye, hogy még a US Open előtt ledolgozza a hátrányát Kontaveithez, Sakkarihoz és Badosához képest, ám az is tiszta sor, hogy egy wimbledoni döntőt követően nem ezt kellene számolgatni, ráadásul a felvezető tornákon biztosan rosszabb kiemelést fog kapni emiatt.

Elena Rybakina és Ons Jabeur

Fotó: Getty Images

Simona Halep – 16. hely (-780 pont)

2020-ban a koronavírus-járvány miatt törölték a tornát, tavaly pedig a sérülését követően maradt le Wimbledonról. Hiába tért vissza azonban remek formában a versenyre a 2019-es bajnok, és jutott el az elődöntőig, a ranglistán maradt a top 10-en kívül. Pedig ha rendesen kiosztják a pontokat, akkor közel egy év szünet után lehetett volna ott a legjobb 10 között; egészen pontosan a 9. helyen állna, míg jelenleg csak a 16. pozícióba sorolják.

Tatjana Maria – 98. hely (-780 pont)

A 34 éves német alig több mint egy évvel adott életet második lányának, a visszatérés pedig kiválóan sikerült: 2022-ben tornát is nyert, Wimbledonban pedig elődöntőt játszott – ez utóbbi toronymagasan a legjobb eredménye Grand Slamekről. Ezzel az eredménnyel konkrétan top 30-as játékos lenne, jelenleg viszont épp, hogy benne van a legjobb 100-ban, így a nők kőzött ő az egyik legnagyobb vesztese a WTA döntésének.

Tatjana Maria

Fotó: Getty Images

Jule Niemeier – 109. hely (-430 pont)

Egy másik német meglepetésember, Jule Niemeier is maradt a helyén, ami az ő esetében 100-on kívüli helyezést jelent. Niemeier mostanság kezdett WTA-szinten is számottevő eredményeket szállítani, az idei Wimbledon volt a második főtáblás GS-szereplése, amit egy negyeddöntővel tett emlékezetessé. Normál esetben ez azt jelentette volna, hogy a top 50 közelében lenne a rangsorban, jelen állás szerint viszont még a kisebb versenyeken is selejtezőből kell majd indulnia.

Ajla Tomljanović – 71. (-430 pont)

Az ausztrál teniszező felemás előjelekkel utazhatott a füves Grand Slamre, amelyen egy évvel korábban negyeddöntőt játszott. Dacára annak, hogy a formája nem volt különösebben biztató, sikerült megismételnie ezt a teljesítményt, amelynek egy 27 helyes zuhanás lett a jutalma, így már csak a 71. helyre sorolja a WTA. Ha nincs a pontlevonás, akkor most is stabilan őrizné a helyét a legjobb 50 között.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
US Open
Djokovic elfelejtett szólni, hogy mégsem hajlandó megfizetni az oltatlansága árát
TEGNAP 17:30
Citi Open
Kyrgios tovább menetel Washingtonban
TEGNAP 07:58