Tim Henman, Chris Evert és Mats Wilander Rafael Nadal fizikai állapotáról is elmondta a véleményét.
A második szettet már be sem tudta fejezni a két hullafáradt teniszező, Rafael Nadal és Alexander Zverev. Nadal szempontjából 7:6, 6:6-nál szenvedett szörnyű bokasérülést Zverev, ami miatt idő előtt fel kellett adnia a meccset.
A 13-szoros Roland Garros-győztes spanyol rendkívül sportszerűen nyilatkozott a németet ért balesetről, amely ha nincs, bizonyára még vagy egy-két órán keresztül gyötörte volna egymást a két gigász.
Wimbledon
Mindent Wimbledonról - menetrend, történelem, nagy hiányzók és nagy esélyesek
15 ÓRÁJA
Így is 3 óra 13 percig tartott a közel két játszmájuk. Nadalról úgy 20 percnyi tenisz után patakokban ömlött az izzadtság, és bár az első tie-break után pólót tudott cserélni, nadrágot nem. Egy idő után rajta és Zvereven is látszott a fáradtság, a spanyol a második, rengeteg bréket hozó szettben igyekezett a lehető legjobban lerövidíteni a labdameneteket, Zverev pedig érthetetlen hibákat vétett, nyilván a kimerültségtől.
Az Eurosport közvetítésében Szabó Gábor és Köves Gábor is megemlítette, hogy ehhez még hozzájött Nadal állandóan jelen lévő lábsérülése, mely miatt erre az elődöntőre is összefoltozták valahogy, és nyilván a fináléra is össze fogják drótozni. Plusz fedett pályán kellett megvívnia az elődöntőt, magas páratartalom mellett, és nagyon hosszú game-ek jöttek össze Zverevvel.
Összehasonlításul, Casper Ruud és Marin Čilić négyszettes meccse 2 óra 55 perc alatt ért véget. Nadal mögött ráadásul a negyedik körből ott van még a Felix Auger-Aliassime-mel vívott 4 óra 21 perces, ötjátszmás partija és a Novak Djokovic elleni zseniális, 4 óra 12 percen át tartó mérkőzése is.

Rafael Nadal - Alexander Zverev - Roland-Garros - a mérkőzés legjobb pillanatai

És akkor jöjjenek a nagynevű eurosportos szakértők véleményei a témában.
Az egykori füves pályás specialistaként a Garroson 2004-ben az elődöntőig jutó Tim Henman szerint Rafa "most nem úgy nézett ki, mint akinek annyi energiája van a kezdésnél, de néha egyszerűen csak belejátssza magát ezekbe a meccsekbe. Igen, nem akar öt szettet játszani, de van ideje, nem esik pánikba - még akkor sem, amikor 6-2-es hátrányban volt az első szett rövidítésében, és a szettlabdánál milyen ütésekkel állt elő.
Nem tudom, miért kételkedünk továbbra is benne. Az ütéskészsége egyszerűen hihetetlen. Három órán keresztül a pályán volt, és még a második szettet sem fejezték be. Nadal biztosan nem akart volna így nyerni, de legalább még három óra munkát megspórolt magának - ez könnyen lehetett volna egy hatórás meccs is. Ha úgy ment volna tovább, hogy hat órát játszott, az már nagyon sokat kért volna tőle, hogy a döntőre visszanyerje az erejét."

Minden pihenő jól jön Rafa Nadalnak

Fotó: AFP

Chris Evert úgy gondolja, hogy "öt szettben verte Felix Auger-Aliassime-ot, és azt a meccset is alig nyerte meg. Ez sok energiát kivett belőle, aztán vissza kellett jönnie, és Novak ellen kellett játszania, ami egy újabb mentális és fizikai csata volt, és azt négy szoros szettben húzta be.
El kell gondolkodni azon, hogy nem fog-e elfogyni a benzin. Valószínűleg most ő a legfittebb játékos a touron, szerintem azért, mert Novak kivett egy kis pihenőt, és még nem tart ott, ahol Rafa. Még ha olyan fitt is, mint amilyen, hét meccset játszik a Garroson, amelyet már 13-szor nyerte meg, most 36 éves.
A fiatalabb játékosok egyre jobbak és jobbak. Kicsit lassúnak tűnt, mintha nem lett volna annyi energiája, de a második szettben Rafa elkapta a fonalat. Többször láttuk már, hogy egy mérkőzésen belül újra és újra erőre kap, és sosem tűnik fáradtnak."

Lehet, hogy ez lesz Rafael Nadal utolsó Roland Garrosa, és meg is nyerheti ?

Mats Wilander úgy véli, az elődöntőben "az első két szett őrületes volt, hihetetlen tenisz. Azt hiszem, a sérülés miatt árnyékba került, de azt kell mondanom, hogy szerintem egy kicsit szerencséje volt, hogy az öt-hat óra előtt véget ért, mert egy kicsit megviseltnek tűnt, főleg Sascha játéka és taktikája miatt."
Már az Ausztrál Opent is így játszotta végig a Covid-fertőzésből felgyógyult, kevés edzéssel a háta mögött Melbourne érkező Rafael Nadal, hogy végig benne volt a levegőben, valaki úgyis megállítja őt a tornán.
Erre Daniil Medvedev ellen 0-2-ről fordított az AusOpen döntőjében. Párizsba is nagyobb kihagyást, lábsérülést követően, minimális salakos felkészüléssel utazott, erre meg a legszebb napjait idéző teniszt mutatott be Djokovic ellen.
Egyvalakit biztosan nem lehet leírni, ha a Roland Garrosról, és annak centerpályájáról, a Philippe-Chatrier Stadionról van szó, akármilyenek a külső körülmények és az illető fizikai állapota. Rafael Nadal az.

Nadal és a Garros centerpályája úgy vannak, mint a borsó meg a héja

Fotó: AFP


Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Wimbledon
Djokovic, Murray és Fucsovics is pályán a wimbledoni torna nyitónapján
18 ÓRÁJA
Wimbledon
Nadal készen áll a wimbledoni jó szereplésre egyik edzőjének helyzetjelentése szerint
TEGNAP 17:21