Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nadal emberfeletti” – ép ésszel felfoghatatlan a fájdalomtűrő képessége az orvos szerint

Németh Dániel

Frissítve 03/06/2022 - 15:12 GMT+2

Végleges megoldás nincs, csak a kezelések jöhetnek szóba – rengetegszer hallottuk ezt Rafael Nadaltól a sérülése kapcsán. A L’Equipe megkérdezett egy orvost arról, hogyan kell elképzelni a 21-szeres Grand Slam-bajnok felkészülését, milyen módszerekkel hozzák játékra alkalmas állapotba. A szakember szerint idővel a műtét is elkerülhetetlen lesz, ám a sport miatt ez még nem jöhet szóba.

Rafael Nadal

Fotó: AFP

Az a fájdalom, amit egy átlagember 10-esnek érzékel, Rafael Nadalnál legfeljebb csak egy 3-as.
Régóta nem titok, hogy Rafael Nadal az ún. Müller-Weiss szindrómával küzd, amely alapvető hatással van a játékára. „Ez egy krónikus sérülés, amellyel évek óta küzd. Ez a csont érrendszerének elváltozását jelenti. Ellentétben a porccal, amelyben nincsenek idegek, a csont tele van velük, ezért rendkívül fájdalmas. És még inkább fájdalmas, mert a csont körül ízületi elváltozások is vannak. A csontok és az érintett ízületek körüli jelenséget a csontritkuláshoz lehet hasonlítani” magyarázta a L’Equipe-nek Olivier Rouillon.
Az orvos szerint egy átlagembernek – főleg, ha nem végez nehéz fizikai munkát – viszonylag könnyű élni ezzel a betegséggel, egy speciális cipőbetéttel már elkerülhető a fájdalom. Nadalnál viszont, aki meccsenként akár négy-öt órás terhelést is kaphat, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy problémát jelent, és szükség van egyéb kezelésekre. Rómát követően, ahol Nadal bicegve hagyta el a pályát, egyértelműen így történt szerinte.
„Középtávon a kortikoszteroid a megoldás, az új, január 1-től érvényes doppingszabályok értelmében azonban ezt a kezelést nem lehet a verseny, tehát a potenciális doppingellenőrzés előtt, öt napon belül elvégezni. Napi szinten tehát valószínűleg nem ezt kapja, inkább valamilyen helyi érzéstelenítőt. A xilokaint számos sportágban használják erre a célra, például a rögbi játékosoknál” – mondta Roullion.
Nadal valószínűleg a római tornát követően megkapta kortikoszteroid injekciókat, hogy középtávon kezelni tudják a problémát, ám ezt most nem használhatják, mivel a versenyen van
- tette hozzá.
Az orvos szerint az érzéstelenítő nagyjából két órán át képes elvenni a fájdalmat, vagyis a hosszabb mérkőzésein különösen nehéz dolga van a spanyolnak. Azt is hozzátette: a helyi érzéstelenítésnek nincsenek nagy kockázatai, viszont a sérülésnek nem tesz jót a nagy terhelés. „A karrierje vége felé jár, el kell fogadnia a tényt, hogy a későbbi, még súlyosabb fájdalmat kockáztatja, és idővel be kell vállalnia egy olyan műtétet, amivel már lehetetlen magas szinten sportolni.”
picture

Rafael Nadal

Fotó: Getty Images

Roullion szerint Nadal a karrierje végeztével fogja megműttetni a lábát, amely megszünteti a fájdalmat, viszont korlátozza is majd a mozgásban. „Ezt követően már nem annyira rugalmas a lábfej, ezért az nem tud olyan szinten alkalmazkodni az irányváltásokkal és ritmusváltásokkal járó megpróbáltatásokhoz, amely a magas szintű teniszhez szükséges. Ettől még persze a labdát jól fogja ütni, és továbbra is játszhat jól.”
Az élsport viszont rendkívül bonyolult egy ilyen műtét után. Ezért is gondolom azt, hogy a csapata jól döntött. Egészen addig kezelik, amíg csak lehetséges, ameddig kitart és el tudja viselni a fájdalmat.
Utóbbi kulcsfontosságú: Nadal azért tud még játszani, mert átlag feletti a fájdalomtűrő képessége. „Tiger Woods kapcsán beszéltünk már egy korábbi interjúban, számomra ez ugyanaz a szituáció. Kivételes képességű sportolók, akik hatalmas fájdalomtűrő képességgel rendelkeznek. És itt a fájdalom szót a tágabb értelemben kell venni. Nem csak egy sima fájdalomról van szó, de képesek szenvedni a győzelemért.”
Egy ennyire fizikális sportágban, ráadásul az ő játékával, Nadal toleranciája messze meghaladja az egyszerű halandók képességeit.
Az orvos szerint éppen ezért az, hogy nem látszódik rajta a fájdalom, nem azt jelenti, hogy minden rendben van. „Amit egy átlagos ember a skálán 10-esként jelölne meg, azt egy Nadalhoz hasonló srác 3-asra értékel. A 3-as mellett simán játszik, mert a többi élsportolóhoz hasonlóan hozzászokott. A rögbiben, a labdarúgásban, a kézilabdában is együttélnek a különböző fájdalmakkal. Csak épp hozzászoktak a fájdalommal járó intenzitáshoz, amit a hozzánk hasonló emberek nem érthetnek.”
Nadalt a karrierje kezdetétől fogva ugyanazok az orvosok segítik, ami Roullion szerint azért fontos, mert tisztában vannak vele, hogyan reagál a sportoló teste a különböző kezelésekre, és csak így lehetséges, hogy ennyi időn keresztül sikerült menedzselniük ezt a problémát. Bár abban a spanyol klasszis edzői sem biztosak, hogy a szezon hátralévő részében is játékra alkalmas állapotban lesz Nadal, most csak a francia nyílt teniszbajnokságra összpontosítanak, ahol két győzelem választja el a 14. sikertől.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés